"Det var ligesom antaget, at det lærer man hen ad vejen. Learning by doing, find dine egne rutiner, gør tingene som de virker for dig."
Nu er jeg måske rimeligt oldschool eftersom jeg fik min PhD i mid '90erne, men dengang var en PhD en forskeruddannelse hvor en del af processen netop var at lære disse ting selv. Drop-out raten var da også ret høj dengang - jeg vil gætte på 60 % gennemførte, men det var egentlig cool nok - PhD uddannelsen var også en sorteringsproces hvor man fravalgte dem der ikke selvstændigt kunne tilrettelægge et forskningsforløb.
Min professor dengang (Der selv havde en PhD fra Cavendish-laboratoriet) underviste efter princippet: "Jeg vil vise hesten hvor der er vand - men jeg vil ikke lære den at drikke"
Gu' var det hårdt - pissehårdt endda, men i bagklogskabens klare lys er det er ikke noget jeg på nogen måde ville bytte ud med den udvidede kandidatuddannelse man ofte får indtryk af at en PhD'er er nutildags.
Under alle omstændigheder, så er der himmelvid forskel på forskellige individers myers briggs type, og dermed i min verden betyder det også himmelvid forskel på hvorledes man bedst tilrettelægger og eksekverer et længerevarende forskningsprojekt. Med andre ord mener jeg at man SKAL finde sine egne rutiner og metoder, og det er det et PhD projekt i virkeligheden handler om. (rapporten er der, når alt kommer til alt, alligevel ikke nogle der orker at læse)