Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
3D-print uden filter bloghoved

Hvad har 2017 budt på for 3D-print? Part 2

Her er et lille oprids af, hvad jeg har set som mest betydningsfuldt for 3D-print teknologier og maskiner i år.

I første indlæg satte jeg fokus på automatiseringen, der sker i disse år.

Men hvordan ser det ud i forhold til de forskellige 3D-print-teknologier?

Hastighed, hastighed, hastighed

Inden for de forskellige 3D-print-teknologier har der især været fokus på hastighed.

Her har 3D-printerproducenten EOS eksempelvis fået en ny maskine på markedet, P500. P500 har mere end fordoblet hastigheden i forhold til deres tidligere model. Mere konkret betyder det, at produktionshastigheden er gået fra at være 24 timer til nu at være 10 timer.

Vil hastigheden så gøre 3D-print billigere?

Tja, man kan jo foranlediges til at tro, at fordi processen er under det halve, så er prisen også det halve.

Men det er nu ikke hele regnestykket, for råvareforbruget vil altid være det samme, hvilket helt overordnet spiller ind. Og priserne på de nye maskiner i denne klasse er heller ikke helt billige.

EOS’ nye maskine koster godt tre gange så meget som lillebroderen – en betydelig prisstigning. Derfor ændrer stykprisen for et 3D-printet emne sig desværre ikke væsentligt.

Flere printerproducenter på markedet

En anden ting som er bemærkelsesværdig, er, at der kommer flere udbydere af samme teknologier næste år.

Det betyder nødvendigvis, at der kommer mere konkurrence på maskinsiden, hvilket kommer slutforbrugerne til gode. For yderligere konkurrence er lig med et yderligere pres på de virksomheder, der fremstiller 3D-printere.

Måske vil det medføre, at prisen på maskinerne bliver presset. Eller måske vil det bevirke en endnu hastigere udvikling af teknologierne, så vi ser endnu bedre 3D-printede slutemner. Det må tiden vise.

Ny spiller på markedet

En ny spiller på markedet er datterselskabet til Stratasys, Evolve Additive Solutions, der kommer med en ny maskine næste år.

Maskinen bruger EPSD-teknologien (Electrophotography-based additive manufacturing), der er baseret på en elektrofotografisk metode.

Den virker lidt ligesom en kopimaskine, hvor man har et stykke papir som kører ned og kommer ud, og sådan et stykke "papir" kører så hvert tredje sekund.

Denne printer har været under udvikling i flere år, men nu ser det ud til, at der kommer testudstyr fra næste år. Og det ser jeg rigtig meget frem til.

Hvad med metalprint?

Metalprint er spået et fantastisk år 2018. Og vi har selv oplevet en stor efterspørgsel fra vores kunder på metalprint i årets løb.

Desværre er det stadig meget begrænset, hvor meget der økonomisk egner sig til at blive metal 3D-printet.

Og jeg forventer, at de billigere metalteknologier der kommer på markedet de kommende år, vil blive nødsaget til at gå på kompromis med kvaliteten.

Kan billigere metalprintere levere varen?

Eksempelvis vil de nye FDM-baserede metalprintere komme til at ligge på et prisniveau på 1,5 million kroner.

Og jeg tror ikke, at de printere har mulighed for at levere samme kvalitet som en højkvalitets metal 3D-printer, der i dag koster fem millioner kroner, gør.

Men hvis det skal gøres rentabelt, kan man jo arbejde med det 3D-printede produkt. Kan man ligge nogle features ind i metalprintet, kan man dermed også gøre produktet bedre. Hvis man gør det, giver det pludselig mening at metalprinte. Det kan være ret afgørende.

Og så er der ikke meget andet tilbage end at ønske alle en glædelig jul og et godt nytår!

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Er indehaver af 3D-print-virksomheden Damvig A/S 3D Printed Solutions. Han har beskæftiget sig med 3D-print siden 1990’erne og er én af dem i kongeriget, der ved mest om teknologien. Han blogger om nye teknologier, trends og tendenser – råt for usødet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først