Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

HusBus

Jeg har gået og rodet med en ide i nogen tid.

Den grundlæggende problemstilling er at kommunikere forholdsvist langsomt med alle mulige små dimser der hver skal bruge nogle få milliWatt, spredt rundt i hele huset, uden at sorte klodser og udgifter formerer sig unødvendigt.

Trådløst er meget fint til mange ting, men det løser ikke strømforsyningsproblemet, tværtimod, milliWattområdet er for meget til batterier og for lidt til sorte klodser.

Af hensyn til alt muligt skal forbindelsen være galvanisk isoleret, så man ikke får nogen potientialproblemer eller jordsløjfer og endelig skal kabling og stik og elektronik ikke koste en formue.

Ideelt set kunne man bruge Power-over-Ethernet, men det koster omkring 100kr per port i switch-enden og dertil hvad der skal bruges i den fjerne ende, formodentlig omkring 250kr per dims.

Det må kunne gøres billigere.

Kommunikationen kan føres balanceret på et snoet par, isoleret med et par kondensatorer og moduleret med en god gammel manchester kode i audio-frekvenser, ligesom vi brugte det på cassettebånd på en C=64 eller Sinclair.

En simpel multidrop/poll protokol og så er det overstået. Det er noget enhver microcontroller burde kunne klare med et par GPIO ben til TX og ADC ben til RX, ofte de samme to ben.

De billigste DC/DC convertere med et bredt indgangsområde koster fra 100,- og op. Hvis alt andet svigter kunne man lave en 30V DC forsyning på et ledningspar og et twisted pair til kommunikation.

Nu nærmer vi os 150 kroner per dims, men det er stadig for dyrt.

Hvis vi i stedet bruger 12VAC 25kHz på et snoet par, kan de fleste små dimser strømforsynes igennem to seriekondensatorer, en brokobling og en LDO regulator.

Nu begynder prisen at ligne en halvtresser per dims.

Hvorfor er der ingen der har lavet noget i den stil ?

Er der noget jeg har overset ?

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mine egne (primitive) forsøg med at sætte sorte klodser centralt og efterfølgende distribuere vha. alm. CAT5 twisted pair har været præget af spændingsfald over CAT5-kablet ved belastning. Det sætter vel en naturlig begræsning på mængden af mW, du kan sætte på (afhængigt af, hvor følsomt udstyret er over for spændingsfald)?

 • 0
 • 0

Spaendende ide. Hvordan vil du lave up-link?

Der er saa vidt jeg ved en trafo i de magnetics der sidder i en Ethernetport saa med lidt snilde burde man kunne laegge power-over-ethernet paa paa ydersiden af switchen. Det giver dog et vist minimumsforbrug hvis der skal sidde en ethernet port i alle devices.

 • 0
 • 0

Vi går med tanker i samme retning i Hal9k, så du må endelig sige til hvis du finder en færdigpakket løsning.

Umiddelbart bliver vores løsningen nok at begræse os til indsamling af sensor data. Derved reduceres problemet til at sample og modulere signalerne på sensor siden. Planen er at PW modulere de analoge/digtiale sensorsignaler og så sample dutycyclen vha en FPGA i modtagerenden. Kommunikationen foregår ligeledes over par-snoet kabler og med en central strømforsyning. Ser vi bort fra prisen på div sensore, koster denne løsning kun en IC555, linedriver, regulator og lidt små komponenter.

 • 0
 • 0

Det kommer forhåbentlig - se www.max-i.org , men desværre er IC'en, som formodentlig vil komme til at koste i størrelsesordenen 20 kr, endnu ikke tilgængelig, og der er ikke sat nogen dato på. Den kommende specifikation (5.0), som vil blive frigivet officielt, når testen er afsluttet om ganske kort tid, indeholder også en LED controller med lokal og global dimming og mulighed for korrespondancetænding.

 • 2
 • 0

Er det ikke overkill med galvanisk adskillelse? POTS har koert i 100 aar uden.

Mange applikationer vil ikke have behov for at du forbinder til en anden jord og de enkelte der goer vil du kunne galvanisk adskille separat.

Er det du har brug for ikke din egen 12V DC forbindelse du saa kan koble flere transceivere paa ala en telefonforbindelse? Kommunikation kan vaere DTMF, puls kodet eller andet.

Hvis du et enkelt sted har behov for galvanisk adskillelse saa lav der en vekselretter, skilletrafo, ensretterbro og regulator.

 • 1
 • 0

Det er nemt nok hvis det bare er en temperaturføler eller lignende, men hvis du skal interface til fremmed udstyr skal du have galvanisk adskillelse for at undgå problemer.

Der skal selvfølgelig galvanisk adskillelse til udstyr, som kan være helt eller delvis (kapacitivt) jordet eller som er galvanisk forbundet til udstyr, som er, som f.eks. computere, vaskemaskiner, fyr, jordvarme etc., men hvilket andet udstyr tænker du på?

 • 1
 • 0

Det er nemt nok hvis det bare er en temperaturføler eller lignende, men hvis du skal interface til fremmed udstyr skal du have galvanisk adskillelse for at undgå problemer.

I de tilfaelde er det saa ikke simplere at lave den galvaniske adskillelse imellem kommunikationsenheden og det udstyr du interfacer til?

Jeg er med Carsten Kanstrup lidt puslet over hvilke anvendelser der skal stroemforsynes fra en husbus (tm) men alligevel skal tilsluttes udstyr med egen jord. Hvis det man interfacer til har egen stikforbindelse maa det vaere nemmere at faa stroem derfra end over bussen saa det eneste jeg lige kan komme i tanke om er radiatortermostater og lignende.

 • 0
 • 0

Hvad er det du ønsker at overvåge?

Jeg har eksperimenteret med nogle trådløse enheder fra ciseco.co.uk, ca 150 kroner per enhed, og så har man 4 A/D porte og 1 mio aftastninger på en knapcelle i bedste fald. Dertil en Raspberry Pi og en slice of Pi, så kan man programmere enhederne selv, hvis ikke seriel kommunikation er nok.

Jeg savner egentlig mest at kunne tale med 1-wire enheder som ns18b20 frit - der ligger en firmware til det, men den kan kun aflæse én enhed.

Indtil videre har jeg en del temperaturmålinger og en ultralyd-tankradar (!), det hele uploader til xively.com, så jeg kan følge med på nettet. En del af glæden ved at være nørd er, at man kan!

Der er rigtig mange muligheder i dette område - Internet Of Things eksploderer lige nu, mit råd er, at komme i gang med noget halvfabrikata, så man ikke skal sidde og kode protokoller selv.

MVH

Henrik

 • 0
 • 0

Jeg er med Carsten Kanstrup lidt puslet over hvilke anvendelser der skal stroemforsynes fra en husbus (tm) men alligevel skal tilsluttes udstyr med egen jord.

Pointen er kun at have en bus.

Noget udstyr, f.eks en temperaturføler i gulvvarmen skal bare bruge nogle få mW, eller et hvis man skal drive et Solid-State Relay osv, så strømfødes dimsen over bussen. Hvis der skal mere energi til, må den fremskaffes lokalt.

 • 0
 • 0

mit råd er, at komme i gang med noget halvfabrikata,

Mnjae, det er lidt en faust-handel: Risikoen er at det ikke findes mere om fem eller syv år og så står man der...

Ideen i at lave en helt simpel bus er at den kan implementeres på hvad som helst, fra en 8-ben PIC16 til en UNIX computer, uden at man skal holde øje med aktiekursen på en eller anden obskur halvlederfabrikant hele tiden.

(Jeg har ikke læst max-i dokumentet endnu, det er på listen til iaften.)

 • 0
 • 0

Det er ikke for at gøre det indviklet, tværtimod. Ved at bruge et par dollars på en passende RS-485 transciever kreds får du noget der kan sende og modtage på et differentielt ledningspar, med isolering, og dermed spares måske en masse diskrete komponenter. Bare et forslag :)

 • 1
 • 0

dermed spares måske en masse diskrete komponenter.

Men til gengæld en chip mere...

Det kan godt være det er nemmere på den måde. Det er som sagt den galvaniske levering af energi jeg finder den største udfordring.

Jeg har bladret i max-i tingen og jeg tror jeg melder pas på den, med mindre version 5 af specifikationen repræsenterer en drastisk forbedring: Der er alt for meget hjemmestrik og alt for lidt genbrug af existerende viden og standarder. (Unicode anyone ?)

 • 0
 • 0

Man kunne måske flikke noget sammen baseret på I2C. De stumper koster få kr. og har indbygget adressegenkendelse osv. Simple sensorer kræver ikke anden 'intelligens'. Det er også muligt at indsætte en galvanisk adskillelse.
Det ville nok forenkle sagen hvis man kunne nøjes med galvanisk adskillelse for de noder, der har egen forsyning.

 • 0
 • 0

Jeg har bladret i max-i tingen og jeg tror jeg melder pas på den, med mindre version 5 af specifikationen repræsenterer en drastisk forbedring: Der er alt for meget hjemmestrik og alt for lidt genbrug af existerende viden og standarder. (Unicode anyone ?)

Man kan ikke skabe morgendagens teknologi ved genbrug af eksisterende standarder. Max-i kan på samme måde som CAN kun realiseres i hardware, da bl.a. den bitvise bus arbitrering og hurtig-poll er alt for hurtig til, at nogen software kan følge med. Derfor er der naturligvis en del hjemmestrik; men det bliver der også i de løsninger, som du har skitseret. Kan du vise mig én eneste busstandard, som ikke var hjemmestrik, da den blev introduceret?

Der findes massevis af eksisterende kommunikationsstandarder til bygninger som f.eks. KNX, EIB, LON etc. plus alle dem beregnet til industribrug som f.eks. diverse CAN varianter (DeviceNet, CANopen m.fl.), Profibus, ASI, MODBUS etc., men ingen, der både kan realiseres i én IC til nogle få kroner, kan overføre effekter på op til 500 W ved 13 V på standard installationskabler og er en multimaster bus, så man f.eks. kan tænde lyset fra en kontakt eller aktivere en alarm, uden at den skal polles af et overordnet computersystem først.

Max-i kan i nuværende udgave (indtil IC'en foreligger) ikke opfylde dine pris- og muligvis størrelseskrav. Derfor er den p.t. ude; men du spurgte, hvorfor der ikke var nogen, der havde lavet noget i den stil, og det er der altså.

PS. Jeg forstår ikke kommentaren "(Unicode anyone ?)". Max-i har faktisk både 8-bit ASCII og 16-bit UNICODE som datatyper, men er iøvrig ren binær (alle byteværdier fra 0 til 255 er mulige) og kan derfor overføre alt, der kan pakkes i et vilkårlig antal bytes.

 • 0
 • 0

PS. Jeg forstår ikke kommentaren "(Unicode anyone ?)

Det refererer til et sted i rev4 spec'en hvor A-Z + svenske og danske national tegn var tilladt, men tilsyneladende ikke f.eks ñ eller ß, det er en helt oldnordisk tilgang.

Det kan være det er borte i rev5, men umiddelbart løser max-i ikke mit problem med galvanisk adskillelse af strømforsyningen, så det er ikke umiddelbart interessant.

 • 0
 • 0

En fordel ved 6VAC er at kredsløbet til at komme ned på fx 5VDC er simplere end 12VAC, og dermed mindre og billigere. Ulempen er så at det kræver tykkere kabler, men hvis man på forhånd kan sige at forbruget er nede i mW pr. enhed, så burde det komme til at virke.

Apparater der bruger mere strøm, må kunne sættes i en dvale-mode og oplade en kondensator eller batteri, og så kun være aktiv i et kort øjeblik hver halve time eller så. Er kravet til oppetid højere så er det ekstern forsyning alle nettet eller solcelle.

Bliver kablet meget langt, så burde en strøm-repeter kunne laves ret simpelt og sættes ind i kredsløbet.

Hvis det kommer til at koste kr 50 for at omdanne fødestrømmen til 5VDC 10mW, så er det for meget. Det er OK med en noget mere ukurant løsning (6V) på føde siden, men det skulle helst være meget billigt i forbrugssiden.

 • 0
 • 0

Tilgiv mine dumme spørgsmål, men hvad er HusBus helt præcist? Noget vi finder på her, eller et anerkendt produkt?

Det lyder på mig som om flere i tråden leger Ole Opfinder med deres husinstallationer og det kan jeg sagtens forstå, men jeg undrer mig alligevel over:
- Hvorfor ikke bruge standardiserede systemer (f.eks. KNX)? Med hensyn til levetid, kompatibilitet, fremtidssikring, m.v.
- Hvordan tænkes det at gøre konstruktionen helt lovlig, når den integreres med elinstallationen og ikke udføres efter standarder? (det formoder jeg at den ikke gør - ret mig endelig hvis jeg tager fejl)
- Hvad forestiller I Jer i en eventuel salgssituation? Vil køber have det helt fint med et ukendt system som han/hun næppe kan finde nogen, der kan supportere?
- Er det hensigtsmæssigt, at installere noget, som (afhængigt af ovenstående) måske bare skal pilles ud ved salg, eller første gang en enkelt komponent fejler, fordi ingen kan lave det?

Når jeg spørger er det ikke med foragt, men alene nysgerrighed; jeg er selv stor fortaler for standardisering, f.eks. som KNX, der betyder at hvis vi får smart grid, eller intelligente hvidevarer, vil de med stor sandsynlighed være til at integrere i KNX ganske problemfrit. Det kan jeg ikke se for mig, med noget 'hjemmelavet'.

Selv er jeg konsulent, og arbejder med intelligente bygningssystemer af flere slags. Derfor er min holdning selvfølgelig farvet, men det er nyt for mig, hvis man ligefrem konstruerer jeg ved ikke hvor mange dimser selv - ikke så meget af hensyn til udfordringen i det, for så stor er den jo heller ikke - men nærmere af hensyn til problemstillingerne nævnt tidligere omkring kompatibilitet og levetid.

 • 1
 • 0

Det refererer til et sted i rev4 spec'en hvor A-Z + svenske og danske national tegn var tilladt, men tilsyneladende ikke f.eks ñ eller ß, det er en helt oldnordisk tilgang.

Mon ikke du har skimmet standarden lige lovlig hurtig igennem :-)

Den begrænsning ligger udelukkende i det nummereringssystem PNS, som bruges til at lægge en fornuftig mening i 31-bit identifieren, så man i stedet for en ren binær 31-bit værdi (ligesom 32-bit IPv4 adresser), der ikke siger ret meget, kan addressere data langt mere meningsfyldt som f.eks. HX127AT2 = Heat Exchanger 127A, temperature 2. Hvis du i et sådant nummereringssystem vil have hele alfabetet med, reducerer du talområdet, da hele adressen - bogstaver plus tal - skal kunne være i 31 bit. Om man vil benytte PNS eller egne standarder er helt op til brugeren, og til f.eks. togbrug benyttes en anden metode, som gør Max-i kompatibel med MVB bussen og litra numrene - se fig 2.3.

Rent datamæssigt er der overhovedet ingen begrænsninger, og du kan selvfølgelig sende ASCII og Unicode fuldstændig, som det passer dig. I princippet kunne Max-i også æde en vilkårlig datalængde fra 1 bit til uendelig, da der benyttes synkron kommunikation; men af praktiske årsager er alt organiseret i bytes.

 • 1
 • 0

Du ved selv at 10/100Mbps ethernet har 2 frie par, som du kan lægge din forsyning på. Mikrotik laver injectorer til "passiv PoE" for $5, og deres billigste router som understøtter det koster $40. Det står dig naturligvis frit for om du vil bruge AC eller DC, og galvanisk adskillelse kan du også lave efter egne ønsker.

De to ethernet-par kan du naturligvis også køre andre protokoller på efter eget ønske. Det er bare svært at slå 10/100Mbps-ethernet-switche på pris... Seriekobling koster en switch hver gang, men den kan strømforsynes samme sted fra. Strømforbruget kan blive et problem, en RB750 kan trække 2,5W.

 • 1
 • 0

@ Nicolai Eggert
EIB eller som den er omdøbt til nu KNX, har helt misforstået hvad en åben standard er. KNX er et lukket standard, hvor det udefra ser ud til at holde prisen kunstig høj.
De er i min optik dårlig nået til konceptet Open, som i 1980'er tilgang betød commercial available. KNX komponenter skal godkendes centralt og det koster mange penge. KNX komponenter kan kun konfigureres af eet computerprogram, der er alt for dyrt til privat brug.
KNX er smart fordi det ligger megen logik i de enkelte knuder. Hermed er systemet ret robust overfor netbrud i netværket. Det gør til gængæld de enkelte knuder dyre.
I et (privat) hus netværk kan man tillade sig en central løsning med dumme knuder på netværket og forvente et stabilt netværk, da det er ret lille sammenlignet med et netværk i en fabriks eller kontorbygning.
Jeg kunne godt tænke mig en løsning ligesom PHK, som kan køre over f.eks. CAT7 kabel. En trådløs løsning vil også være ok for mig, hvis den kan nøjes med et AA batteri, der skal skiftes een gang om året.

 • 3
 • 0

Tak for dit svar, Andreas. :-)

Dog ved jeg udemærket, hvad KNX er, herunder også at det tidligere hed EIB, og at det er en sammenslutning af flere systemer, bl.a. EHS.

Jeg ved ikke helt, om jeg er enig med dig; standarden er åben på den måde at forstå, at alle frit kan producere til den og få sit produkt certificeret, uden "loge-lignende" tilstande.

At prisen bliver holdt kunstigt højt er nok ikke så meget KNXs skyld, men nærmere måden vores elbranche er skruet sammen på, hvor flere parter efter hinanden hver især ganger prisen med to, og til gengæld yder en smule rabat.

At software er dyrt, skal nok ses i relation til, at det ikke er slutbrugersoftware, men derimod et arbejdsværktøj for montøren - de færreste slutbrugere vil reelt selv gå ind og ændre i installationen. ~7000 for en programlicens, der kan bruges til alle komponenter synes jeg ikke er specielt dyrt, især ikke når licens to og tre er noget billigere (~800 kr). Hvad sammenligner du med? Jeg sammenligner selv med PLC software, som ofte koster det tredobbelte, har en dyr opgraderingsaftale og derudover kun fungerer til et fabrikat. Den minoritet af (tekniske) slutbrugere, der selv bygger deres KNX installation op og programmerer den, burde vel ikke have det store problem med en udgift på 7000, set i det store billede. Prisen svarer jo blot til 10-12 teknikertimer, og hvis man vil og kan programmere selv, er softwaren vel hurtigt tjent hjem - ikke at jeg vil anbefale det. :-)

Hvis du med et centralt system f.eks. tænker IHC, skal du også huske på det meget store kabelforbrug, de større tavler, flere komponenter og det store tidsforbrug til ledningsmontage. Jeg har selv lavet flere sammenligninger mellem IHC og KNX, og jeg kan ikke få IHC til at være billigst - til gengæld støder jeg meget hurtigt ind i ting, IHC ikke kan.

Det smarte ved den centrale standardisering er, efter min mening, at man kan være sikker på at alt virker sammen - uanset om man blander fabrikat, eller laver en ny udvidelse til en gammel installation. Tilsvarende er det til at finde installatører, der kan servicere installationen - også for den næste ejer af huset.

Spændende debat - jeg har dog ikke fået svar på de fleste ting, jeg spurgte om, så jeg håber stadig, at nogen vil tage den pædagogiske hat på et øjeblik.. :-)

 • 0
 • 0

Helt korrekt: Da det stod klart at max-i ikke er galvanisk isoleret faldt interessen til nul.

Uanset hvad du gør, kan du ikke overføre energi galvanisk adskilt med rimelig virkningsgrad uden brug af en transformator, som til lave effekter evt. kan være piezoelektrisk, og det er en naturlov, at transformerstørrelsen og de nødvendige ladekondensatorer afhænger af frekvensen. Hvis du vælger en 25 kHz løsning kræves således en væsentlig større transformator og kondensator end ved f.eks. 500-2000 kHz. Du har derfor 2 muligheder:

1) En relativ stor lavfrekvent transformer med sinusformet fødespænding for at undgå for stor en udstråling. En sinusformet spænding på 25 kHz er ikke helt triviel at generere med høj virkningsgrad - specielt ikke hvis den også skal kunne levere en rimelig strøm. Desuden slipper du næppe for elektrolytkondensatorer på ladesiden, hvilket drastisk reducerer levetiden og forøger størrelsen.

2) En lille højfrekvenstransformator på f.eks. 500-2000 kHz drevet lokalt af en switcher fra et DC netværk og med små, keramiske ladekondensatorer. Linear technology har lavet nogle kredse, som kan regulere sekundærspændingen rimelig godt uden noget feed-back kredsløb - se http://parametric.linear.com/Flyback,_Forw... - der er talrige.

Jeg tror, at løsning 2 er den absolut billigste. Du slipper for sinusgeneratoren til at drive netværket, kan sætte lige så mange strømforsyninger på, som du ønsker, og det, du sparer i transformatorstørrelse pga. den højere frekvens, kan godt betale IC'en. Desuden kan du så drive alle de kontakter, sensorer, aktuatorer og lamper, som ikke kræver galvanisk adskillelse, direkte, hvilket også giver en stor besparelse.

Pas på ikke at afvise løsninger på et for tyndt grundlag.

 • 0
 • 0

Hvad med et strømloop. Det ses ofte i switche til mellemspændingsområdet. Det kan selvfølgelig være at impedansen i loop'et bliver (for) høj.
Man kan enten bruge split kerner eller åbne loop'et når nye enheder skal på.
Se evt. billed af en MV IGBT stakket switch her

 • 1
 • 0

Overså du at jeg skrev "milliWatt" ?
Selv med 1% effektivitet, er det stadig omkring 40 gange mere effektivt end en sort klods.

Hvis det er så små effekter, vi taler om, og du er ligeglad med virkningsgraden, så brug evt. en serieforbindelse (for at tilpasse spændingen) af nogle power LED's til at lyse på en fotocelle og driv det hele fra et 12-14 Vdc net.

http://dk.farnell.com/toshiba/tlp190b-u-c-... eller tilsvarende er en mulighed til meget små effekter.

 • 0
 • 0

Det er faktisk en rigtig god ide - man skal blot lave loopet som twisted pair så man ikke bygger en 25 khz teleslynge til hele huset. Man burde kunne lägge en kollisions-detekterende protokol, f.ex. CSMA/CD (IEEE 802.3 er vist stadig i live) eller CAN, ind over strömforsyningen ved at variere belastningen på bussen.

Spändingerne over de enkelte enheder transformeres over på bussen, men, primärvindingen er på 1 vinding, sekundär 1- nogle stykker, strömforsyningen er en shunt-regulator og man kan gå op til 48V på primärsiden inden man kommer ud i ballade med el-lovgivning.

Hvis man anvender "planar cores" af den type som er klipset sammen burde det blive meget småt og billigt - planare transformatorer er nästen ideelle, det mest sväre er at pine eens CAD program til at lave vindingerne.

 • 0
 • 0

Det er faktisk en rigtig god ide - man skal blot lave loopet som twisted pair så man ikke bygger en 25 khz teleslynge til hele huset.

Man skal så lige huske at trække de to ledere modsat igennem transformatoren (fra hver sin side), så de ikke modarbejder hinanden, hvilket gør montering noget mere klodset end Heicolighting.

Man burde kunne lägge en kollisions-detekterende protokol, f.ex. CSMA/CD (IEEE 802.3 er vist stadig i live) eller CAN, ind over strömforsyningen ved at variere belastningen på bussen.

Det er straks sværere. En sådan loop er en strømloop dvs. har konstant strøm uanset belastningen. Hvis de enkelte enheder derfor kommunikerer ved at kortslutte sekundærsiden af transformatoren, kan det kun registreres ét sted i systemet - nemlig som en ganske lille spændingssænkning på strømforsyningen. De enkelte enheder kan ikke se, om andre kommunikerer, og kan derfor ikke deltage i bus arbitreringen, så intet forhindrer, at de sender i munden på hinanden.

 • 1
 • 0

for meget höjere frekvenser fungerer systemet som en seriekobling forsynet fra en konstant spänding så man burde kunne variere spändingen over dem.

Det skal nok blive interessant, hvis der ikke er nogen belastning, så loopen udgør en ren kortslutning ;-)

Når du går op i frekvens, vil loopen begynde at opføre sig som en kortsluttet transmissionslinie - specielt hvis det er en balanceret 2-tråds forbindelse, som du foreslår. Det betyder 100% refleksion med inverteret polaritet! Jeg kunne godt tænke mig at se, hvordan du vil løse den udfordring. Du kan jo ikke bare køre så langsomt, at refleksionerne ikke har nogen betydning, da du derved vil komme ned i 25 kHz området.

 • 0
 • 0

Man burde kunne lägge en kollisions-detekterende protokol, f.ex. CSMA/CD (IEEE 802.3 er vist stadig i live) eller CAN, ind over strömforsyningen ved at variere belastningen på bussen.

Ingen af delene er nødvendige til at overvåge et hus: Et eller andet sted sider der en master som opsamler data ved at polle og en fire-leder koster ikke så meget mere end to-leder at det kan betale sig at slås med at transmittere data ovenpå strømforsyningen.

 • 0
 • 0

Der er to større problemer; Først, når du kører med 25kHz og f.eks. cat.5, så vil du se kablets impedans og dæmpning. Og for det andet, at lave et pænere 25KHz signal, der kan flytte noget energi, kræver en omformer, og dens effektivitet er ikke ret høj (måske 60..70%). Derefter skal du ensrette og gå ned som smider bare mere energi væk. Du ender med at smide op til 90% af energien væk.

En bedre løsning ville så være at køre DC ud i, og koble data signalet optisk eller med en pulse-trafo ind/ud for galvanisk adskillelse. Du vil også her se impedans problemer hvis du ikke er meget forsigtigt i fysisk (kabel-)layout. DC niveauet skal ikke være for højt, da enhver LDO bare smider energien væk som varme. Hvis der skal bruges lidt mere power, så kan man altid gå for en meget lille switch-psu, som heller ikke koster meget (10..20kr). Man kunne endda have to forsyninger i et kabel (hi/lo).

 • 0
 • 0

Ingen af delene er nødvendige til at overvåge et hus: Et eller andet sted sider der en master som opsamler data ved at polle og en fire-leder koster ikke så meget mere end to-leder at det kan betale sig at slås med at transmittere data ovenpå strømforsyningen.

Hvorfor så ikke bare trække CATx til et eller flere krydsfelter, og lave bussen mellem dem.
Så kan du - højeffektivt - lave de 2-3 spændinger du behøver i krydsfeltet.
CATx-kablerne ved sensorerne kan du så afslutte i 2x4 ledere med RJ11.

K

 • 1
 • 0

Pris for LK's IHC i mit hus ville have været omkring 50.000kr. En KNX løsning omkring 80.000 kr og blot cat7 kabler til et centralt sted for 20.000 kr.
Jeg fravalgte både IHC og KNX dels på grnd af prisen og det at begge løsninger bruger ret meget standbystrøm. Det skal blive spændende at se om PHK's low cost løsning også vil ende i et lavere standby forbrug.
Et IHC eller KNX udtag vil bruge omkring 0.3W i standby forbrug. Det er voldsomt meget for at tænde og slukke for en 4W LED pære. Vi skal gerne ned i få mW i standby forbrug pr. aktive enhed.
Så lige nu har jeg cat7 kabler og tomrør og venter på bedre løsninger end dem markedet har på hylderne nu.

 • 0
 • 0

Hvorfor ikke overveje trådløst, det løser alle galvaniske problemer og det behøver ikke være specielt dyrt.
Jeg har haft sådan en tingest her http://jeelabs.com/products/jeenode liggende udenfor siden påske sidste år (med en temperatur føler). Den forsynes af tre AA batterier og de har ikke været skiftet endnu. Det til trods at den sender udendørstemperaturen en gang i sek, hvilket må betegnes som en smule hysterisk.
Ulempen er selvfølgeligt at der skal skiftes batterier en gang i mellem, men det er måske til at klare.

 • 0
 • 0

Kan du ikke liste dine krav i prioriteret rækkefølge ? Du bliver nok nødt til at gå på kompromis med et eller andet.

(Et 36V DC net med nogle MC34063/MCU print og evt addon opto/relæ print er nok den løsning jeg vælger til mit næste hus.)

 • 0
 • 0

Et lille indspark. Professor Ziegler fra Universitetet i Paderborn udviklede omkring 1990 M-Bus'en. Standardiseret, oprindeligt som EN 1434-3, nu EN 13757-2. Se evt. www.m-bus.com

Den er lavet til aflæsning af målere (Meter-bus) typisk fjernvarmemålere. Master sender med mellem 24 og 36 V. Slaverne kan bruge op til 1,5 mA i hvile og signalerer med en strøm på 11 -20 mA. TI har lavet en speciel chip til det (slave) TSS-721. Den kommunikerer typisk med 2400 baud. Der er formodentligt i størrelsesorden 100.00 + installationer af den slags i Europa i dag.

 • 0
 • 0

Jeg syntes m-bus lyder interessant, men det er vel ikke trivielt selv at implementere hardwaren, uden at benytte en dedikeret ic.

 • 0
 • 0

En bedre løsning ville så være at køre DC ud


Ja. Man kunne måske bruge CAN og benytte to par.
Det ene par med CAN_L,CAN_H.
Det andet par med GND og 5V DC.
Evt. kan man bruge CAN's fysiske lag og noget andet i lagene over, hvis man foretrækker det.
Flere leverandører har CAN transceivere med galvanisk adskillelse. Om man så opfatter sådanne chips og andre, der understøtter CAN, som specielle, er vel en smagssag.
CAN er i hvert fald vidt udbredt, veldokumenteret og forsvinder ikke i morgen.
Se evt. diagrammet i figur 25 i http://www.ti.com/lit/ds/symlink/iso1050.pdf
Ved at flytte forsyningen fra MCU siden til linie siden, får man noget i retning af det skitserede.

 • 0
 • 0

Har I mange år burgt 1-wire til kommunikation og spændingsforsyning af dimser. Opfylder krav 1, 2 og 4. Krav 3 kan omgås med open source og f.eks. en avr chip.

 • 0
 • 0

Har I mange år burgt 1-wire til kommunikation og spændingsforsyning af dimser. Opfylder krav 1, 2 og 4.

Hvordan bærer du dig ad med at opfylde krav 2? 1-wire er lige så lidt galvanisk adskilt fra sensorerne som de fleste andre feltbusser.

PHK kunne sagtens anvende en vilkårlig feltbus incl. CAN og RS-485 baserede systemer, og så galvanisk adskille power med en DC/DC converter og data med optokoblere eller digitale isolatorer; men som jeg forstår det, vil han have data og power overført gennem samme transformator, således at f.eks. en 25 kHz bærebølge, der kan overføre power, er overlejret med datakommunikation.

 • 0
 • 0

Øvelsen er om det kan gøres billigere og de 25kHz er for at kunne overføre nogle få milliwatt igennem et par kondensatorer, frem for en DC/DC converter.

Galvanisk adskillelse gennem kondensatorer er en temmelig problematisk affære, da du ikke får nogen common-mode rejection. Din kommunikation vil med stor sandsynlighed drukne i støj. Selv ved en transformatorkobling ligesom Ethernet er det normalt nødvendigt med et jordet midtpunkt på modtagesiden for at undertrykke common-mode forstyrrelser. Da jeg i sin tid udviklede Søren T Lyngsø's STL net, som var galvanisk adskilt med pulstransformatorer, men ikke overførte power, prøvede jeg først med transformatorer uden jordet midtpunkt. Det kunne ikke engang køre 10 m i laboratoriet; men efter indførsel af et jordet midtpunkt, var rækkevidden de ønskede 1,2 km.

 • 0
 • 0

Til almindelig orientering er specifikation 5.0 nu frigivet officielt - se http://www.max-i.org/specification.pdf . Den indeholder en meget avanceret lampe controller, der er meget velegnet til at drive LED belysning fra en hus bus. Bl.a. anvendes PCM i stedet for PWM for at reducere de nødvendige kondensatorstørrelser.

Evt. kommentarer modtages gerne.

 • 0
 • 0

Mit foreslag er at bruge RS485 (open source sw kan downloades og der findes mange eksisterende enheder). Til de hjemmefuskede enheder trækkes power fra linien, en simpel diode til en spænding som overføres med en smps til den galvaniske side. mW power burde ikke give problemer med skævvridning af signalflanker

Data overføres med en i-coupler ell. Lign.

 • 0
 • 0

Selvom enheden kører low power er der dog stadig spørgsmålet som en anden stillede omkring godkendelser. Selvom det er til hjemmet skal EMC direktivet overholdes og det gør man ikke magisk ved blot at reducere switch frekvensen og/eller spændingen

Hvis man vælger at ignorere det, hvad gør man så ved salg?

 • 0
 • 0

Hvis man kører uden termineringer, som er ok når der er galvanisk isolation, har man en storage cap til energien til et sendt telegram, som ved 115.2k er ca. 1ms langt (med 10bytes i telegram).

RS485 er ilde lav, så for at reducere power, skal micro vågne hurtigt op for at kunne identificere ID og sende respons. Ved lange perioder mellem telegrammer er der så ingen power, men det løses ved at lade Master sende periodisk med en Broadcast

 • 0
 • 0

Hvis man kører uden termineringer, som er ok når der er galvanisk isolation, har man en storage cap til energien til et sendt telegram, som ved 115.2k er ca. 1ms langt (med 10bytes i telegram).

Nødvendigheden af termineringsmodstande (120 ohm) har absolut intet med galvanisk adskillelse at gøre. De sidder der for at undgå refleksioner. Når du i stedet sætter én eller flere ensretter på, vil du, hvis der er behov for opladning af kondensatorerne, få en puls med modsat polaritet reflekteret tilbage mod senderen. Hvis spændingen på ladekondensatoren er helt nede på 0 V, vil den reflekterede puls have samme spænding som den indkomne puls, men med modsat fortegn, idet det reflekterede signal altid er det signal, du skal påtrykke, for at opfylde grænsebetingelserne, som ved en kondensator med spændingen 0 kortvarigt svarer til en ren kortslutning.

Med mindre bussen er meget kort, vil du få store problemer ved 115,2 kbaud.

 • 0
 • 0

Jeg har før med success sendt med 115.2kbaud over 1200 meter kabel uden termineringer, men med galvanisk isolation for at undgå CM fejl. Det er vel at mærke uden at have en eneste bitfejl. Du har åbenbart ikke prøvet dette selv.

 • 0
 • 0

Du skriver du ønsker galvanisk forbindelse, og at power skal ske via et par kondensatorer i serie med konstruktionen. Hvis der ønskes lidt større strøm - så kan disse kondensatorer blive nogle grimme størrelser. Eller du skal bruge lytter... Og så er idéen med den galvaniske forbindelse gået lidt i byen. Ved godt, vi efterhånden kan få store kondensatorer uF området som SMD - men så er max. spændingen derefter, og ikke noget der kan kaldes "adskillelse".

Men måske kan systemet designes til, at fungere med en lille 25kHz trafo?

Det bedste - tror jeg - er at skippe den galvaniske adskillelse, så elektronikken sættes direkte på bussen. Ønskes galvanisk adskillelse til inputs/outputs, så kan det opnås, ved at sætte optokoblere på, eller anden adskillelse på indgange og udgange.

Ønskes der trukken større energi ud af en bus, så skal også tænkes på reflektioner mv. Her, hvor det er en multi-drop bus, kan man overveje, hvordan energi trækkes ud, uden at give reflektioner. Vi ønsker der kan trækkes en stor energi ud. Normalt, viser det sig, at det er bedst med høj impedans for en multidrop bus, og ofte vil derfor vælges en spole, eller transistor, således der trækkes konstant strøm fra bussen. Alternativet er, at trække et par ekstra ledere, så forsyningen og data holdes for sig.

En nem løsning, kunne måske være RJ11 stik, og 4 ledere. Så er der til to leders data, og to leders forsyning. Eventuelt kan anvendes AC: Ved AC er nemmere at transformere spændingen op og ned, f.eks. med kondensatorer eller trafo. Hvis man accepterer støjen, så kan man også "klippe" spændingen, og derved reducere den: En analog sinus AC spænding, klippes bedst på bagkanten, på samme måde som i en lysdæmper, og derved kan spændingen reduceres. F.eks. kan det gøres med en PIC og en thyristor, eller thyristoren aktiveres, når spændingen kommer under et vist niveau. Man kan også bruge en transistor, og reducere strømmen i den, ved en stor spænding over den. Derved gives størst energi ud, når spændingen er lav, og tab reduceres.

 • 0
 • 0

Jeg har før med success sendt med 115.2kbaud over 1200 meter kabel uden termineringer, men med galvanisk isolation for at undgå CM fejl. Det er vel at mærke uden at have en eneste bitfejl. Du har åbenbart ikke prøvet dette selv.

Også på en multidrop linie? Når linien er utermineret, får du 100% refleksion, men med samme polaritet. Det kan enheden sidst på linien sagtens klare, da det jo faktisk forstærker signalet en faktor 2; men det reflekterede signal bevæger sig mod senderen og kan interferere med nye signaler, så enheder undervejs faktisk modtager 2 faseforskudte signaler og dermed kan fejle.

Faktisk er Max-i heller ikke termineret med modstande, men med diodeclamps, som reducerer refleksionerne til ca. det halve af forsyningsspændingen. Derved fremkommer en meget fin signalintegritet; men det kræver, at tidsforsinkelsen på kablet frem og tilbage ikke overstiger pulslængden. For et PE isoleret kabel er tidsforsinkelsen ca. 5 ns/m (ca. 7 ns/m ved PVC), så den totale tidsforsinkel frem og tilbage ved 1200 m er 12 us. Hvis pulserne er kortere end det, kan det gå galt. Ved 115,2 kbaud er mindste tidsinterval 8,7 us, så her er vi en del på den gale side allerede ved NRZ modulation, og benyttes f.eks. Manchester kodning, hvor baud-raten er det dobbelte af bit-raten, får man nok svært ved at få en multidrop forbindelse til at virke.

 • 0
 • 0

Manchester kodning, hvor baud-raten er det dobbelte af bit-raten, får man nok svært ved at få en multidrop forbindelse til at virke.


De fleste sætter terminering på i begge ender, og sikrer at indgangene er højimpedanset, så de ikke giver anledning til reflektioner. Udgangen vil normalt have lav impedans (3-stated), men reflektionerne dræbes i enden ved termineringerne.

Er kablet meget langt, så vil det reflekterede signal i øvrigt dæmpes, og et uendeligt kabel, behøver "teoretisk" ikke terminering. Termineringen, gør kablet uendelig. På grund af dæmpningen i kablet, kan det i heldige tilfælde gå godt, også uden terminering. Men så skal kablet også være så langt, at reflektionerne er forsvindende, og det vil jo aldrig gælde ved enderne. Ved en ikke termineret ende kan f.eks. udgangsimpedansen på en aktiveret udgang dæmpe, så det "måske" går godt. Men der bør sættes terminering på begge ender - ellers kan opstå problemer. Dioder, kan i nogle tilfælde også fungere som terminering, hvis de vel at mærke "clamper" til den korrekte spænding, altså den samme, som en korrekt termineringsmodstand vil medføre. Signalet skal se ud, som det er korrekt termineret, så er ligegyldigt, hvordan det opnås, og om der f.eks. opnås ved at bruge en diode, til at clampe til den spænding, som ledningen vil have korrekt termineret..

Skal det virke over lang afstand, skal kablet betragtes som et lavpas filter, og der skal sikres, at den ikke oplades, f.eks. ved kodning.

I alle tilfælde, er nødvendigt med pauser, når der skiftes mellem output enheder, på grund af forsinkelserne i kablet.

At føre power over kablet er ikke normalt - gøres det, vil det kræve konstant strømforbrug. Enhver strømændring tager tid, så hvis der lægges power-perioder ind i protokollen, vil det dels sænke dataoverførselsraten grundet dødtiden, plus det vil tage tid for strømmen at vokse og falde igen.

 • 0
 • 0

Mit foreslag er at bruge RS485 (open source sw kan downloades og der findes mange eksisterende enheder). Til de hjemmefuskede enheder trækkes power fra linien, en simpel diode til en spænding som overføres med en smps til den galvaniske side. mW power burde ikke give problemer med skævvridning af signalflanker


Hvis du forsyner kablet med power via data signalerne, så ser du ind i den karakteristiske impedans, og det er denne strøm, du kan føde kablet med. Det er kun muligt, at føde med større strøm, på grund af reflektioner. Så bruges tid på, at strømmen vandrer frem og tilbage, kan opnås større strøm. Bruges f.eks. 12V, og har kablet 100 ohms modstand, så kan du føde den med 120mA. Ellers, kræves at signalet vandrer frem og tilbage, en eller flere gange.

Det kan være en fordel, at trække energi ud af kablet med dioder, fordi du derved får den "clampet" til den spænding, som korrekt terminering medfører - du får ledningen diodetermineret. Men som nævnt, skal signalet vandre flere gange, for at levere stor energi. Og du ønsker måske, at drive flere enheder fra udgangen.

Man kan lægge "power" perioder ind i protokollen, hvor signalet har mulighed for at vandre frem og tilbage, så strømmen dels øges, men også gerne når at falde igen, når afkoblingskapaciteterne på linien er opladt. Derved opnås både god impedanstilpasning, samt at strømmen til forsyningen er forsvundet, når dataene transmitteres. Ellers kan strøm i kablet f.eks. medføre konstant høj eller lav, fordi strømmen bliver ved at cirkulere lidt tid i kablets induktion og dioderne, indtil energien er trukken ud. Har strømmen cirkuleret mange gange, kan det være flere ampere, som skal tømmes.

 • 0
 • 0

Det er faktisk ikke nødvendigt. I Max-i sker der bitvis busarbitrering, og ved hurtigpoll sendes første del af et synkront telegram (spørgsmålet) fra én enhed og anden del (svaret) fra en anden.


Sendes samtidigt? Er hensigten "wired-or", eller "wired-or-collision", for at finde den rette sender?

I nogle tilfælde, bruges konstruktivt kollisioner (data sendes samtidigt) som wired or, i forbindelse med abitreringer, fordi at du så kan overføre data, i de tilfælde, at der ikke er konflikt. Den konfligt baserede abitreringen indgår så, på samme måde i protokollen, som wired-or, f.eks. i CAN bus, og kan f.eks. bruges til at prioritere enhederne, eller f.eks. få dem til at få adgang i numerisk rækkefølge. Det kan også sikres, at enhederne får ligelig adgang mv, ved at enhederne kun får lov at komme til en gang, før der er en lang pause. Det giver minimal forstyrrelse og kollisioner, da antallet af kollisioner kan bestemmes eksakt som max O(log2(antal samtidige mulige sendere))*k hvor k er mindre end 1, og typisk O(log2(antal samtidige sendinger) eller bedre.

 • 0
 • 0

Sendes samtidigt? Er hensigten "wired-or", eller "wired-or-collision", for at finde den rette sender?

Det virker på den måde, at hver bit sender en puls med konstant længde (konstant energi) og alternerende polaritet. Hver puls efterfølges af en pause, som er kort for 0 og lang for 1. Derved vil 0 altid vinde over 1, hvorved der opnås tabsfri bus arbitrering (én enhed kommer altid igennem). Det hele er udførligt beskrevet i specifikationen ( www.max-i.org/specification.pdf ), og hele problematikken omkring transmissionslinier, refleksioner og den specielle diodeclamp er beskrevet i Annex B.

 • 0
 • 0

og hele problematikken omkring transmissionslinier, refleksioner og den specielle diodeclamp er beskrevet i Annex B.


Din diodeclamp undrer mig i øvrigt lidt - så vidt jeg kan se, så clampes ikke til den optimale spænding, som vil være der, hvis den var modstandstermineret. Du reducerer reflektionerne, men der er mere reflektion end nødvendigt. Vil overveje din abitrering lidt - lyder interessant.

I forhold til PH's idé, så mangler du power over datalinierne. På nogle måder, foretrækker jeg dog også power og data adskilt. Det gør det mere simpelt, og det er nemt at forbinde f.eks. 4 leder RJ11. Men, som jeg nævnte, kan power over datalinierne også være med til at reducere reflektioner.

 • 0
 • 0

Re: 2 wire med power

I forhold til PH's idé, så mangler du power over datalinierne. 

Jeg har ingen planer om at blande power og data


Kan se det ved nærlæsning. Misforstod det, da du tilsyneladende vil både bruge to kondensatorer, til at adskille data, og to kondensatorer, til at adskille power til 25kHz/12V, hvilket jeg forstod som samme kondensatorer. Det kan godt være en fordel, at forsyne power over dataledningerne, da du trækker energien ud, via termineringsdioderne - og det er jo smukt, at energien ikke brændes af.

 • 1
 • 0

Modbus RS485 har kun en Master, så signalere blandes ikke samen. Der er delay, som er længere end bitbredden, men pointen er at der er dæmpning så forskellen mellem de krævede 1.5V diff på A/B, og de 150mV detektor følsomhed gør at reflektioner ikke slår igennem. Du ser kun et delay. Jeg blev også overrasket første gang jeg lavede målingerne, for hvis man kun læner sig op af teorien om transmissionslinien uden de store tabkvotienter, så hænger det ikke sammen. Her er så et tilfælde hvor praksis ser pænere ud end teorien.

 • 0
 • 0

Modbus RS485 har kun en Master, så signalere blandes ikke samen. Der er delay, som er længere end bitbredden, men pointen er at der er dæmpning så forskellen mellem de krævede 1.5V diff på A/B, og de 150mV detektor følsomhed gør at reflektioner ikke slår igennem. Du ser kun et delay. Jeg blev også overrasket første gang jeg lavede målingerne, for hvis man kun læner sig op af teorien om transmissionslinien uden de store tabkvotienter, så hænger det ikke sammen. Her er så et tilfælde hvor praksis ser pænere ud end teorien.

 • 0
 • 0

Ja, og så er det også nogenlunde fremtidssikret, så det kunne være en option.

Jeg ser dog stadig godkendelser som en showstopper. Hvordan skal EMC godkendelsen klares og hvad gør man når huset skal sælges?

 • 0
 • 0

Hvorfor ikke bare køre TCP/IP? Det virker over brevduer og stort set intet kører RS-485 (-422) natively. RJ-11 er da ligeglad med protokollen og PHK skal ikke bruge Gbit/s.


TCP/IP kræver dyere chips, end PH har råd til for en 50'er. Og med mindre du bruger den gamle kollisionsstandard, så kræves switche.

Skal jeg lave noget billigt, bliver det nok en PIC microcontroller, hvor 2*3 indgange/udgange kobles sammen, og der sættes en lyt over plus/minus. Det giver et differentielt spændingsskift på 10V, er termineret igennem PIC'ens dioder, og spændingsforsyningen er en kondensator. Power kan tilføres i en særlig power cycle, hvor PIC'ens udgange aktiveres, så strømmen ikke går igennem clamping dioden her. Latcher skidtet op, så vil chippen ikke svare, og serveren vil fjerne strømmen, og prøve igen, indtil alle tilkoblede enheder svarer.

Ikke en løsning som jeg vil være stolt af. Men får man mere for en 50'er?

 • 0
 • 0

Vi har vist forskellige forudsætninger om hvad der sidder yderst på linien. Det er er muligt jeg tager helt fejl, men der intet konsumelektronik der "taler" din standard.


Var det et krav? Så skal du holde dig til WIFI, bluetooth, eller ethernet. Kan du få et I/O interface til ethernet, med galvanisk trafo adskillelse for en 50'er?

Hvis derimod, at du ønsker at styre en udgang, f.eks. tænde/slukke en LED i en optokobler, eller hente et signal ind fra en optokobler, så er det en udmærket billig løsning.

 • 1
 • 0

Din diodeclamp undrer mig i øvrigt lidt - så vidt jeg kan se, så clampes ikke til den optimale spænding, som vil være der, hvis den var modstandstermineret. Du reducerer reflektionerne, men der er mere reflektion end nødvendigt.

Nej, det er lige netop det, der er fidusen! Ved at clampe så det totale tab er ca. det halve af forsyningsspændingen "efterlades" kommunikationslinierne i pauserne mellem pulserne med en spænding = forsyningsspændingen. Clamper du kun med kun én diode, går spændingen næsten på 0 (midtpunkt mellem + og -), hvilket giver en meget dårligere signalintegritet. Læs Annex B, der forklarer det hele! Max-i er den første feltbus, hvor de ellers så skadelige refleksioner benyttes til at forbedre signalintegriteten!

I forhold til PH's idé, så mangler du power over datalinierne.

Det er rigtigt, at der ikke er power over datalinierne, til gengæld er der data over powerlinierne (!), hvilket betyder, at signaldæmpningen halveres så der kan benyttes "incident wave switching" over længere afstande. Når der kommunikeres, er de to forsyningslinier i parallel ligesom de to datalinier.

Endnu engang - læs specifikation og Annex B. Det forklarer det hele.

 • 0
 • 0

Modbus RS485 har kun en Master, så signalere blandes ikke samen. Der er delay, som er længere end bitbredden, men pointen er at der er dæmpning så forskellen mellem de krævede 1.5V diff på A/B, og de 150mV detektor følsomhed gør at reflektioner ikke slår igennem.

Det "farlige" er enheder lige netop så langt fra enden af kablet, at signalniveauet af refleksionerne stadig er større end 150 mV, hvilket let kan ske over selv relativt store afstande, da det reflekterede signal jo har den dobbelte signalamplitude, så der er noget at dæmpe af. Disse enheder vil både se det direkte signal (incident wave switching) og det reflekterede signal (reflected wave switching). Om det går godt afhænger af modulationsmetoden.

Her er så et tilfælde hvor praksis ser pænere ud end teorien.

Hvis teorien er en computersimulering hvor der også tages hensyn til skineffekten, skal de to nok passe rimelig godt sammen. Jeg har lavet hundredevis af den slags simuleringer under udvikling af Max-i. Min pointe er dog, at skal man lave en pålidelig husbus, er det ikke nok, at det tilfældigvis virker. Sikkerhedsmargin skal være i orden - uanset hvordan enhederne placeres på bussen.

 • 0
 • 0

Hej PHK

Det findes allerede - som DCC (Digital Command Control) - med tovejskommunikation ! Dog er kommunikationen fra klient ("lokomotiv") til Booster væsentlig langsommere.

Oprindeligt manglede jeg noget mere intelligent kommunikation mellem antennerotor og styringsenhed - gerne via antennekabel. Det kan DCC jo klare! Og så endda med flere fjernstyrede klienter ("lokomotiver").

DCC er en åben standard:
http://www.nmra.org/standards/sandrp/consi...

http://da.wikipedia.org/wiki/Digital_Comma...

Det flyder med DIY elektronik til DCC:

My MiniDCC© System Block Diagram [Anvendt 16F628 2*16 char LCD display]
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/MyDCC.html

Nu:
http://www.minidcc.com/
Tidligere:
MiniDCC© - A Digital Command Control Do-It-Yourself Project!:
http://www3.sympatico.ca/robert.cote/minid...
Citat: "...
DCC MiniStation©
...
The MiniStation© has been improved considerably but still uses the same PCB.
The new 16F628 with twice the memory offers a pin for pin drop-in replacement for the orginal 16F84A. Now you can add 128 speed step, F1-F4 function control, auto-repeat keystroke and up to 123 step of combined route/turnout sequencing just by replacing the chip. Assembly code for the new chip is available free. A pre-programmed 16F628 is also available. Best of all, there is no price increase for the new chip! See the menu below for details on how to build your own.
...
DCC MiniBooster©
An efficient and simple to build DCC booster has been designed using the most recent MosFet integrated chip from National Semiconductor®. A double-sided PCB prepared by John Zajdler is also available (see Parts menu). Now you can control up to 4 trains simultaneously, over 120 turnouts and program all your decoders using any one of the 4 NMRA standards at a fraction of the cost of a commercial unit!
..."

http://web.archive.org/web/20050408160609/...
http://web.archive.org/web/20040804072725/...

Loco-decoder for Märklin-Digital in DIY
http://home.arcor.de/dr.koenig/digital/ewi...

http://web.archive.org/web/20010802055424/...

http://web.archive.org/web/20090803162613/...

http://www.dmoz.org/Recreation/Models/Rail...

 • 0
 • 0

Hvis du er ude efter bygningsautomatik skal du kigge på BACnet.

BACnet kan køre over det meste IP, RS-485,...:
https://da.wikipedia.org/wiki/BACnet

Bemærk de åbne implementationer under kilderne...

-

Fraunhofer-Gesellschaft (2012, August 2). Smart wirelessly controlled power outlets. ScienceDaily:
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/...
Citat: "...
The wireless power outlets are a component of the HexaBus home automation system that was developed by the ITWM as part of the mySmartGrid project (www.mysmartgrid.de). "The HexaBus components make the smart home of the future a reality. They enable household appliances to be controlled intelligently, thus optimizing or reducing electricity consumption. For example, the householder can start the washing machine during cheap-rate off-peak hours, or run the dishwasher when the photovoltaic panels on the roof are generating sufficient power," says industrial engineer Mathias Dalheimer of the ITWM, who leads the SmartGrid project and is its chief programmer.
...
In addition to the wireless power outlets, the HexaBus system employs a specially designed USB stick that plugs into any compatible, off-the-shelf router. The user enters the command to switch on an appliance via a standard web browser or an Android-compatible smartphone app. The router and stick then forward the data to the power outlet. This two-way communication function also allows the wireless power outlet to send data to the smartphone, informing the user how much power various appliances are consuming at any given time. Thus, the user can optimize their power consumption. "The combination of parallel control and measurement functions is an entirely novel feature that no other wireless power outlet has offered before," says Hildebrandt.
...
But how did the researchers go about integrating Internet functionality in the wireless power outlets and USB sticks? To do so, Hildebrandt and his team developed special protocol software and an extension to the Contiki operating system that enables it to handle the 6LoWpan (IPv6 over Low power Wireless Personal Area Network) communication protocol. Contiki is an open-source operating system for networked embedded devices such as the microcontrollers incorporated in wireless power outlets and USB sticks. A linked web browser protocol enables users to assign a separate name to each power outlet -- such as "washingmachine.basement."
...
Users have no need to worry about the security of their data -- all information is transmitted in encrypted form. To make this possible, the experts modified Contiki to enable it to operate with the AES-128 advanced encryption standard.
[]
Wireless control signals are transmitted in the 868-MHz frequency band.
...
The HexaBus power outlets are ready for commercial application. Their manufacture has been entrusted to embedded brains GmbH, the industrial partner that was also responsible for the hardware development of the power outlets and USB sticks. Meanwhile, the researchers have a new idea up their sleeves: they want to enhance their system with multihop networking capability. By linking together a series of power outlets, the router will be able to pass messages from one to another, thus extending the range of the communication system -- a solution that could be of interest to businesses for their office buildings and industrial sites.
..."
http://www.mysmartgrid.de/
https://www.mysmartgrid.de/forum
http://ing.dk/artikel/130825-bimaaler-paa-...

Willkommen bei der embedded brains GmbH:
http://www.embedded-brains.de/
hexabus / schematics:
https://github.com/mysmartgrid/hexabus/tre...
Plug anvender bl.a. ATMEGA1284P-AU og AT86RF212.
Stick anvender bl.a. AT90USB1287-16MU og AT86RF212.

-

Disse skal modificeres:

Power outlet wall measure plug:
https://www.flukso.net/content/power-outle...

HexaBus Plug:
https://github.com/mysmartgrid/hexabus/wik...
Citat: "...
The HexaBus Plug is a socket that can be switched. In addition, there is also the HexaBus Plug+, which has a metering chip included - you can measure the power consumption of attached devices. The plug looks like this:
...
Pairing a Plug with an USB stick.
Each plug must be paired with the usb stick. To do so, push the button on the usb stick for 2 seconds (± 10%) - the LED will start to flash red. Now you have 30 seconds to pair the socket with the usb stick. To do so, push the button on the plug for another 2 seconds (± 10%). As soon as the two devices are paired, both switch the LED to green. You can now access the plug.
..."

What is Flukso?:
https://www.flukso.net/about
Citat: "...
Flukso is an open source web-based community metering application. Flukso allows you to accurately monitor and reduce your household electricity consumption via this website.
..."

Flukso shop:
https://www.flukso.net/shop

50amp current clamp:
https://www.flukso.net/content/50amp-curre...

Istedet for AT86RF212 kunne følgende anvendes? Kender ikke forskellen på de 3 sidste:

 • AT86RF230 (ingen AES)
 • AT86RF231
 • AT86RF232
 • AT86RF233

( fra: http://www.atmel.com/products/microcontrol... )

Der er også ATmega128RFA1 fra:
http://www.atmel.com/devices/ATMEGA128RFA1...

 • 0
 • 0

White Paper: BACnet vs. Lon–The War is Over:
http://www.stitcs.com/en/LonWorks/Bacnet%2...
Citat: "...
BACnet is the clear winner while LonTalk is fast losing support because of its one- branch family tree.
...
How BACnet won the war
The outcome of most wars is determined by a few key battles. In the war of open protocols for building controls, BACnet’s decisive victory is defined by three: Industry-wide acceptance, greater benefits than LonWorks and a change in manufacturers’ ideology about their building protocols offerings.
...
If a vendor comes up with new functionality for which BACnet communication is required, he can add new properties or create new object types that are accessed in exactly the same way as the original object types defined in the standard. Stakeholders not only expect BACnet evolution—they encourage it.
...
Now that you know BACnet is the only truly open communications protocol and the future of building controls, you can spec it with confidence. A spec-building website such as OpenSPECS (http://specify.bacnet.com) can help you build a spec that includes some BACnet components to open up an existing proprietary system or, for an entirely open one, a fully BACnet-compliant spec.
..."

Med optionel sikkerhed:

BACnet Network Security Architecture:
http://www.bacnet.org/Addenda/Add-135-2008...
Citat: "...
The BACnet network security architecture provides device authentication, data hiding, and user authentication.
...
BACnet security keys are distributed to all devices by a BACnet Key Server.
...
Each BACnet device shall either have a factory-fixed Device-Master key, or support initiation of Request- Master-Key service and execution of the Set-Master-Key service.
...
Highly secure communications between peer devices requires not only the knowledge of the proper key(s), but also the knowledge of a peer device's device instance number as well.
..."

.

Der er også åbne standarder til mobile bygninger:

Biler:
OScar (open source car):
http://en.wikipedia.org/wiki/OScar_%28open...

Toge:
OpenETCS:
http://da.wikipedia.org/wiki/OpenETCS

 • 0
 • 0

Re: 2 wire med power

Modbus RS485 har kun en Master, så signalere blandes ikke samen. Der er delay, som er længere end bitbredden, men pointen er at der er dæmpning så forskellen mellem de krævede 1.5V diff på A/B, og de 150mV detektor følsomhed gør at reflektioner ikke slår igennem. 

Det "farlige" er enheder lige netop så langt fra enden af kablet, at signalniveauet af refleksionerne stadig er større end 150 mV, hvilket let kan ske over selv relativt store afstande, da det reflekterede signal jo har den dobbelte signalamplitude, så der er noget at dæmpe af. Disse enheder vil både se det direkte signal (incident wave switching) og det reflekterede signal (reflected wave switching). Om det går godt afhænger af modulationsmetoden.

Her er så et tilfælde hvor praksis ser pænere ud end teorien. 

Hvis teorien er en computersimulering hvor der også tages hensyn til skineffekten, skal de to nok passe rimelig godt sammen. Jeg har lavet hundredevis af den slags simuleringer under udvikling af Max-i. Min pointe er dog, at skal man lave en pålidelig husbus, er det ikke nok, at det tilfældigvis virker. Sikkerhedsmargin skal være i orden - uanset hvordan enhederne placeres på bussen.


Jeg har forsøgt at læse dit dokument hurtigt - men, har ikke villet bruge tid til at sætte mig grundig ind i den. Hvis jeg vil bruge et par timer, vil jeg nok finde ud af det. Det som undrede mig, var de 4 dioder i serie, som giver et spændingstab på 4*0.6V = 2.4V. Sammen med schottky dioden, giver de et spændingsfald på ca. 3V. Normalt, vil man vælge 1-2 dioder, og et spændingsfald på kun 1.2V. Du dæmper først signalerne, når de er ca. 3V over forsyningen, og du afbrænder noget af den reflekterede energi i dioderne, frem for at sende den direkte til strømforsyningen. Som regel har man kun et diodespændingsfald, f.eks. en schottky diode. Det giver et resultat, som er tæt på en god terminering, med ganske lille overshort. Jeg kan ikke umiddelbart se grunden til dit valg - måske kan det skyldes spændingsfald over forsyningen, eller noget i den retning? I forhold til spændingsforsyningen, er det naturligvis intet problem, med lidt svingninger, men det undrede.

 • 0
 • 0

Har du en beskrivelse af klient ("lokomotiv") til Booster kommunikationen? Den kan jeg ikke lige finde i standarden.

Hej Carsten

Den er herfra:
http://da.wikipedia.org/wiki/Digital_Comma...
Citat: "...Lenz kalder dette RailComm. Det er dokumenteret i RP-9.3.1 og RP-9.3.2..."

-

Gamle udgaver:

Recommended Practice RP-9.3.1:
http://www.nmra.org/standards/DCC/standard...

Recommended Practice RP-9.3.2. Draft form, but mfg should use this RP:
http://www.nmra.org/standards/DCC/standard...

-

Nyere udgave:
http://www.nmra.org/standards/sandrp/consi...

S-9.3.1 (discontinued)

Recommended Practice RP-9.3.2:
http://www.nmra.org/standards/sandrp/pdf/S...

 • 0
 • 0

Der er også åbne standarder til mobile bygninger:


Der findes masser af åbne standarder. Og der er altid plads til en til.

Jeg kan såmænd nemt forestille mig en lille plads til en standard, hvor vi bruger to ledere, sender både strøm og data via lederne, og indlægger power-pauser, hvor outputtene aktiveres, således strøm tilføres via output driver transistorerne, uden diodespændingstabet. Det vil være perfekt som en lille PIC standard, og man kan bruge PIC'ernes komperator til at modtage differentielt. Bruges 5V, er muligt at sætte de fleste microcontrollere direkte på bussen. Vi kunne kalde den direkte-microcontroller bus. Serveren skal kunne levere strømmen til samtlige enheder i "power-cyclen".

I dag findes så mange standarder, og hvem som helst kan lave en ny, så det er stort set ligegyldigt - med mindre, at det udstyr som skal kobles på faktisk "taler" protokollen. Så hvorfor ikke vælge standarden efter, at det skal være en som en standard microcontroller taler, uden ekstra hardware, andet end en lyt?

 • 0
 • 0

Så hvorfor ikke vælge standarden efter, at det skal være en som en standard microcontroller taler, uden ekstra hardware, andet end en lyt?

Fordi en mikrocomputer bl.a. langt fra er hurtig nok til at lave bitvis bus arbitrering, som er den mest effektive metode at lave en multimaster bus på. Desuden kræver den 3,3 V eller 5 V og dermed en strømforsyning, og da der indgår software følger også en dyr og omfattende overensstemmelsestest og produkt registrering. Alt i alt ender man op med en løsning, der både er for dyr, for stor og for ineffektiv.

 • 0
 • 0

Fordi en mikrocomputer bl.a. langt fra er hurtig nok til at lave bitvis bus arbitrering, som er den mest effektive metode at lave en multimaster bus på. Desuden kræver den 3,3 V eller 5 V og dermed en strømforsyning, og da der indgår software følger også en dyr og omfattende overensstemmelsestest og produkt registrering. Alt i alt ender man op med en løsning, der både er for dyr, for stor og for ineffektiv.


Det er ikke altid et krav. PH skriver, at protokollen ikke behøver at være hurtig. I mange tilfælde, kan godt vælges en server løsning, hvor serveren leverer energi i power cycles på data bussen, og hver enkelt tilsluttet microprocessor "polles". Processoren får netop sin energi i power-cyclen, f.eks. igennem en schottky diode, og behøver ikke yderligere forsyning.

Den billigste standard protokol, tror jeg er RS485. Til den finder du mange billige standard komponenter - også galvanisk adskillelse, som en tidligere fremførte.

Den simpleste power løsning, er at forsyne med konstant DC imellem de to ledninger, f.eks. 5V. Men, det giver ikke mulighed for stort forbrug, og der mangler galvanisk adskillelse. Kræves galvanisk adskillelse, er bedste løsning AC og trafo - frekvensen og spænding, kan bero på, hvad der fås af billige egnede transformere.

Kan godt se, at du taler varmt for din bus Carsten... Men hvor meget, vil en sådan løsning så koste? Vil du tilbyde en chip, så det samlet kan gøres for en flad 50'er?

 • 0
 • 0

Jeg tror den bedste løsning, vil være at ikke skulle trække ledninger.
Enten trådløs, eller via el-nettet. Men findes nogle billige chips, som kan bruges til formålet? Hastigheden betyder ikke noget.

 • 0
 • 0

Kan godt se, at du taler varmt for din bus Carsten... Men hvor meget, vil en sådan løsning så koste? Vil du tilbyde en chip, så det samlet kan gøres for en flad 50'er?

Det skulle gerne en hel del under dvs. omkring 20 kr. for chippen, der så kun kræver yderligere én eller 2 afkoblingskondensatorer for at kunne interface til en kontakt eller et solid-state relæ og et par optokoblere eller digitale isolatorer, hvis man vil interface til en galvanisk adskilt computer. Desværre er der som sagt ikke sat dato på chippen.

 • 1
 • 0

Hej PHK

Måske er det kommunikationsdelen fra et WSN, wireless sensor network du kunne anvende?

"Powerpoint":
Introduction to sensor hardware - Network and Systems Lab:
http://nslab.ee.ntu.edu.tw/courses/wsn-lab...

"Powerpoint":
Smart Sensor Design and Networking Standards - Esensors, Inc.:
http://www.eesensors.com/media/wysiwyg/doc...
Quote: "...
Numerous (>100) incompatible sensor networks are currently in use – each speaking a different language
...
* The IEEE 1451 Smart Transducer Protocol standard is the best universal solution
* Supported by NIST, IEEE and many Federal agencies
...
IEEE 1451 Advantages
* Comprehensive enough to cover nearly all sensors and actuators in use today (not 20/80% approach)
* Many operating modes
(buffered, no-buffer, grouped sensors, timestamps, timed data, streaming ...)
* Extensive units, linearization and calibration options
* Multiple timing and data block size constraints handled.
* Compatible with most wired and wireless sensor buses and networks (point-to-point, mesh, TIM-to-TIM, mixed networks).
* Efficient binary protocol (especially suitable for wireless)
* Standard is 400+ pages for basic part, over 1500 page total
...
* A compliance test procedure is also desirable to prove that the design is correct
..."

Might be useful for wired also:

12/04/07, Choosing the best system software architecture for your wireless smart sensor design: Part 1:
http://www.embedded.com/design/networking/...
12/10/07, Choosing the best system software architecture for your wireless smart sensor design: Part 2:
http://www.embedded.com/design/networking/...
12/17/07, Choosing a system software architecture for your wireless smart sensor design: Part 3:
http://www.embedded.com/design/networking/...

Energy-aware wireless-wired communications in sensor networks:
http://www2.warwick.ac.uk/fac/sci/eng/rese...
Quote: "...
In our sensor network architecture sensor units are organized in clusters where communication rely on a fieldbus, with each cluster connected to rest of the network through wireless links. A reliable and efficient data transmission model has been proposed for the intra-cluster communication, which takes into account energy constraints keeping the involved units in a power saving state as long as possible.
..."

Noget trådet:

Network and Control Protocol for a Wired Self-Organising Sensor:
http://www.idc.ul.ie/ztiles/publications/n...

-

http://en.wikipedia.org/wiki/Sensor_node

-

http://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_sens...

-

http://en.wikipedia.org/wiki/Mesh_networking

http://en.wikipedia.org/wiki/Optimized_Lin...

A layer 2 routing protcol:
http://www.open-mesh.org/projects/batman-a...
http://www.open-mesh.org/projects/batman-a...
http://www.open-mesh.org/projects/open-mes...
Quote: "...
The batman-adv Ethernet type (0x4305) was accepted as "official" Ethernet type inside the Linux kernel to help avoiding future collisions with other protocols.
..."

http://en.wikipedia.org/wiki/B.A.T.M.A.N.
http://www.open-mesh.org/projects/open-mes...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open_...

 • 0
 • 0

http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_1451

http://www.mbari.org/rd/sensors/presentati...
http://sourceforge.net/projects/open1451/
https://java.net/projects/jddac
http://en.wikipedia.org/wiki/Precision_Tim...
Citat: "...
PTP was originally defined in the IEEE 1588-2002 standard, officially entitled "Standard for a Precision Clock Synchronization Protocol for Networked Measurement and Control Systems" and published in 2002. In 2008 a revised standard, IEEE 1588-2008 was released. This new version, also known as PTP Version 2, improves accuracy, precision and robustness but is not backwards compatible with the original 2002 version.[2]
..."

http://en.wikipedia.org/wiki/ZigBee

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Wire...

 • 0
 • 0

Re: WSN, wireless sensor network


Det er en meget stor opgave, at komme igennem alle dine links...
Er der nogle af ovenstående i rette prisniveau - ca. 50 kroner?

Ser vi på PH's oprindelige forslag, bestående af en microcontroller, direkte koblet til et netværk, via et par kondensatorer, så er der næppe meget der kan konkurrere på pris. Selv med strømforsyning, er det et niveau på ca. et par dollars. Strømforsyningen, kan bestå af en skillekondensator til en forsyningslinie, en zener, en diode, og en afkoblingskondensator, hvis der kun skal forsynes microcontrolleren.

 • 0
 • 0

AT86RF233 ca. 30kr:
http://www.digikey.dk/product-detail/en/AT...


Som "husbus" syntes jeg en trådløs løsning er bedst. Jeg er dog betænkelig ved netop 2.4GHz, da jeg får hovedpine af mobiltelefoner. Er effekten lav, og sendes kun når det er grund til det, med få bits og uden et mastodont til protokol overload, så går det nok. De skulle vedtage en miljøafgift per sendt bit i GHz området i folketinget eller EU. Det vil måske ryde lidt op i luften. Der kunne indbygges bittællere i alle RF chips, til kalkulation af afgift, eller sælges målere, der tæller bits'ene i luften.

Jeg kan godt lide PH's idé med et simpelt netværk, hvor der er kapacitiv adskillelse til microcontrollerne, både for strøm og data, og hvor der stort set ikke er andre komponenter end MCU'en - måske ikke så meget til husbrug, men også internt i en elektronikkasse, f.eks. fra elektronikboardet til display, fra tastatur mv. Den kapacitive isolation, er måske ikke nødvendig, men ikke en ulempe. Måske kan der også sættes "remote" dataopsamlingsenheder på et skærmet kabel. Forsyning via en kondensator, f.eks. med et trekant signal, giver mulighed for, at der leveres konstant strøm fra kondensatoren - og kondensatorerne, kan dimensioneres efter strømforbruget.

 • 0
 • 0

Glemte at der er noget der hedder Bluetooth:

Færdige moduler kan fås:

$65, Bluetooth Modem - BlueSMiRF Gold
WRL-10268:
https://www.sparkfun.com/products/10268

Chips:

71kr, MSP430BT5190IPZR.
Bluetooth v2.1 + Enhanced Data Rate (EDR)
Compliant:
http://www.digikey.dk/product-detail/en/MS...

Bluetooth kan fås i v4.0:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth#Blu...
Citat: "...
The Bluetooth SIG completed the Bluetooth Core Specification version 4.0 and has been adopted as of 30 June 2010. It includes Classic Bluetooth, Bluetooth high speed and Bluetooth low energy protocols. Bluetooth high speed is based on Wi-Fi, and Classic Bluetooth consists of legacy Bluetooth protocols.
..."

 • 0
 • 0

Den billigste RF transiever hos RS koster 13,863 kr. - det får man ikke meget ledning og stik for.
Zigbee er lidt dyere, men nok bedste trådløse valg.

Alligevel, er der mange anvendelser, hvor der ønskes en relativ kort ledning, og kan være en fordel med galvanisk forbindelse, hvor det vil være smart med et par kondensatorer, samt en prisbillig MPU. At kunne trække et relæ, et par lysdioder, eller et microprocessor LCD display, vil være optimalt. Protokollen vil kunne bruges ved interne forbindelser, til tastatur, display mv. i en kasse, hvor en lille processor sættes på enhederne. Og bussen kan tilmed nemt føres ud, med mulighed for ekstern tastatur, opsamlingsenheder, eller der kan trækkes et relæ, hvor det er behov.
Men jeg tror ikke, at det er det ideelle valg som husbus.

Ved I/O enheder, plejer jeg at sætte følgende krav til protokollerne: De skal kunne sample, på korrekt tid, synkroniseret imellem enhederne - altså alle enheder indeholder "ur" og disse er synkroniseret via bussen. Dvs. at der skal kunne sendes tidspunkt ud til I/O enheden, og den sikrer, at data samples præcist på dette tidspunkt. Samme, når der sendes data ud - en udgang, skal kunne sættes på det præcise tidspunkt. Endeligt, så skal det gerne være muligt med "interrupt" indgange, hvor tidspunktet ikke styres af softwaren, men hvor tidspunktet for interrupt detekteres, sammen med interrupt, og eventuelt sampling af data. Et interrupt, må ikke kunne aktiveres flere gange, før den får lov af softwaren. Som ved ethvert andet output, skal kunne sendes tidspunkt ud for genaktiveringen af interrupt, af hensyn til deterministisk timing, og fordi at det herved sikres, at interrupted er aktiv på det specificerede tidspunkt, og at der ikke er forsinkelser, der gør den aktiveres senere end det af softwaren angivne. Hvis det ikke er muligt, at sample på et angivet tidspunkt, eller at sende data ud på et angivne tidspunkt, eller aktivere interrupts på et angivne tidspunkt, så skal der være fejlhåndtering. Derudover skal være i protokollen, hvordan fejl skal detekteres, og rettes. Tid og data, følges altid ad.

I mange sammenhænge, er mest sikker med en fysisk bus, frem for trådløs forbindelse. Men netop som husbus, tror jeg trådløs er bedst - for sikkerhed betyder ikke alverden. Og det er en fordel, at ikke behøve ledninger.

 • 0
 • 0

Godt nok synes du ikke om trådløst og batterier, men tag alligevel et kig på ONE-NET.

Om ONE-NET fra http://en.wikipedia.org/wiki/One-Net :

ONE-NET is an open-source standard for wireless networking. ONE-NET was designed for low-cost, low-power (battery-operated) control networks for applications such as home automation, security & monitoring, device control, and sensor networks. ONE-NET is not tied to any proprietary hardware or software, and can be implemented with a variety of low-cost off-the-shelf radio transceivers and micro controllers from a number of different manufacturers.

Jeg kan nævne at de har lavet ...
Schematics, Bill of Materials, Printed Circuit Board layouts, Antenna designs, Implementation examples, Source Code, og Documentation
... som man bare kan bruge (kildekode og HW design er licenseret under en "Simplified BSD License".

Denne side: http://www.one-net.info/ skulle være ONE-NET web sitet, men den svarer pt. med en 500 Internal Server Error, da jeg besøgte den for kort tid siden.

Der er også en SourceForge side: http://sourceforge.net/projects/one-net/ - som sidst er blevet opdateret den 26. April 2013, så projektet er sandsynligvis nok stadig i live.

http://sourceforge.net/projects/one-net/fi... kan man læse følgende under listen med filer:

README November 19, 2012

This is the official release of ONE-NET Version 2.3.1.

This release includes some enhancements and bug fixes, a new porting guide, and a port of the Renesas Evaluation Module project to the Atmel chip.

Special thanks to Arie Rechavel at D&H Global Enterprise, LLC. for spearheading this port. All features are now implemented. ONE-NET Version 2.3.1 is the second NON-Beta release.

For the C++ utilities, please see the applications/desktop_sniffer/sniff_parse and execute the Makefile.

The main project is the Renesas Evaluation Board Project located at processors/renesas/hew/one_net_eval/one_net_eval.hws

The Atmel version of the Evaluation Board Project is located at processors/atmel/avr_studio/obee_eval/one_net_2.3.1.atsln

The main repository is located at https://one-net.svn.sourceforge.net/svnroo...

The trunk is located at https://one-net.svn.sourceforge.net/svnroo... Tags are located at https://one-net.svn.sourceforge.net/svnroo...

Source: README, updated 2012-11-25

Download af nyeste ONE-NET fil fra sourceforge: http://sourceforge.net/projects/one-net/fi...

 • 1
 • 0

Det ser ud til, at one-net fungerer med mange RF-transievers.
Den billigste RF-transiever, Si4012-C1001GT (960MHz), koster 11.64kr. excl. moms. RS har 9 typer, der koster under 15 kr. excl. moms, til forskellige frekvenser. Jeg vil tro, at one-net fungerer med en af dem. RF-solutions, har RF-transiever moduler, fra ca. 36 kr. excl. moms. I alt, så tror jeg at en trådløs løsning, er det bedste som hus bus.

Men jeg mener stadigt at PH's netværk, hvor der kun skal en forbindelse til MPU'en, og stort set ikke være andre komponenter er interessant, specielt i andre sammenhænge end en husbus.

 • 0
 • 0

Comparison of popular protocols:
https://en.wikipedia.org/wiki/Home_automat...

http://www.openhab.org/
http://www.openhab.org/features.html
Citat: "...
More and more new cool devices and technologies arrive at our homes every day. But though they are all aimed at enhancing our lifestyle they all lack one important feature: a common language they could speak to each other to create a really automated and smart environment at home. The main goal of openHAB is to provide an integration platform to fix this issue.

openHAB is a software for integrating different home automation systems and technologies into one single solution that allows over-arching automation rules and that offers uniform user interfaces.
..."

wiki:
https://github.com/openhab/openhab/wiki

https://my.openhab.org/

10.02.2014, openHAB für mehr Datenschutz in der Heimautomatisierung:
http://www.heise.de/newsticker/meldung/ope...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten