fablab ruc bloghoved

Hvem har ansvaret når robottens nye software begår selvskade?

Jeg har en robotstøvsuger. Faktisk har jeg to - IRobots Roomba 500 serie, ikke de allerføste, men bestemt ikke topmodellen med dikkedarer. Den ene købte jeg selv til fuldpris da modellen var ny, den anden købte jeg år senere brugt for et par hundrede kr. De ved ikke hvor de er - de har en dejlig pragmatisk simpel opførsel bestående (forsimplet) i tre strategier: 1) antag du er blevet startet midt i rummet. Rengør i en spiral. 2) Når du finder en kant, følg langs den. Det er tit en væg eller møbel hvor der er samlet skidt. 3) Efter noget tid, stik af i en tilfældig retning - for at undgå at blive fastlåst i at køre i ring. Det virker. Det virker rigtig godt. Tegner man en heat map over rummet, ser man typisk at de allerfleste arealer bliver støvsuget mindst én gang, og centrale områder bliver typisk støvsuget ca. 3 gange. Robotten er billig, for den har ikke særlig mange eller præcise sensorer. Den er ikke online. Det er meget lidt systematisk - tværtimod er den mere lidt dum og kær, og opfattes af nogle mere som kæledyr end teknologi.

Den sensor, den har flest af, er cliff sensors. Infrarød afstandsmålere, som kigger nedad. Det er en robot med selvpreservationsinstinktet i orden. Da jeg kiggede på den første gang undrede det mig at "lade være med at støde ind i ting" - det mest almindelige dagligdags situation - primært klares med én bumper sensor af en ret simpel type - en fjederbelastet bumper påvirker et par microswitches. Mens der er mange, dyrere infrarød sensorer som peger nedad, og hvis eneste job det er at forhindre at robotten prøver at køre ud over trappen. Roombaerne fungerer godt, det største problem synes at være at batteriet aflades hvis den ikke bliver ladt på hele tiden, og den er ikke glad for at stå længe afladt. Mens det tidligere kostede 1600 kr for et originalt batteripakke, så fås en udemærket batteripakke nu om dage til under 300 kr fra f.eks. Batteribyen eller Nkon.

En kollega har et af de nyeste konkurrenter, som ved hvor den er og kortlægger rummet. De nyere generationer, fra forskellige fabrikanter, går meget systematisk til værks, kortlægger rummet, sørger for at den har taget hvert et cm, sender et kort over rummet til en app på din smartphone. Der er fordele. Ikke mindst at den kan fjernstartes på et passende tidspunkt, og selv finde tilbage til sin ladestation. De er også online - og kan dermed softwareopdateres. Mens Roomba 500s software er mest i familie med softwaren i et komfur, opvaskemaskine eller PLC, så er de nye generationer tættere på IT og mobiltelefonverdenen, hvor jævnlige automatiske softwareopdateringer er normen.

Men mens mine Roombaer kører stille og roligt videre, er kollegaen Mads' betydelig nyere, smartere, dyrere robotstøvsuger kørt ud over trappen og er faldet 3,5 m ned.

Illustration: Screenshot

Kort tegnet af Mads' robotstøvsuger. Til højre før opdatering, hans lejligheds grundplan er klart genkendelig. Til venstre efter opdatering, der er gået noget galt med dens koordinatsystem eller hvor den tror den er - kortet er ikke længere genkendelig.

Det har den aldrig gjort før. Nu prøver den at gøre det jævnligt. Den er ca. 2 år. Det lader altså til at det er en softwareopdatering, som har forvandlet den fra superstabil til selvmordstruet (det kan teoretisk set også være en sensor, men det virker bare ikke sådan).

Hvem har ansvaret, når et produkt, måske lige udenfor de 2 års reklamationsret, slås ihjel af en fejl i en softwareopdatering fra producenten?

Man kan se årsagen for sig - under udviklingen af den nye produkt, bliver den testet rigtig grundig. På et tidspunkt, efter et par år, tror udviklerne at de blot er i gang med små tilretninger, og de bliver ikke testet helt så grundigt. En tanketorsk, som udvikleren tror ikke har nogen betydning, gør at robotten nu bevæger sig på en ny måde, som sætter cliff sensornes funktion ud af kraft under visse specifikke, ikke afprøvede situationer.

Lige om lidt får mange biler over the air softwareopdatering. Det bliver spændende.

Nicolas Padfield er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Interressant, jeg har haft både Roomba 580, og en roomba 774, den første blev mere eller mindre slidt op af kattehår(på trods af den hed PET, og var beregnet til hjem med dyr) de kom ind i "gearkassen" og efter lidt tid var plastikken blevet så varmt så det var lidt deformt. Med en nyt bedre børstemodeul fra 600 serien kørte den videre i 8 md før batteriet døde, nyt batteri, også begyndte den og lave de underligeste fejl og jeg gav op. Så kom Roomba 774 til, og den har ellers fungere fint, den havde et problem til fælles med roomba 580, den havde svært ved at komme over vores dørtrin, de fleste gange lykkes den, men nogen gange kommer man hjem og så "hænger" den lige ud på trinnet.. men ud over det har den fungeret fint i de 3-4 år vi har haft den, vi har dog ikke haft den fremme det sidste års tid, da vores lille datter synes det var sjovt at starte den konstant, så den blev gemt væk..

Nu var tiden kommet til noget lidt mere SMART, så vi har købt en xiaomi S50, (Sådan en din kollega sikkert har, eller noget lign, da kortet den laver ligner lidt vores) og det er muligt det er begynder held, men indtil videre har den klaret vores dørtrin Super godt, og den har klaret hele huset systematisk, jeg er voldsomt imponeret.. om den så holder de 3-4 år som begge vores roomba gjorde før de blev skiftet ud skal jeg ikke kunne sige, men indtil videre ser jeg vores gamle roomba som netop det, GAMLE og USMARTE..

 • 1
 • 1

Spændende. Men ja, vi har hverken katte eller dørtrin. Jeg kan godt huske den nogle gange havde lidt svært ved dørtrin i tidligere boliger, men det er sikkert noget med at dine er lige præces de 3mm højere end andres som gør dem helt ufremkommelig for stakkels Roomba :-)

Dørtrin frabad vi os - så hedder det at man har "gennemgående gulv" (vores hus er nybyg 6 år siden) .

Det gjorde vi netop fordi vi synes dørtrin gør støvsugning (for mennesker såvel som robotter) besværligt, og så var planen at montere automatisk tætningsliste (som https://www.byggebilligt.dk/shop/lyddaempe... , sænker sig når døren lukkes til) under dørene hvis der blev lydproblemer. Det har vi ikke gjort endnu, for der er ikke lydproblemer.

 • 0
 • 0

Det er en spændende problematik, producenten laver jo sit produkt og får en produkt certifikation som følger produktnummeret og blåstempler det fremover. En opdatering på elektronik kan højest skade IT sikkerheden og brugeroplevelsen, men på et elektromekanisk produkt kan en opdatering ændre på fysisk sikkerhed. Selvskade er én ting, men produktet skal jo bare lidt op i vægt eller spænding før at historien er anderledes.

 • 3
 • 0

Hvis du sender et produkt til reparation, også umiddelfart før reklamationsretten udløber, så er der 3 mdr. reklamationsret på reparationen.

Vi burde have lov om garanti/reklamationsret på opgraderinger, trods de er gratis. Hvis det er muligt at føre produktet tilbage til før opgraderingen, burde det altid være opfyldt.

Så vidt jeg ved, må en opgradering ikke kunne gøre et produkt livsfarligt. Men, jeg mener ikke, at der er lov om, at produktet må holde op med at fungere.

Vi har en HP printer, der er EU er "truet" til, at skulle kunne fungere med kopi-patroner. Det virker også fint. Men, når der sættes kopipatroner i, går der ikke lang tid før at printeren begynder at opføre sig underligt. Hvis samtlige patroner udskiftes med originale HP patroner, så går printeren imidlertid i orden. Og man kan styk for styk udskifte tilbage til kopipatroner. Efter lidt tid, vil printeren dog så begynde at opføre sig mærkeligt igen, og begynde at kalibrere for hver side der udskrives, så det tager en evighed (5 minutter for hver kalibrering). Rigtige HP patroner, får den til at fungere. Er det tilladt?

 • 0
 • 0
 • en Vorwerk VR200 i huset. Vi fik den sidste år efter at den gamle Vorwerk VR100 pludselig døde i displayet. Det fandt jeg så ud af var et almindeligt fænomen for modellen. Jeg tænker - et display der dør efter 3-4 år, det lyder lidt søgt - som i indbygget forældelse. Vi har den stående endnu, batterierne er stadig gode så jeg må have den på operationsbordet. Må ellers nævne at disse robotstøvsugere er forbløffende effektive. Vi har to katte men hårene bliver samlet godt op. I øvrigt fascinerende at se disse modeller navigere tilbage til ladestationen fra et andet rum, når den vil hjem.
 • 1
 • 1

Jeg har en meget gammel pc som jeg for nogle år siden opgraderede med Windows 7 og en SSD harddisk. Den fik nyt liv. På et tidspunkt blev jeg påduttet opgradering til Windows 10. OK Katastrofen indtraf da jeg uden varsel fik en tvungen opgradering af Windows 10, for det viste sig at denne opgradering ikke kunne fungere med den gamle AMD processor. Når jeg afinstallerede den seneste opgradering, blev Windows helt automatisk opgraderet igen. Det stoppede Microsoft først efter 2 uger. Efter mange forsøg på at rette fejlen installerede jeg igen Windows 7, men noget er stadig galt da jeg nu ikke har adgang til BIOS, hvor der er byttet om på HD betegnelser. Alle 3 HD er angivet som IDE, men skulle være 1 SATA og 2 IDE.

 • 0
 • 0

Spændende. Men ja, vi har hverken katte eller dørtrin. Jeg kan godt huske den nogle gange havde lidt svært ved dørtrin i tidligere boliger, men det er sikkert noget med at dine er lige præces de 3mm højere end andres som gør dem helt ufremkommelig for stakkels Roomba :-)

Vores dørtrin er standard swedoor, som rigtig mange andre danskere også har, taget i betragtning det er de døre der sælges på tilbud i byggemarked hver uge. Vi kunne godt have undværet dørtrinnet på 2 af dørene, men de 3 andre var der skift fra et gulv til et andet under dørtrinnet, og det ville være besværligt at lave. Så på det punkt kan man godt mærke roomba er beregnet på et marked som ikke har dørtrin, eller nogen der bare er lavere..

Og den sjove forskel på roomba og vores nye xiaomi , er at roomba bare kører mod dørtrinnet, og hvis den møder modstand, kører den bare den anden vej igen, vores nye kører mod det, og selvom den ikke kommer over i første forsøg, så forstætter den med at forsøge(fordi den ved den skal over der), og den kommer over anden eller 3 gang, når den kører skråt på..

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten