close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
fablab ruc bloghoved

Hvordan skal et styreskab se ud?

Hvordan skal et styreskab se ud? Umiddelbart er det ligetil: de er lavet af bukkede stålplader. Og enten er de store nok til køling, eller også er der blæser med støvfilter.

Men hvad med Fablab verdenen? Hvis vi forudsætter at Fablabs normalt har nemmere adgang til - og til at skære i - materialer som MDF og krydsfiner, hvordan skulle et nemt-at-bygge-på-et-Fablab styreskab se ud? Hvad med brandsikkerhed, køling, adgang og mere? På RUC har vi - som et af ganske få Fablabs i verden - en fiberlaser som kan skære op til 6mm stål, men vi vil helst kun bruge den til dette projekt hvis det er nødvendigt, for en af fiduserne er at robotten gerne skulle kunne laves mange steder - og de fleste steder har man kun 100W CO2 laser og CNC fræser.

I dag har vi - d.v.s. mest vores dygtige studentermedhjælp Daniel, som læser på DTU Ballerup og derfor en dag bliver rigtig ingeniør, modsat os andre autodidakte alsidige kreative halvstuderede røvere, gået i gang med at samle det frygtelig rodet udseende klas af motordrivere, strømforsyninger, ledninger og Arduino i et styreskab.

Nu skal det skal ikke være nogen hemmelighed at den kendsgerning at det produktionslinje robotten skulle indgå i ikke findes endnu har stækket motivationen - det er jo svært at udsætte studerende med julelys i øjnene som skal til eksamen om 2 uger for et projekt hvor man ved at den reelle deadline er uvist... Men nu skal de studerende aflevere deres semesterprojekter i morgen, så vi har fået tid, og videre skal vi bestemt!

Ind til videre er styreskabet

  • CNC skåret i støbeplade
  • Hjørner samlet med finger joints (med dogbones)
  • Alle dele monteret på en løs ekstra bagplade, så al elektronikken kan tages ud på én gang og serviceres nemt
  • Velventileret i et meget flot Voronoi net mønster. Det fandt Daniel helt selv på - det synes jeg er en ret god og kreativ idé

Selv er jeg ret glade for Voronoi nets - her er en maske jeg lavede for et par uger siden - det er et 3D scan af en historisk maske fra Venedig, som jeg har hevet ind i Autodesk Meshmixer og lavet til 3D Voronoi net - både fordi jeg synes det er flot, og fordi den kan printes hurtigere, og fordi så kan man få plads til LED lys inden i den, og fordi så er masken dejlig velventileret og betydelig rarere at have på end almindelige masker af plastik.

Maske, 3D printet ABS plast, guldmaling, LED

Illustration: Nicolas Padfield

Men det er vist det man kalder en afstikker.

CNC fræseren i gang

Illustration: Nicolas Padfield

Styrekasse tegnet af Daniel i 3D i Fusion 360. Der er plugins til både at lave Voronoi (dog kun på 2d sketches, ikke i 3D solids endnu - så skal man bruge Meshmixer) og dogbones.

Illustration: Nicolas Padfield

Robot med styring - vi skal nok få styr på de ledninger om lidt.

Illustration: Nicolas Padfield

Ind til videre ser styreskabet sådan ud, men jeg er meget interesseret i jeres input, nu vi faktisk har tid og mulighed til at gentænke genren. Nogle bud? Gode forslag? Lykkeligvis skal denne robot ikke stå et sted med støv - men findes der en god løsning på det?

Nicolas Padfield
er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.

Lykkeligvis skal denne robot ikke stå et sted med støv

Og hvor vil du finde et sådant sted, hvor man samtidig har brug for proceskontrol og/eller robotter?

Jeg har før været efter jer med jeres hjemmelavede, ineffektive fuskløsninger, for det er ikke det, I efter min mening skal uddanne jeres studerende til. De skal lære, hvordan tingene gøres professionelt, så de forberedes til et job i erhvervslivet - ikke hvordan man fusker noget sammen med en Arduino, krydsfiner og tilfældige dele fra rodekassen. Maker bevægelsen er fint på folkeskoleniveau, men ikke på universitetsniveau (RUC).

Et styreskab er støvtæt og lavet i varmeledende materiale - ikke krydsfiner, fordi det har behov for at være støvtæt, men samtidig skal kunne komme af med varmen, og absolut ingen steder i industrien har man brug for - eller vil ofre penge på produktion af et voronoi net. Hvis der endelig skal være huller i kassen af hensyn til ventilation, er spørgsmålet mere, om der i henhold til de enkelte tæthedsklasser kan komme en finger eller en tynd halskæde igennem, som kan forårsage fare for elektriske stød.

Et styreskab køber man færdigt - ofte komplet med (gevind)huller til forskruninger, for den tid, der går med design og produktion, overskrider langt købsprisen, og ofte vil f.eks. en støbt kasse i aluminium eller glasfiber være den mest hensigtsmæssige løsning, og det kræver sprøjtestøbeværktøjer i millionklassen. I laver jo heller ikke jeres egne el- og elektronikkomponenter helt fra grunden, så hvorfor skal det pludselig gælde styreskabet?

Iøvrigt er de store styreskabes dage ved at være talte, for idag vil man typisk føre en feltbus helt frem til diverse aktuatorer og sensorer, og så er der kun behov for en indkapsling af selve computersystemet, da al I/O er distribueret. Det burde I også undervise de studerende i, ligesom I burde lære dem, hvordan ledninger tilpasses, afsluttes med terminalrør og trækkes pænt i en kabelbakke og ikke kastes ind med en skovl, som det nederste billede af jeres styresystem viser et eksempel på.

  • 6
  • 6

Et eller andet sted imellem Kunstprojekt og seriøs universitetsundervisning.

Heldigvis arbejder de ikke på den måde du mener de skal, med kun at sammensætte færdigkøbte komponenter til en højeffektiv industriel færdig løsning. I det tilfælde ville der hurtigt blive støvet og tomt i lokalerne.

Der skal selvfølgelig fortsættes med at finde på spændende kreative løsninger der udspringer af lyst og fantasi. Skulle man herved rende ind i nogle problemer er det kun gavnligt for læreprocessen.

Jeg tror du skal prøve at sætte dig ind i hvad for et sted det egentligt er.

  • 6
  • 3

Jeg tror du skal prøve at sætte dig ind i hvad for et sted det egentligt er.

Det er det, jeg netop er i tvivl om. Her i Silkeborg har vi også et Fablab, som jeg har besøgt; men det er helt klart, at det maksimalt rækker til folkeskoleniveau, hvor Arduino og lignende har sin fulde berettigelse.

RUC står imidlertid for Roskilde Universitets Center, hvor man ifølge deres hjemmeside kan uddanne sig til batchelor og kandidatniveau, og man beskæftiger sig sågar med forskning, og på det niveau, må man altså lære at gøre tingene professionelt!

Jeg er elektromekanikingeniør fra DIA og havde den store fornøjelse at være med på det første hold, hvor man valgte at hente undervisere fra industrien og sikke en forskel. På DIA tegnede vi f.eks. print med tusch og faldpasser og flere mm brede lederbaner; men da jeg kom i praktik hos Preben Lund på Radiometer, som den gang var den helt store guru på printområdet og bl.a. initiativtager til Perfag standarderne, var der helt andre boller på suppen.

Hvad skal vi med universitererne, hvis de ikke er oppe på mærkerne og uddanner de studerende til at kunne opfylde de krav, der stilles i erhvervslivet? Hvis de kommer ud i industrien og foreslår et styreskab i krydsfiner med voronoi huller, bliver de totalt til grin.

  • 6
  • 5