Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
3D-print uden filter bloghoved

Hvad har 2017 budt på for 3D-print? Part 1

Når man som jeg har arbejdet med 3D-print i så mange år, er det helt fantastisk at kunne mærke den forøgede interesse for mit felt.

Hvert år gør vi året op og konkluderer på, hvordan udviklingen har været, og hvad der har fået størst fokus.

Så her er et lille oprids af, hvad jeg har set som mest betydningsfuldt og hvad jeg forventer, der vil komme mere af de næste år.

Automatisering rykker

Det, jeg selv synes er mest interessant, er, at stort set alle 3D-printproducenter har rettet fokus på udstyret rundt om selve 3D-printerne. Det vil sige automatiseringen af processen efter selve printet.

I de foregående år har der netop været stor fokus på maskinernes evner til at printe emner af forskellig art. Og de fleste har ret godt styr på, hvordan man printer på maskinerne. Men det er først nu, at der er blevet kigget på den efterfølgende kæde i produktionen. Og i denne del foregår alting manuelt i dag.

Til SLS-teknologien er der eksempelvis kommet en ny maskine til automatisering. Som det er i dag, skal man manuelt pakke de 3D-printede emner ud og fjerne det overskydende pulver fra ”kagen”, som ikke er blevet sintret. Men med den nye maskine bliver den del automatiseret, hvilket er en kæmpestor fordel.

Længe undervejs

Selve maskinen har været halvandet år undervejs. Og det er simpelthen, fordi startprisen for maskinen har været for dyr. Derfor har producenten haft fokus på at optimere prisen, inden den kom på markedet.

Det er dog ikke lykkedes. Men til gængæld har de forbedret selve teknikken, så den nu fremstiller bedre og mere ensartede produkter.

I Damvig har vi selv investeret i maskinen, og den er på vej allerede nu.

Hvad får det af betydning?

Det bliver enormt spændende at se, hvordan den fremadrettede automatisering af 3D-print kommer til at udvikle sig, og hvad den vil få af betydning.

Vil 3D-printerne blive mere anvendelige og tilgængelige for et bredere publikum? Og vil enhedspriserne falde på grund af automatiseringen?

Det altafgørende er, at man med automatiseringen ikke går på kompromis med kvaliteten af de 3D-printede emner. Så det, man kan producere i dag, skal kun blive bedre med automatisering.

Med den nye udvikling skulle man foranlediges til at tro, at 3D-print også bliver billigere. Men den store prisfest med billigere emner tror jeg ikke på, venter lige om hjørnet.

Læs med i part 2, hvor jeg kommer mere ind på udviklingerne indenfor de forskellige 3D-print-teknologier. Og læs mere om, hvorfor jeg ikke tror, at priserne på emner kommer til at falde de næste år....

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Er indehaver af 3D-print-virksomheden Damvig A/S 3D Printed Solutions. Han har beskæftiget sig med 3D-print siden 1990’erne og er én af dem i kongeriget, der ved mest om teknologien. Han blogger om nye teknologier, trends og tendenser – råt for usødet.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

'fremadrettet', ?, Hvorfor 'fremadrettet',
Har Du tænkt over hvorfor 'fremadrettet' skal blandes ind i det.

'Fremadrettet', er en fætter til 'efterfølgende'-psykosen,
stort set 100% af anvendelsen af 'fætrene' er helt overflødig, malplaceret, og taler ned til modtageren, det er i virkeligheden, en form for analfabetisme, praktiseret af medierne, med DR i spidsen.

 • 0
 • 6

Hej Henrik - spændende at høre at man har fokus på efterbearbejdningen. Det er normalt SLS vi køber fra Damvig. Til prototyper er prisen ikke altafgørende, men til produktion ... da tror jeg det bliver nødvendigt at finde ud af at producere billigere.

 • 2
 • 0

Vil 3D-printerne blive mere anvendelige og tilgængelige for et bredere publikum?

Nu synes bloggen mest rettet imod industriel og professionel anvendelse. Men der også sket en del i 2017 for de billige printere.

Vi fik Tronxy X1 der en kit printer til cirka 1100 kr inklusiv forsendelse. Så kan alle være med.

Så kom Creality 10S til omkring 2900 kr inklusiv forsendelse. Den blev hurtigt enormt populær fordi den er næsten samlet fra fabrikken. Der er to dele man skal skrue sammen og det er klaret på 10 minutter. Og så har den et stort build volumen, opvarmet byggeplade og laver generelt gode prints.

Vi fik Prusa Multi Material med mulighed for 4 samtidige filaments. Man kan printe i fire farver, eller man kan bruge vandopløseligt support. Systemet virker endnu ikke med fleksibelt filament, men det er på vej. Potentialet for funktionelle prints, der kombinere flere materialer i et print, synes stort.

Prusa har også lige frigivet deres nye Prusa i3 MK3. Denne printer kombinere de nyeste trends som eksempelvis at printeren kan fortsætte et print efter strømafbrydelse, den kan genoprette efter fejl som at den bliver skubbet undervejs og den detekterer hvis filament løber ud. Mange små ting der tilsammen har givet en væsentligt bedre printer.

Mosiac Manufacturing kom med Palette+. Det er system der kan konvertere enhver FDM printer til multi materiale. Det gør den ved at modificere g-koden inden det sendes til printeren. Der indsættes skift, hvor der printes til en klods. Samtidig klipper den filamentet og splidser det nye filament på. Det times så at det stykke hvor skiftet sker, havner i den ekstra klods der printes.

Vi fik flere SLS printere i et prisleje der nærmer sig noget almindelige mennesker kan købe. Det skyldes at flere patenter er udløbet. Eksempelvis Formlabs Form 2 til $3499.

 • 4
 • 0

Hej Claus.
Der bliver selvfølgelig også arbejdet på at producere billigere. Under alle omstændigheder er pris og hastighed de to parametre der afgør, om det kan betale sig at 3D-printe.
3D-print er en industri der har haft sine teenageår, men nu er ved at være modnet. Det vil sige at teknologierne har udviklet sig langsomt men sikkert. Og når der gradvist kommer forbedringer på alle parametrene som hastighed, automatisering, mere ensartede produkter, så vil det på et tidspunkt også få en indvirkning på prisen.

 • 1
 • 0

Hej Baldur.
Du har helt ret. Mit fokus er selvfølgelig på industrielle printere, da det er det jeg arbejder med. Og som jeg kan læse ved du endnu mere om de billigere printere. Og det er også fedt at læse, at der sker så mange forbedringer der også. Og her er det meget spændende, at der kommer flere SLS printerne i det billigere prisleje.

 • 0
 • 0

Aktuelt, er Her en artikel, om jomfrufødsler,
endnu et af mange eksempler på sproglig analfabetisme.
- Det viste efterfølgende sig at være,,, -
rækkefølgen, er jo allerede tilstede i; Det viste sig at være,-
Det var en kendt dansklærer og tidl. kulturminister, der i 99 efter et afsluttet interwiev, i DR i distraktion tilføjede, 'efterfølgende'.
DR tog 'efterfølgende' til sig, og droppede 'derefter'.
Fremadrettet er en fætter til 'efterfølgende-psykosen', og i virkeligheden en variant af den samme måde, at tale ned til modtageren, 'der jo allerede har fattet' rækkefølgen der ligger i det sagte.
Medierne bør ikke have tilskud/licens-midler til udbredelse af analfabetisme.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten