phloggen

Hvad er et hjem uden TDC ?

Charmen ved vores ny hus er at vi ligger lidt afsides inde midt i byen.

Ulempen ved vores ny hus er at vi ligger ret afsides inde midt i byen.

Da jeg f.eks ringede til Stofa for at høre om kabel-TV/Internet fik jeg et tilbud på 18.000,- hvis jeg selv gravede de 200m kabel ned.

Forudseende en tilsvarende pris fra andre leverandører, besluttede jeg at opstille mit eget vejskab og trække min egen fiber derfra ned til huset.

Det viser sig at TDC, et navn der nu er så uløseligt forbundet med urimelig opførsel i danskernes bevidsthed, at de har skiftet det ud med YouSee, gav Stofa baghjul.

Tilbudet fra TDC på at grave en halv meter i fortorvet og en halv meter i stabilgrus hen til vores vejskab lød på 12 tusinde kroner[1].

Vores ny hus bliver derfor helt TDC-frit og det har jeg det egentlig rigtig godt med, efter at have brugt 25 år af mit arbejdsliv på at bokse med telefonselskabers urimelige selviskhed.

Idag kom Stofa og installerede hvad der formodentlig er med i opløbet til danmarks korteste fællesantenneforbindelse: 30cm i luftlinie, men næste 150cm kabel fordi det lige skulle neden ud af deres skab og op i mit skab.

Gravearbejdet tog os 3 minutter, alt i alt.

Backupforbindelsen bliver formodentlig noget 4G trådløs.

Når man ringer til TDC for at opsige sin forbindelse, får man en helt speciel afdeling der har til formål at prøve at få en til at skifte mening[2].

Som forklaring på at vi opsagde frem for at flytte kobberforbindelsen gav jeg de 12.000 kroner.

Det kunne han godt forstå.

Men som en sidste fornærmelse på falderebet, fik jeg at vide at fordi TDC ved en eller anden lejlighed har skrevet mit CVR nummer på kobberforbindelsen, har jeg 3 måneders opsigelse i stedet for 1 måned som alle andre...

Goodbye & Good Riddance TDC!

phk

[1] En rigtig spøjs detalje i den saga, er at damen jeg talte med på et tidspunkt blev ret oprømt om ideen om at jeg selv trak kabler og fiber og udbrød "Hvis det ikke er vores kabler kan jeg ikke garantere hastigheden". Jeg undlod at påpege, at i alle de år jeg har arbejdet med telekommunikation, har jeg aldrig været i stand til at få en hastighedsgaranti ud af et teleselskab, kun løse hensigtsærklæringer fyldt med vatord.

[2] Rygter vil vide at de kan give nogle forbavsende gode tilbud i den afdeling hvis man snakker lidt om bedre tilbud fra andre leverandører.

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mit hus er også TDC-frit. Det blev både en internet og tv løsning fra Stofa, leveret via fiber. Firmaet har jeg også fået gjort TDC-frit, for et par år siden. Vi havde en telefoniløsning fra dem, hvor vi var endt i en 3-årig aftale mod min vilje. Deres forklaring på at de tegnede 3-årige aftaler var, at man fik en billigere pris og betalte med loyalitet.

Jeg kunne ikke forstå hvad han mente, for vi kunne skifte til en anden udbyder og få en bedre løsning til den halve pris...

Da vi endelig kunne komme ud af aftalen, havde vi et mindre tilgodehavende hos TDC. Det vælger de - selvfølgelig - at udbetale på en check.....

Det lyder som om de har et speciale, der handler om at pisse på folk, der er på vej ud.

 • 15
 • 0

Jeg kan ikke deltage i TDC-bashing. Det firma som jeg arbejdede for, betalte for 2 x TDC ledninger her ca. 12 km vest for Kolding. Fax + telefon suppleret med bredbånd har fungeret upåklageligt, og jeg har intet at udsætte på TDC.

Da det lokale elselskab tilbød fibernet for ca. 10 år siden, valgte jeg naturligvis det. Der blev nedgravet 30-40 meter lysleder til matriklen. Det tog 2 mand (gravere) + 1 supervisor (!?) 2 dage + efterfølgende installation af en tekniker. Alt sammen omkostningsfrit. (Elkunderne betaler, og da jeg selv betaler for el til selskabet, har jeg selvfølgelig også selv indirekte bidraget til den ”gratis” installation.).

Jeg havde Stofanet i forvejen til fjernsynet, men de havde dengang ikke nogen tilfredsstillende internetløsning.

Jeg havde ingen problemer med opsigelsen af mine TDC abonnementer og har fået en total fair behandling fra TDCs side. Eksempelvis kørte min gamle e-mail adresse gratis videre i ca. et halvt år, indtil jeg selv en ekstra gang bad TDC om at nedlægge den.

I dag har jeg 60/60 Mb/s fibernet + Stofanet til fjernsynet + alt det trådløse fra Telenor.

PS. Jeg har ingen relationer til TDC overhovedet.

 • 4
 • 1

Jeg er for cirka 6 md. siden flyttet ind i en andelslejlighed, hvor her er internet til 65.- kr./md. Jeg har netop testet hastigheden, som er på 863/874 Mbit/s tilgængelig fra min computer. Jeg har haft mange forskellige internetudbydere før - men nu forstår jeg slet ikke den generelle prissætning, der er på området. Der må være nogle selskaber, der virkelig skummer fløden - eller også er der noget helt basalt jeg ikke fatter..

 • 5
 • 0

Jeg er for cirka 6 md. siden flyttet ind i en andelslejlighed, hvor her er internet til 65.- kr./md. Jeg har netop testet hastigheden, som er på 863/874 Mbit/s tilgængelig fra min computer.

Det er jo hurtigt, må man sige...

Har du målt over flere datapunkter fordelt henover døgnet? Jeg forestiller mig at afdelingen deler en meget tyk ledning ud til internet, så hvis I er flere på samtidig falder hastigheden vel tilsvarende(?)

Hvor mange tilslutninger har I i afdelingen?

 • 4
 • 0

Har du målt over flere datapunkter fordelt henover døgnet? Jeg forestiller mig at afdelingen deler en meget tyk ledning ud til internet, så hvis I er flere på samtidig falder hastigheden vel tilsvarende(?)

Hvor mange tilslutninger har I i afdelingen?

Jeg har målt flere gange og hastigheden ændrer sig som sagt - men hver gang ligger den på omkring de 800 Mbit/s - og en enkelt gang var uploadhastigheden på over 1000 Mbit/s.

Vi er vist ca. 90 lejligheder i vores andelsboligforening - jeg véd så ikke om alle har den samme internetudbyder, men det vil være dumt andet.

Udbyderen hedder iøvrigt ParkNet, som jeg kan forstå er en relativ lokal udbyder her i København. Men jeg forstår så ikke, om de har gravet deres egne kabler ned under gade og vej, herfra og til Lyngby (DIX'en) eller hvordan det kan lade sig gøre til den pris..?

 • 4
 • 0

Jeg har målt flere gange og hastigheden ændrer sig som sagt - men hver gang ligger den på omkring de 800 Mbit/s - og en enkelt gang var uploadhastigheden på over 1000 Mbit/s.

Det er også imponerende at foreningen har installeret netværk der supporterer mere end 1Gb/s til lejlighederne. Det må være relativt få beboere der har udstyr som er i stand til at udnytte det.

 • 1
 • 2

"Har du målt over flere datapunkter fordelt henover døgnet? Jeg forestiller mig at afdelingen deler en meget tyk ledning ud til internet, så hvis I er flere på samtidig falder hastigheden vel tilsvarende(?)"

...gjorde sig nogle interessante beragtninger/beregninger over telefoncentralers behov for mellembys linier, som også er gældende for delte netforbindelser.

De går kort sagt ud på at behovet kun stiger logaritmisk i forhold til antallet af abonnenter.

I mit sociale boligselskab har vi for godt ti år siden etableret en fælles internetløsning - NV-Net. Vi startede dengang med dele 16 Mbit mellem ~ 400 abonnenter og det gik strygende - husker ikke hastigheden, men den var ihvertfald bedre end den 2560/512 ADSL fra Cybercity, jeg havde tidligere.

Da jeg gik ud af bestyrelsesarbejdet for et par år siden var vi oppe på at dele 240 Mbit og det giver ~100 Mbit begge veje 90 % af tiden hos abonnenterne.

Vi køber vores forbindelse hos Dansk Kabel-TV, der er en del af TDC. De opkøbte vores udbyder Telelet, som var de eneste, der ville give os en 'rå' nok forbindelse.

TDC og alle andre søger at prakker folk individuelle løsninger på, fordi de giver mange gange bedre fortjeneste - man bruger nemlig helt generelt kun sin forbindelse med etcifrede procenttal.

Vi har lært en del af Parknet, som overgår alt man kan købe for menneskepenge på det fri marked.

F.eks. har vi sammen med 'Bellahøj Boligforening' (hukser ikke boligselskab) leaset fiber ud til den ydre ende af Vesterbrogade, hvor et af de 6-8 (?) IXP'er i Danmark ligger, sådan at vi er frit stillede, når vi skal forhandle med Dansk Kabel TV.

Det har kostet meget løst anslået 5 mill og er afdraget over ti år med omkring 200 kr. højere husleje og ellers 50 kr. om måneden for inet-abonnement.

Bestyrelsens langsigtede strategi har været at internet er noget, der er en naturlig del af en bolig, være hurtigt nok til at nogenlunde almindelig brug ikke oplever problemer og som skal være gratis eller meget billigt at bruge - som veje og fortove.

 • 7
 • 0

Det er også imponerende at foreningen har installeret netværk der supporterer mere end 1Gb/s til lejlighederne. Det må være relativt få beboere der har udstyr som er i stand til at udnytte det.

Ja, du siger noget.. Men, når jeg har testet netværkets hastighed har jeg brugt http://xn--bredbnd-ixa.dk/hastighedstest - og de kan måske teste hastigheder over 1Gb/s(?). Men det kræver selvfølgelig et ordenligt netværkskort/router at kunne bruge hele båndbredden. Jeg har et gigabit-kort direkte tilsluttet i væggen med et netværkskabel - så det går over stok og sten her :)

 • 2
 • 0

Jeg er født i 1978 og kender til antenner, Danmarks Radio, Kanal 2 (som kunne modtages med dekoder), TV2 - og dér stoppede min interesse.

Min far havde en god ven, som i starten af halfemserne havde en kæmpe (ca. 2m i diameter) robotstyret parabolantænne. Han fortalte, at han kunne se diverse tv-signaler fra nærmest hele verden - også, når f.eks. sendte uredigerede prøvesignaler fra deres korrespondenter hjem til Danmark.

Baldur Nordal spørger:

Hvad med TV signalet?

Jeg er en af den slags nymodne mennesker, der ikke har brug for et 'TV-signal'. Jeg har netop fravalgt en tv-pakke fra min dejlige internetudbyder, Parknet.

For ikke så lang tid siden talte min dejlige moster og jeg, om begrebet 'flow-tv'. Hun havde aldrig hørt om det. Og hende og min onkel vil stadigvæk abonnere på et TV-signal.

Men, Baldur: 'TV signal' - er det ikke omtrendt et så arkiveret udtryk, som at man engang talte om at få et telegram?

Sidder I kloge gamle tusser virkeligt og ser fjernsyn som i gamle dage og man bare må håber det er et spændende program, der 'vises nu' - eller har I fundet ud af, at man kan være lidt mere fleksibel med den tid man bruger, på at udsætte sig for redigeret audio- og visuel stimulering - og dermed har mere tid til at plukke blomster og nappe konen i måsen? :)

 • 3
 • 2

Jeg har lige prøvet deres hastighedstest og der er et eller andet fuldstændig gak med den :)

Der er tale om et bedragiforetagende, der hævder at give uafhængig rådgivning og at sammenligne alle udbydere. Men rent faktisk mangler alle de udbydere der ikke betaler penge til dem og/eller de bruger flere år forældede priser for dem der ikke betaler.

Det koster et par hundrede kroner per kunde internetudbyderen "køber" af denne slags sider.

Ikke om jeg forstår hvor diverse forbrugerbeskyttelsesordninger er henne i forhold til denne urskov af falske internet sammenligningssider.

 • 7
 • 0

Det er meget godt med et frit marked hvis markedskræfterne kan sørge for at der er en interessant buisness case i at tilbyde kunderne det de efterspørger. Det er der tilsyneladende mange steder at det ikke er tilfældet.

For 15år siden kiggede vi på hus på landet - altså ikke bare lidt afsides inde i byen men helt udenfor med udsigt til marker og skov. Da planen var at arbejde hjemmefra et par dage om ugen var adgang til arbejdspladsen IT allerede dengang vigtigt og internet var derfor prioriteret højt.

Inden underskrift på huset blev TDC derfor spurgt om de kunne levere ADSL internet på adressen - ingen problemer var sværet.

Det blev så først et problem da det skulle installeres - liniens kvalitet er for dårlig var svaret. Vi kan ikke levere alligevel - så vi annulerer din ordre.

Istedet fik jeg installeret ISDN hvor man jo ved brug af 2 kanaler kunne opnå den svimlende hastighed af 128kbit/s - men der var da hul igennem. Det var på de samme kabler som der tidligere havde været analog telefoni på. Det sidse lange stykke var det nogle fine 2 ledere fra Jysk Telefon's tid - ikke engang parsnoede...

Det klarede vi os så med nogle år indtil TDC skiftede det meste af kablet langs Herredsvejen til centralen i Klejtrup. Så blev det muligt af få ADSL over PSTN (altså over en alm. analog linie). Så vi bestilte en sådan selvom vi ikke have noget at bruge den ekstra analoge linien til (Det var før de tilbød en bærelinie)

Men ultimo 2005 lykkeds det af hul igennem. Dvs vi havde ofte fejl på både den analoge linie og/eller ISDN’en. Adsl/’en var også kun sjældent i nærheden af de 512/512 vi betalte for.

Så 2006 går med ofte at tale med TDC fejlservice og vi havde også teknikkere ude og rode i gravstenene flere gange.

Men så i marts ville en tdc teknikker gå hjem og foreslå en udskiftning af kablet over vores grund – Det gav jo håb om stabilitet.

Foråret 2007 kommer et gravehold og graver det gamle kabel over og lægger et nyt ned. Nej det var ikke planen at det gamle skulle graves over. Men heldigvis fandt de ikke vandrøret....

Efter noget febrilsk at have ringet rundt får de lov at efterlade 10meter ved huset istedet for de sædvanlige par meter.

Det er et kabel med 4 kobberpar og 2 lysledere – Så manglede jeg bare lysledere de sidste 5km til centralen …

Med de 10meter kunne jeg selv trække det op igennem hulmuren og hen igennem skunken til mit krydsfelt. Altså således at kabel ville gå ubrudt fra gravsten til krydsfelt. En ekstra dåse på muren ville jo ikke forbedre signalvejen.

Og endeligt slap jeg af med Jysk Telefons og linien kunnet bære hele 1024/512 - stabilt

Så da Elro / Skyline i foråret 2009 tilbød 6 måneder gratis var der ikke meget at betænke sig på. Den gratis hastighed var dog langsom (1024/512), men man kunne så opgradere og blot betale merprisen og kort tid efter opgraderede jeg til 4/2mbit og senere til 10/2mbit

I foråret 2012 tilbød elselkabet så at grave en fiber ind. Der var så igen heller ikke meget at betænke sig på og 30/30mbit. Ligesom med TDC's kabel fik jeg lov til selv at sørge for føringsvejen igennem huset til krydsfeltet og det kom i drift få måneder inden Skyline gik konkurs ....

Af de online testere der er på http://www.bredbaandsmatch.dk/bredbaand/ad... er det kun telia der idag vil tilbyde noget på TDC's kobber og da kun op til 4Mbit/512kb - så er der bedre dækning med mobilt bredbånd. Så jeg er "heldig" at bo et sted hvor der et reelle alternativer - Også til at være TDC fri ;-)

 • 3
 • 0

Jeg bor langt langt ude på landet. Indenfor de første par kilometer, er der ca. 100 husstande, hvoraf de fleste er store gårde. Men intet problem at få Waoo fiberbredbånd. Da jeg bestilte det kom de kort tid efter ud med gravemaskinerne, og to mand gravede på det ca. en dag. Under selve haven blev kablet skudt ind hydraulisk. Det var meningen at ledningen skulle have været skudt ind hele vejen, men det viste sig at ikke være muligt, eller vil tage for lang tid. Det tog ca. en halv time at grave - men da de ikke kunne finde fiberkablet at koble på, så tog det en tid at grave med hånden oppe ved vejen. Herefter kom en teknikker, og brugte et par timer, på at få fiberen lagt ind, og fiberboksen anbragt, som vi gerne vil have den. Et nydeligt stykke arbejde, som ikke kunne ses udefra, da han lavede hullet under jordhøjde. Den samlede pris var 1000 kr. incl. fibermodem. Jeg skulle have det mindste fiberbredbånd til 216 kr. om måneden.

Måske var det fordi det var elselskabet. Min nærmeste nabo har et enormt antal høns - flere hønsehuse og svinestalde. Så de forbruger store mængder strøm. Et par store gårde bruger nemt samme strøm, som en 10kV trafo kan levere.

 • 0
 • 0

Fik for få hundrede kroner fuld TDC service i en måned i vores nybyggede hus. Her inden for ringvejen i Aarhus kunne de levere 12/2 Mbit/s. Jeg takkede nej tak for ar fortsætte og har nu Stofa med 100/50 Mbit/s. Fibernet får vi nok aldrig, at pensionisterne på vores vej mente, at elselskaberne ikke skulle spilde deres penge på sådan noget pjat - og derfor takkede de nej til gratis at få lagt fiber ind. Sidenhen købte SE Stofa - og så er der jo ingen grund til at konkurrere med sig selv. Så det kommer til at hænge på DOCSIS standarden mange år frem.

Heldigvis kan man nu få internet via Stofa uden af skulle købe TV-pakker. Så vi ser TV via antenne og supplerer med streaming tjenester. Jeg fik i øvrigt internet fra Stofa uden TV-kanaler måneder før TDC reklamerede for, at de gik foran og kunne tilbyde netop dette....

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten