Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
en intelligent fremtid bloghoved

Hvordan bruger vi den intelligente teknologi klogt?

Under et seminar i Schweiz for et par uger siden sad jeg ved siden af en herre, som jeg opdagede var i færd med at styre et skib på plads i en af Grønlands havne. Og det vel at mærke ikke ved at tale i telefonen, men ved via telefonen bogstaveligt talt at se havnen, identificere skibets position og kommunikere online med skibets kaptain.

Det var jeg ret imponeret over, og jeg synes, det var et fantastisk eksempel på, hvordan man tænker ud af boksen og bruger eksisterende teknologier på nye og innovative måder.

Et andet eksempel: Traditionelt bruges videooptagelser til at beskytte mennesker, bygninger og andre håndgribelige aktiver. Fremtiden peger dog i en helt anden retning for brugen af video.

På sigt vil det spille sammen med teknologier inden for kunstig intelligens og IoT kombineret med computere med ekstra regnekraft og stor båndbredde. Et miks, der både kan gøre vores verden mere sikker, skabe bedre kundeservice og gøre virksomheder mere produktive.

Og potentialet er stort; en ny rapport fra Accenture viser, at virksomheder, som forstår at anvende kunstig intelligens, potentielt kan øge deres indtjeningsgrad med gennemsnitligt 38 procent i 2035.

Blot et tal, som helt sikkert ikke tager højde for eksponentielle faktorer, men jeg tror, at hvis man ikke går den vej, vil man få svært ved at overleve som virksomhed. Hvem siger nej tak til internettet i dag?

Hvis vi vender tilbage til den intelligente videoteknologi, findes der også her et væld af nye muligheder. Traditionelt set har videosystemerne været analoge - overvågningskameraet bruger et analogt videosignal, som transmitteres via et koaksialt kabel tilbage til en videooptager eller monitor.

Det vil sige, at systemerne er uden intelligens, og det skaber begrænsninger.

Men optages videomaterialet digitalt, kan det fx kombineres med video analytics, som er objektgenkendelse i forhold til en mulig aktivitet på videoen. Det kan fx være antallet af tilskuere foran en scene, som softwaren skal holde øje med. I tilfældet af en aktivitet , der matcher parametrene (fx hvis menneskemassen bliver for stor foran scenen), aktiveres notifkationssystemet, en alarm udløses, og musikken stoppes, inden nogen kommer til skade.

Og forestil dig mulighederne, når kameraerne kan optage andre spektre end det synlige lys - når du fx går ind i forhallen i en lufthavn, så er du scannet og security-godkendt.

Fodboldkamp i 3D

Jeg var i Japan tidligere på året og mødte en designgruppe, som var i gang med at designe et 'virtuelt kamera', som en kameramand skulle bruge til at optage fodboldkampe med.

Ideen er, at man monterer 40 højopløsningskameraer på stadion og derefter kombinerer alle video-feeds til en 3D-model i realtid.

Nu har man en fodboldkamp, hvor kameramanden kan 'gå' rundt på banen, mens kampen spilles, og tjekke, hvad målmanden eller dommeren kan se i en given situation. En almindelig mus kommer til kort her, da man styrer både sin egen position X,Y,Z og retning samt kameraets Pan, Tilt og Zoom samtidig.

At lave en 3D-model i realtid er egentlig ikke et særligt vanskeligt matematisk problem, der er bare voldsomt meget data, der skal beregnes, og synkroniseringen mellem kameraerne skal være ultra-præcis.

Der kommer nu tilstrækkelige kraftige computere til at kunne håndtere dette, så måske OL i fodbold i 2020 går hen og bliver en ekstra spændende oplevelse?

Alt dette er blot eksempler på én del af de teknologier (IoT, AI, supercomputere, video), vi har til rådighed i dag, og som hver for sig helt sikkert er interessante, men det er synergierne imellem dem, som vil ændre verden.

Min pointe er, at vi skal blive langt bedre til at forstå forretningspotentialet i de nye teknologier. Her er innovation nøgleordet, og skal vi innovere, skal vi tænke nyt.

Det kræver, at vi uddanner den næste generation af innovative kompetencer. Kun derved kan vi sætte solide danske fodaftryk i den intelligente, digitale fremtid – en ambition, vi forhåbentlig allesammen deler.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg er dybt bekymret over en at skibskaptajn har brug for online kommunikation til en mand i Schweiz for at styre sit skib på plads i havnen i Grønland. Eller er det bare endnu et eksempel på en nærved ulykke fordi kaptajnen/chaufføren/lokomotivføreren var optaget af andet end sit arbejde?

 • 5
 • 0

Det er et interessant indlæg, men eksemplet med lufthavnen er uhyggeligt. Det advokerer mere overvågning. Vores magthavere har svært ved at håndtere den slags. Hvis en overvågningsteknologi findes eller måske kan frembringes snarrest skal den helst også implementeres. Eksemplet med fodboldkampen er langt mere sympatisk. Jeg forstår ikke helt kameramandens udfordringen. Den må da minde om situationen i et FPS computerspil og det klares med mus og tastatur.

 • 3
 • 0

Et eksempel her kan være sagerne om stenkastning fra motorvejsbroer. Hvis man kunne få fat på flere stenkastere, hurtigere, ville det da være rigtigt at bruge, f.eks. sattelitter og/eller droner mere aktivt? Jeg mener svaret kan være ja. Det samme gælder for adskillige andre former for grov kriminalitet. I øvrigt ville man nemt skulle til at afskafffe en del af politiets redskaber hvis man ville yde konsekvent modstand mod "overvågning" og lignende. hvad med fingeraftryk? Hvad med DNA-tests? Er det i sig selv en begrundelse for at bibeholde disse metoder at de er "gamle" og veletablerede?

 • 1
 • 0

Hej Henning. Jeg forstår din bekymring, men du har misforstået lidt, og det skyldes, at jeg ikke formulerede mig helt klart, beklager. Det, jeg ville beskrive, var, at den omtalte person i Schweiz ganske enkelt dirigerede skibets rute og anløbsplads i havnen, ikke selve skibet. Lidt ligesom en flyveleder holder styr på logistikken for flyene. Håber, det forklarer lidt bedre.

 • 1
 • 0

......undgår betegnelsen den intelligente teknologi ....der er ligeså tåbelig som den moderne teknologi.

""Den nyeste teknologi der anvender AI af idag her i 2017 "" Må være den måde at beskrive problemstillingen på. For i morgen kommer der måske en ny opdagelse, der forælder den hidtidige opfattelse. Min interesse er svæveflyvning. En nørd har udgivet en bog i 1959, om svæveflyvning med titlen "Moderne svæveflyvning" i den bedste mening. Der er sket meget i svæveflyvning siden, så den korrekte titel ville være " Svæveflyvning i 1959".

 • 3
 • 1

Hej Hans Jørgen. Jeg forstår stadig ikke dit eksempel. Hvad er det skibskaptajnen ikke selv kan klare, og hvordan det kan sammenlignes med flyvelederes nødvendige kommunikation med piloterne i flyene.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten