ETF bloghoved

Hvad skal ingeniører med netværk?

Det siges, at over halvdelen af job besættes, før de overhovedet er slået op. De går til de, der har hørt om jobbet af omveje, via netværket.

Men hvad er så det der networking, og hvordan gør man?

I min optik handler networking om at opbygge en relation og tillid. Denne tillid danner rammen for et frirum for reflektering og sparring i øjenhøjde. Det kan også bruges til skulderklap, vennetjenester, insighter viden ol.

Strategisk networking

Jeg erindrer et arrangement arrangeret af IDA med Soulaima Gourani, der rådgiver danske virksomheder om netop strategisk networking. Ifølge hende handler vejen til succesfuld strategisk networking om at have et meget lille, men indflydelsesrigt netværk.

Hun mente ikke, at man skulle satse på ens peers fra studiet eller kollegaer, da man ofte konkurrerer om de samme jobs, men at man hellere burde få sig nogle få vigtige partnere man opbygger en fælles tillid med, som virkelig kan anbefale én fremadrettet.

Det kunne være i form af en mentor eller måske en tidligere chef. Ifølge hende har det heller ikke nævneværdig værdi at forsøge at hilse på alle deltagere i en forsamling, som vist er den amerikanske tilgang til networking.

Dybe eller mere overfladiske relationer?

Det giver jo god mening, at man skal satse på at investere i få, dybe relationer, hvis man ønsker at anvende sit netværk strategisk. Men jeg bliver også lidt provokeret af denne smalle tilgang.

For hvad med alle de uformelle informationer man kan få adgang til ved small-talk på gangene på et kontor eller måske via en studiekammerat eller LinkedIn?

F.eks. kan netværket bruges til at opsøge væsentlig information omkring en arbejdsplads inden en jobsamtale i en ukendt virksomhed. Er der dårlig ledelse, økonomi og fyringer på vej?

Det kan også være væsentligt på en omskiftelig, dynamisk arbejdsplads, såsom projektdrevne organisationer, hvor det kan være væsentligt i forhold til at få de seneste informationer, der giver grundlæg for at træffe de rigtige beslutninger.

Har det da ingen værdi?

Er networking tiden værd?

Hvordan netværker man som ingeniør mest effektivt?

Er networking noget, man skal sætte tid af til i kalenderen, eller skal man bare gøre sit job og gå hjem?

Selv tror jeg, at det kommer an på ens personlighed, og at man skal gøre det, der føles naturligt. Men har man ambitioner om at få en stilling som leder, så tror jeg ikke, man kommer udenom at investere tid i netværk.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der hedder "Netværk"-og den viser, at der er "knudepunkter" i netværk- for mennesker nogen personer, der kender rigtigt mange. Men de fleste af os kender få.

Så medmindre man kender nogen, der kender nogen, kan det der networking være svært!

Da min knallert blev stjålet- satte jeg gang i mine netværk og min samlever gjorde det samme. Der var også nogen, der kom og hentede os- for den kunne jo have været der. I sidste ende fandt politiet den... Mærkeligt nok.

Men det er nok den eneste gang, jeg har spurt i "mit netværk"- aka alle jeg overhovedet bare kendte perifert! Jeg er normalt ikke- jo jeg kender nogen, der kender nogen. Men med hensyn til job: Nej. Alt mulig andet- ja!

Mvh Tine

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten