blog logo bloglogo tegnebloggen

Hvad kom først, haren eller ægget?

Om påskeæg (Ovis paschalibus) og ditto hare (Leporem paschalibus ditto)

Illustration: Privatfoto

Det er et klassisk spørgsmål, som påske igen i år bringer på banen. Selv om der ikke ofte nok kan advares imod overdreven indtagelse af æg, så er ægget påskens frugtbarhedssymbol nr. 1, og det er haren, der kommer med det. Det er i den kristne mytologi, at ægget er symbol på frugtbarhed, og samme sted mener mange, at haren symboliserer Jesu genopstandelse. Det er der, de har det der mærkelige med, at han ikke lå i sin grav søndag morgen, påskedag. Men okay, de har nok at se til, med alle de homoseksuelle der nu skal vies.

Husk at lave en go' omelet til påskens fester af æggene, for de kan ikke bruges til meget andet efter at være blevet pustet ud gennem et lille hul i æggets ene ende. Og hvis du tror, det er let at lave en go' omelet, så kan du godt tro om igen. Kokkeeleverne hos den legendariske franske kok Escoffier (Auguste, 1846 til 1935) blev altid forundrede over, at optagelsesprøven til den fine koks køkken var noget så simpelt som en omelet. Men kan man lave en perfekt omelet, kan man alt i et køkken - og det er der stort set ingen, der kan. Her kan man lige tænke over, at franskmændene ikke har æg på køl i butikkerne, hvorfor skulle de det? Æggene er jo friske! Omelet: prøv lige denne charmerende canadiske udgave.

Så er der haren ... det var straks værre, sådan en hel hare kan man nok først få fingrene i til efteråret. Så må man selv skyde påskeharen - og her vil jeg gerne advare! Mette Gjerskov kan komme efter dig med en lovændring ... Ah okay, vi venter til efteråret, så skal jeg nok lave en go' gang klassisk Lièvre à la sauce moutarde.

Bonne appétit og go' påske!

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Selv om der ikke ofte nok kan advares imod overdreven indtagelse af æg"

Ikke forstået. Æg er et fortrinligt næringsmiddel. Kan det tænkes at artiklens forfatter henviser til hypoteser fra 1930erne, hvor man troede at kolesterol in blodet hang sammen med kolesterol i kosten? Disse hypoteser blev tilbagevist i 1950/60erne.

Er ing.dk's viden 60 år gammel?

MvH,

Bent.

  • 0
  • 0

"Selv om der ikke ofte nok kan advares imod overdreven indtagelse af æg"

Ikke forstået. Æg er et fortrinligt næringsmiddel. Kan det tænkes at artiklens forfatter henviser til hypoteser fra 1930erne, hvor man troede at kolesterol in blodet hang sammen med kolesterol i kosten? Disse hypoteser blev tilbagevist i 1950/60erne.

Er ing.dk's viden 60 år gammel?

MvH,

Bent.

Undskyld mig Bent, er der nogen der har stjålet din humor her i påsken? Refn er vel bare spydig overfor formyndersamfundet som sædvanligt.

I øvrigt, så synes jeg da lige du skal give mig et argument FOR overdreven indtagelse af æg ;)

  • 0
  • 0

Undskyld mig Bent, er der nogen der har stjålet din humor her i påsken?

Det var nu skrevet med et glimt i øjet, men ved genlæsning kan jeg godt se at det ikke kommer rigtigt igennem.

Bent.

  • 0
  • 0

På øen Trangø hersker tilsyneladende fred og ro, men tag ikke fejl. Under den rolige overflade bobler det af noget fantastisk og besnærende, som ikke mindst skyldes virkningen af æggene fra de berømte Trangø-høns. Disse æg, der er større og smukkere end andre æg, har en forunderlig virkning på visse dele af den menneskelige organisme. Gamle Thor Bukke er en af øens ivrigste æg-spisere, og det er nok derfor, at han selv i en ret høj alder har bevaret et talent, der prises højt af Trangøs kvinder.

http://www.dfi.dk/faktaomfilm/nationalfilm...

  • 0
  • 0
 
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten