close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
gts-bloggen bloghoved blog

Hvad motiverede DIN virksomhed til at gå i gang med automatisering?

En analyse fra Dansk Metal viser, at mere end halvdelen af de virksomheder, der arbejder målrettet med implementering af ny teknologi, har ansat flere medarbejdere inden for de seneste 12 måneder.

Samtidig mener 76 pct. af økonomerne i Berlingske Business Økonompanel, at lande som Danmark er særlig godt rustet til at drage fordel af robotter og automatisering. Det skyldes et højt uddannelsesniveau, et fleksibelt arbejdsmarked og en relativ lav ulighed.

Det er blot to eksempler på, at diskursen om robotter ændrer sig i disse år. Det er kun få år siden, at vi først og fremmest diskuterede, hvad vi skulle leve af, når robotterne stjal vores job. Men ét er de mange gode argumenter for at komme i gang med automatisering - noget andet er, hvad der konkret skal til, før flere virksomheder griber de nye teknologiske muligheder?

Kan det virkelig passe?

En undersøgelse fra Teknologisk Institut viser, at det især er de store, danske eksportvirksomheder, der anvender industrirobotter. Blandt disse virksomheder er det 37 pct., der i større eller mindre grad anvender robotter i produktionen.

Ser man på de små virksomheder med mindre end 35 ansatte, er det blot 18 pct., der anvender robotter. 56 pct. af de virksomheder, der ikke anvender robotter siger, at det skyldes, at robotter ikke kan anvendes i deres produktion, og 41 pct. peger på, at deres produktion er for lille.

Det virker logisk nok, at det er de store eksportvirksomheder, der går forrest, når det handler om at implementere robotter. Det er jo disse virksomheder, der er mest pressede på deres konkurrenceevne.

Men når halvdelen af de virksomheder, der ikke i dag anvender robotter, siger, at det er, fordi det ikke er relevant for dem, så er det et meget højt tal. Og man må derfor spørge sig selv, om det virkelig kan passe?

Lad os høre fra dig

Erfaringen fra GTS-institutternes innovationsagenter er, at mange virksomheder ikke er opmærksomme på mulighederne i at anvende ny teknologi.

Derfor er der brug for at gøre det let for disse virksomheder at få en vurdering af innovationspotentialet. Innovationsagenterne er én mulighed, Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion er en anden. Her kan virksomheder bl.a. få et tilskud til afklaring af, hvordan virksomhedens produktion kan automatiseres.

Skal vi have flere virksomheder med, har vi brug for at finde ind til kernen af, hvad der motiverer den enkelte virksomhed til at gå i gang med automatisering eller digitalisering. Er det, fordi ledelsen er fascineret af teknologi? Er det, fordi de frygter konkurrenterne? Er det et krav fra kunderne?

Så hvis du er en af dem, der er kommet i gang med automatisering, vil vi meget gerne høre, hvad der motiverede dig. Bland dig i debatten herunder dette indlæg. Sådanne historier kan gøre os klogere på, hvilke argumenter, der virker bedst, når skeptiske virksomheder skal i gang med at anvende ny teknologi.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Ragnar HeldtNielsen