Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Hvor er mit danske IT imperie ?

Jeg har lige fået en email fra en fyr der starter eget firma, baseret på noget open source software jeg har skrevet.

Jeg har ikke holdt regnskab med hvor mange gange det er sket, eller for den sags skyld hvor mange af disse firmaer der stadig existerer, men over de seneste 15 år har jeg mindst 10-12 firmaer på samvittigheden, rundt omkring i verden.

Men det slog mig idag, at jeg aldrig har modtaget en sådan email fra en dansker.

Der er utvivlsomt noget IT-politik involveret: Danske IT-chefer bliver stadig ikke fyret for at vælge Microsoft uden at tænke sig om og det reducerer naturligvis markedet for Open Source Software drastisk.

Vi kommer heller ikke uden om, at danskere generelt ikke er iværksætter typer, vi er mere til faste lønoverførsler og fortrykte selvangivelser.

Eller for den sags skyld at det er dyrt at være dansker og derfor ikke så attraktivt at leve af ketchup-pasta i tre år indtil man får firmaet i sving.

Og til sidst er der natuligvis spørgsmålet om vores IT uddannelser og hvad de faktisk uddanner folk til.

Hver for sig er disse ingredienser ikke ligefrem sunde, men tilsammen er de en decideret giftig cocktail for IT-iværksætteriet: Der mangler både et marked, incitament, overlevelseschancer og kompetencer.

I sidste ende er det et tegn på intelligens, at danskerne ikke hovedkuls kaster sig ud i iværksætteri.

Men det er ikke noget tegn på intelligens at de ikke gør noget ved det.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi kommer heller ikke uden om, at danskere generelt ikke er iværksætter typer, vi er mere til faste lønoverførsler og fortrykte selvangivelser

Det tror jeg ikke er rigtigt - danskere er lige så virkelystne som andre folkeslag. Derimod er det nødvendigt at indrette sig i et samfund for lønmodtagere - skabt at lønmodtagere, hvor enhver arbejdsskabt gevinst tilhører statskassen og udgifter hertil tilhører digselv.

 • 0
 • 0

Jeg er ret enig med Jørgen, men jeg hæftede mig ved dine sidste linier i artiklen PHK:

<<<<<I sidste ende er det et tegn på intelligens, at danskerne ikke hovedkuls kaster sig ud i iværksætteri.>>>>

Enig, men uenig i den næste betragtning:

>>>>>Men det er ikke noget tegn på intelligens at de ikke gør noget ved det>>>>
Tværtom. Hvorfor skulle man trælle for skat og told, og lev af havregrød( som jeg forøvrigt godt kan lide) når man kan få andre til at betale en for ikke at lave et spor.
De af os der har prøvet selvstændighed inden for de andre områder end IT er er ikke i tvivl.
Jeg skal ikke udtale mig om IT verdenen.
Rektor for IT-Universitetet Mads Tofte er den lavest lønnede universitetsrektor i Danmark. Han får 1.265.961kr. Rektor for Københavns Universitet Ralf Hemmingsen får 50 procent mere end Mads Tofte godt 2 millioner.

 • 0
 • 0

>>>>>Men det er ikke noget tegn på intelligens at de ikke gør noget ved det>>>>
Tværtom. Hvorfor skulle man trælle for skat og told, og lev af havregrød( som jeg forøvrigt godt kan lide) når man kan få andre til at betale en for ikke at lave et spor.

Jeg tror at PHK refererer til den manglende lyst til at ændre de love og regler der fremelsker det handlingsmønster.

Bjørn

 • 0
 • 0

Jeg tror at PHK refererer til den manglende lyst til at ændre de love og regler der fremelsker det handlingsmønster.

Korrekt.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Jeg tror at PHK refererer til den manglende lyst til at ændre de love og regler der fremelsker det handlingsmønster.

..eller manglende flertal for dem der har lyst - flertallet hygger sig i sikkerhedsnettet og vil ikke erkende at det ikke er bæredygtigt på lang sigt

..eller som Asker Åmund så nydelig udtrykker det:

"Vi er nu i den mærkværdige situation at folk uden for arbejdsmarkede kan stemme sig til penge der retteligen tilhører folk arbejdsmarkedet"

 • 0
 • 0

Jeg tror at en af forklaringerne kunne være at danskerne ikke ønsker at træde dig over tæerne, du er jo meget tæt på og nyder stor anseelse.

 • 0
 • 0

Jeg tror at en af forklaringerne kunne være at danskerne ikke ønsker at træde dig over tæerne, du er jo meget tæt på og nyder stor anseelse.

Nu er det så ikke fordi jeg har meget nemmere ved at få øje på IT-iværksættere der ikke roder med min software...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

... jeg aldrig har modtaget en sådan email fra en dansker."

Heh - du skulle ha' gjort ligesom Bill og suget dig fast til produktet som en igle, så havde du bevaret både kontakten og pengestrømmen..

Bill Gates har så stor en magt at han evner at gøre min mellemrums tast kortere - tillader sig at forke op det gode gamle keyboard - og samtidig lade mig betale for det via de licenspenge han kræver for den latterlige tast der ej findes i mit 10-finger lære program

Grrr...
http://farm1.static.flickr.com/54/16877934...

 • 0
 • 0

Dejligt med en frisk iværksætter :-) .

Hvis vi som land fortsat skal kunne have en god levefod har vi brug for at nogen virkelig sætter fra land og skaber nye succeser. Desværre er det for de færreste familiemennesker i DK attraktivt at skifte lønmodtagerjobbet ud med en tilværelse som selvstændig. Og det smitter naturligvis af overalt, også på den kultur der hersker i uddannelsesmiljøet.

Men - blæs nu på barrierne - og gå så efter at skabe en god forretning.

Vi KAN jo godt her i Danmark trods det hårde pres fra den globale konkurrence.
Sjældent ved at arbejde med noget grundlæggende (dog med bl.a. PHK som en undtagelse). Ofte ved at skabe nye produkter gennem at udnytte allerede eksisterende komponenter på en ny måde.

Må man spørge hvad den nye virksomhed går ud på - eller hvilket software den er baseret på?

Jens Wartenberg

 • 0
 • 0

Ved Asger Åmund om noget som helst politisk?

Han bør tage AP møller under armen.

Folk, der leder virksomheder ved ikke noget om at drive et samfund. Bare de holder sig til dét, så skal politikerne nok holde sig fra at drive virksomheder!


Jeg ved ikke lige, min knægt har faktisk fordel af Flash, som han så vimser rundt og forklarer alle de andre om. Sharing.

Han er måske mærkelig, da hans stedfar er sådan en der brugte 8 mdr(!) på at sætte sig ind i noget software (X- et eller andet til at drive BBS med- i dag totalt ubrugeligt), det gør de færreste jo.

Jeg har altid syntes det var dumt at genopfinde tallerken og det varme vand. Jeg tror ikke, det vil skade knægten. Han kan Flash (efter sin USA-tur), men han er heller ikke bange for at undervise i det.

Han var forresten noget skuffet over, at PHK tabte i Lenovo-sagen.
MvH
Tine- han syntes tjald/grøntsagseufemismen var god.

 • 0
 • 0

Man kan sige at problemmatiken er den samme i hele verden. Men det er dårligst i Danmark, mest på uddannelsessiden.

Meeeeen - jeg ser tegn på at det snart er forår. Google har (på verdensplan) været rundt og gøde jorden. Google er gået målrettet efter at få en ny IT-verdensorden hvor udtalelser som: "Danske IT-chefer bliver stadig ikke fyret for at vælge Microsoft uden at tænke sig om" ikke er god latin.

Jeg har set en del YouTube videoer med Eric Schmidt og her er der meget god overensstemmelse mellem hvad Google gør og hvad de siger de gør.
Det ser ud til at Google ikke har nogen egentlig langtids plan, men de vil følge hvilke vækster der skyder frem, som følge af at de klargjorde jorden.

 • 0
 • 0

Erik,

Jeg er så glad for at nogen fandt på udtrykket "ikke engang forkert" for det er ofte den første tanke dine indlæg giver mig.

Poul-Henning

Poul-Henning

Jeg er så glad for at nogen fandt på udtrykket "Not Evil Just Wrong" for det er ofte den første tanke dine indlæg i klimadebatten giver mig.

Erik

 • 0
 • 0

Lige for at komme tilbage til emnet ;) - Nu er jeg selv selvstændig og har været det i snart 9 år - og min mor har været det (i butiksbranchen) i over 30 år.

Min konklusion at danskerne er vant til det økonomiske sikkerhedsnet vi har i landet - og mange har været nødt til at købe hus (og låne) med dette i mente - for overhovedet at kunne betale for det - fordi alle andre gør det samme.

Når først man sidder i den situation, bliver det rigtigt svært at skulle være selvstændig - fordi man som selvstændig ikke har det samme økonomiske sikkerehedsnet. Du risikerer med stor sandsynlighed at have en del år uden særlig stor indtjening - og skal selv gardere dig imod udsving i indtjening. A-kassen dækker først hvis du har lukket firmaet helt, OG solgt alle evt. aktiver, inkl. f.ex. firmabil osv.

Og nogen forældre (kan jeg konstatere - jeg er selv heldigere) får børn der i perioder er syge minimum 1 gang om ugen. Hvis det skete for mig, ville jeg ikke kunne fortsætte med at være selvstændig - jeg får jo ingen "barns første sygedag", omsorgsdage eller andet.

Ligeledes har jeg læst at nogle a-kasser, ihvertfald i nogen tilfælde, åbenbart er begyndt at gøre det til praksis at bliver "den anden part" som er normal lønmodtager arbejdsløs, vil de ikke tildele a-kasse - da det åbenbart formodes at denne hjælper til i firmaet.

 • 0
 • 0

Folk, der leder virksomheder ved ikke noget om at drive et samfund. Bare de holder sig til dét, så skal politikerne nok holde sig fra at drive virksomheder!

Nævn bare navnet på en politiker der reelt har forstand på at drive et samfund :-| Se det er virkelig skræmmende. Hvordan en virksomhedsejer forvalter virksomhedskapitalen påvirker en begrænset mængde af mennesker. Politikernes manglende evner påvirker os alle.

 • 0
 • 0