1-2-3D-print blog banner

Hvad vil I se på verdens største 3D-print messe?

Tirsdag d. 16/11 slår Mesago messecenter i Frankfurt dørene op for verdens største 3D-print messe - Formnext. I fire dage fra tirsdag d. 16. til fredag d. 19. november mødes udstillere og gæster fra hele verden for at se og tale om de nyeste produkter, maskiner, teknologier, software og emner inden for 3D-print.

Formnext har været i stor vækst fra 2015-2019. I 2020 var eventet rent virtuelt, men nu er den fysiske messe tilbage, og jeg glæder mig til igen at besøge messen.

Illustration: Mesago / Formnext

Formnext messen er generelt velbesøgt af den danske industri og i år arrangerer Center for Industri og Dansk AM-Hub tilmed en bustur til messen for ansatte i danske produktionsvirksomheder (shorturl.at/mwDK1), så der er gode muligheder for at komme afsted.

Lidt indtryk fra Formnext 2019

I 2019 hvor jeg sidst var afsted fandt jeg en række spændende 3D-printe emner som viser hvad 3D-print virkelig kan. Fx fremviste GE, PolyShape, ExOne og SLM Solutions eksempler på plads og produktionsoptimering med fuld udnyttelse af byggekammeret.

Illustration: Nikolaj Vedel-Smith

Der blev fremvist eksempler på interne kølegeometrier:

Illustration: Nikolaj Vedel-Smith

Flere demonstrerede komplekse flow-geometrier, overhangs eller denne pneumatiske knive som er designet til at skære franskbrødsdej inden brødet bages:

Illustration: Nikolaj Vedel-Smith

Og fx Frauenhofer demonstrerede hvordan mekanismer som styringen af dette spejl kan laves som en enkelt part:

Illustration: Nikolaj Vedel-Smith

Belgiske Aerosint præsenterede deres nye multimateriale recoater og viste eksempler på hvad den kan:

Illustration: Nikolaj Vedel-Smith

Hvad vil I gerne se? Hvad er det mest interessante for jer og jeres virksomheder på Formnext?

Er det særlige anvendelser af 3D-print? Særlige materialer? 3D-printere? Efterbehandling? 3D-scannere? Software?

Jeg er på Formnext tirsdag og onsdag i næste uge (uge 46) og kommer til at skrive om de mest interessante ting jeg finder her på bloggen. Så skriv en kommentar hvis der er noget jeg skal se efter.

Webinarer

Har du ikke selv mulighed for at komme til Frankfurt i næste uge, så er der stadig mulighed for at får lidt af messen med. IDA Mechanical afholder to webinarer hvor jeg fortæller om nogle af de spændende ting jeg er stødt på på messen.

Hvad er I mest interesserede i? Igen, kom med nogle forslag i kommentarsporet, så skal jeg prøve at finde dem på messen og tage det med i webinarerne.

P.S: Torsdag i næste uge afholdes også et webinar om 3D-print til rumfart hvis der er nogen som synes det er spændende. https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/additive-manufacturing-3d-print-for-and-in-space-342305

P.P.S: Link til udstillerliste hvis der er nogen som har lyst til at se hvem der udstiller på messen. https://formnext.mesago.com/frankfurt/en/exhibitor-search.html

Nikolaj Vedel-Smith er sektionsleder ved afdeling for industriel 3D print under Teknologisk Institut. Afdelingens fokus ligger på forskning og udvikling på nogle af de nyeste tendenser inden for teknologien – både plast og metal - såsom materialer, printparametre, anvendelsesområder og kvalitetssikring.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg vil gerne se mere om automatisering af alle pre- og postprocesserne ved 3d-print. For mig virker disse ting til at være et stort problem for udbredelsen af 3d-print til produktionsemner.

 • 8
 • 0

Der er helt sikkert en flaskehals ifm. automation når vi taler 3D-print. I 2019 var der flere udstillere som havde bud på automation af forskellige dele af processen, men ikke nogen revolution.

Jeg holder øje og ser hvad jeg kan finde. :-)

 • 7
 • 0
 • Jeg gad godt høre mere om der efterhånden findes metal- og keramikprintere til en overkommelig pris?

 • Også gerne om printere, der kan printe i forskellige materialer - altså, hvor man eventuelt udskifter selve printhovedet til de forskellige materialer.

 • Derudover er efterbearbejdelsen i form af at fjerne supportmateriale et problem. Da jeg gik på designskole havde vi en printer, der også printede i et supportmateriale, der kunne vaskes væk i en stærk sæbeopløsning, mener jeg det var. Men det virker som, at man er gået bort fra dette(?) Men hvad gør man så?

 • Og endelig hvor små printere kan man efterhånden få? Jeg kunne godt bruge en, der f.eks. kan printe ca. 10x10x10cm uden at den fylder helt enormt (og larmer) til at printe små skuemodeller og dimsedutter.

 • 0
 • 0

Gode spørgsmål David - jeg ser hvad udstilerne har med.

BASF har tidligere sendt filamentmateriale på markedet til brug i materiale extrution (FDM) maskiner. MarkForged har ligeledes printere af en type som kan printe i metalfilament, og hvor der også er et keramisk lag til at skille raften (support) fra selve printet. Begge kræver dog at emnerne sintres efterfølgende.

Stratasys har en løsning hvor man printer et opløseligt supportmateriale. Jeg tror dog at mange i dag vælger at printe support i sammen materiale som hovedmaterialet af hensyn til pris og simplicitet.

Må være svar skyldig på de små 3D-printere. Der var i 2019 stort fokus på printe af store emner (+2m høje) med material extrusion, men skal nok se efter de helt små maskiner.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten