close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

HusBus

Jeg har gået og rodet med en ide i nogen tid.

Den grundlæggende problemstilling er at kommunikere forholdsvist langsomt med alle mulige små dimser der hver skal bruge nogle få milliWatt, spredt rundt i hele huset, uden at sorte klodser og udgifter formerer sig unødvendigt.

Trådløst er meget fint til mange ting, men det løser ikke strømforsyningsproblemet, tværtimod, milliWattområdet er for meget til batterier og for lidt til sorte klodser.

Af hensyn til alt muligt skal forbindelsen være galvanisk isoleret, så man ikke får nogen potientialproblemer eller jordsløjfer og endelig skal kabling og stik og elektronik ikke koste en formue.

Ideelt set kunne man bruge Power-over-Ethernet, men det koster omkring 100kr per port i switch-enden og dertil hvad der skal bruges i den fjerne ende, formodentlig omkring 250kr per dims.

Det må kunne gøres billigere.

Kommunikationen kan føres balanceret på et snoet par, isoleret med et par kondensatorer og moduleret med en god gammel manchester kode i audio-frekvenser, ligesom vi brugte det på cassettebånd på en C=64 eller Sinclair.

En simpel multidrop/poll protokol og så er det overstået. Det er noget enhver microcontroller burde kunne klare med et par GPIO ben til TX og ADC ben til RX, ofte de samme to ben.

De billigste DC/DC convertere med et bredt indgangsområde koster fra 100,- og op. Hvis alt andet svigter kunne man lave en 30V DC forsyning på et ledningspar og et twisted pair til kommunikation.

Nu nærmer vi os 150 kroner per dims, men det er stadig for dyrt.

Hvis vi i stedet bruger 12VAC 25kHz på et snoet par, kan de fleste små dimser strømforsynes igennem to seriekondensatorer, en brokobling og en LDO regulator.

Nu begynder prisen at ligne en halvtresser per dims.

Hvorfor er der ingen der har lavet noget i den stil ?

Er der noget jeg har overset ?

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Mine egne (primitive) forsøg med at sætte sorte klodser centralt og efterfølgende distribuere vha. alm. CAT5 twisted pair har været præget af spændingsfald over CAT5-kablet ved belastning. Det sætter vel en naturlig begræsning på mængden af mW, du kan sætte på (afhængigt af, hvor følsomt udstyret er over for spændingsfald)?

  • 0
  • 0