3D-print uden filter bloghoved

Hvordan ser fremtiden ud for 3D print?

Der bliver spekuleret meget i disse år, for den teknologiske udvikling går stærkt. Det ved man i de største danske industrivirksomheder, og man ved det inden for fagblade.

Men også dagblade sætter i højere grad spalteplads af til at dække området – herunder udviklingen af 3D-print.

Når man i dag siger teknologisk udvikling, så tages det nærmest for givet at der er tale om disruption. Men hvordan skal man forstå det? Og hvad kommer det til at betyde for brugen af 3D-print?

Disruption – igen, igen

De nyeste teknologier vil med tiden komme til at forandre den måde, vi arbejder. Det vil 3D-print-teknologierne også. Det er dog svært at vide, hvordan den nyeste teknologi konkret vil blive implementeret og dermed ændre markedet.

Men ét er sikkert. Den nye teknologi vil påvirke virksomheders traditionelle fremgangsmåder. Hvis man indfører ny teknologi, vil det generelt betyde, at ældre teknologi vil blive kasseret. Da computerne kom, kasserede vi skrivemaskinerne. Da mailen og internettet kom, kasserede vi papirbrevene. Det er der sådan set slet ikke noget nyt i. For sådan har det altid været, og sådan vil det fremadrettet også være.

Og sådan er det også med 3D-print. Hvis virksomheder implementerer 3D-print i deres produktion, er det, fordi teknologien er hurtigere, billigere og smartere end andre produktionsformer. Og den gamle produktionsform vil blive kasseret.

3D-print vil fremadrettet disrupte de virksomheder, der tager produktionsformen til sig. Men dermed ikke sagt, at selve industrien eller markedet generelt vil blive disruptet. Markedet vil ændre sig over en noget længere tidsperiode.

3D-print i dag og frem

En af de store udfordringer er, at mange organisationer og virksomheder i dag står i den situation, at de må handle på egen hånd, hvis de vil ind på 3D-printmarkedet. Såkaldt learning-by-doing.

I disse år bliver der talt og skrevet meget om 3D-print, og for udefrakommende kan det være svært at vide, hvad mulighederne rent faktisk er i dag, og hvad der kommer til at ske fremadrettet.

Det er en af grundene til, at jeg og Damvig har sat os for at informere om, hvad der er muligt med 3D-print - men ligeledes også hvor begrænsningerne er.

De første steps for udviklingen af 3D-print er, at flere virksomheder får øjnene op for teknologierne. Og dernæst at virksomhederne i højere grad selv tager skridtet og begynder at 3D-printe som led i deres produktion.

Sidst vil jeg mene, at vi i Danmark skal have uddannet flere med rette færdigheder ud i 3D-print.

3D-print er i dag en supplerende teknologi til andre teknologier. Men hver gang der kommer nyudviklede 3D-print-teknologier på markedet, løfter det hele segmentet op med ca. 10 %. Så det sidste ord om 3D-print er ikke skrevet eller talt endnu.

Og jeg vil mene, at der i de kommende år vil ske en stadig gradvis udvikling og implementering af 3D-print i de danske industrivirksomheder.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Er indehaver af 3D-print-virksomheden Damvig A/S 3D Printed Solutions. Han har beskæftiget sig med 3D-print siden 1990’erne og er én af dem i kongeriget, der ved mest om teknologien. Han blogger om nye teknologier, trends og tendenser – råt for usødet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten