sarah pearson bloghoved med sarah i universet

Hvordan kan vi kortlægge en galakses historie?

Video fra Space with Sarah YouTube kanalen.

Når vi med teleskoper kigger ud af vores egen mælkevejsgalakse, er vi begrænsede til at se enkelte stilbilleder af andre galakser, fordi de er så langt væk. Vi kan altså ikke se stjernerne i andre galakser bevæge sig, da disse vil rykke sig så minimalt på himlen fra vores synspunkt.

At se længere væk betyder at se på universet ved en tidligere alder (da lys har en endelig udbredelseshastighed), men det er stadigvæk svært at finde ud af, hvordan galakser vokser, fordi vi kan ikke se dem ændre sig i realtid.

I vores egen Mælkevej er det lettere at kortlægge stjernernes individuelle bevægelse, som er blevet gjort med fx Gaia-teleskopet.

Galakser er enorme samlinger af stjerner og gas forbundet i en væv af mørkt stof der strækker sig over hele vores univers. Og ifølge vores nuværende forståelse har galakser opbygget deres masse ved at kollidere med og opsluge mindre galakser.

Heldigvis efterlader disse begivenheder stjernestrukturer og 'streams', der overlever i flere milliarder år.

Ud fra vores forståelse af tyngdekraften tillader fordelingen og bevægelsen af disse stjernestrukturer os at arbejde baglæns i tiden og studere, hvor stjernerne engang var placeret og undersøge, hvad der har påvirket dem undervejs.

Vi kan udnytte, at disse strukturer efterlader spor fra tidligere interaktioner, og bruge disse strukturer til at studere fordelingen af mørkt stof i vores egen galakse, og hvordan galakser opbygger deres masse.

Sarah Pearson fik sin ph.d. i astrofysik fra Columbia University i 2018, hvor hun blandt andet forskede i mørkt stof, sammenstødende galakser og galaksers udvikling. Siden da er Sarah startet som Postdoctoral Research Fellow ved The Flatiron Institute's Center for Computational Astrophysics i august 2018. Hun er tidligere bachelor-studerende i fysik fra Københavns Universitet, hvorfra hun fik sin grad med specialisering i astrofysik i 2012. Udover forskning er Sarah en passioneret formidler og har derfor startet YouTube-kanalen 'Space with Sarah', hvor hun svarer på spørgsmål om rummet fra den brede befolkning i korte videoer.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"men det er stadigvæk svært at finde ud af, hvordan galakser vokser"

Da universet er endeligt (måske) så må voksende galakser betyde at andre mindskes. Hvilke strukturer efterlader de? I den sidste ende må teorien betyde, at alt samles i et "begrænset" antal supergalakser, som vel til sidst samles i en enkelt.

  • 0
  • 4

der er - som sædvanligt - et eller andet superindlysende, som vi hidtil (til sammen) har "overset"!

  • 0
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten