phloggen

Hurra for USB elspareskinner!

Jeg blev så glad da den der USB elspareskinne dukkede op på markedet.

Ikke fordi jeg har brug for sådan en, men når jeg har haft den hen over værkstedsbordet en tur, så bliver den til noget jeg har drømt om i årevis.

Jeg har en del ting jeg gerne ville kunne styre selv: lyset i mit værksted, affugteren i kælderen, loddekolben som bør slukke sig selv efter nogen tid osv osv.

Jeg har mange gange overvejet at lave mig en kasse med en række relæer og stikkontakter på bagsiden.

Men dels bliver det temmelig dyrt i stumper og dels har jeg det ikke så pokkers godt med hjemmestrikket stærkstrømsudstyr. Jeg kunne helt sikkert godt, men det er ikke min læst så jeg bliver fra den.

De billigste USB elspareskinner koster under en hund. Jeg kan dårligt købe et relæ for de penge og langt mindre lave et print og en kasse til at have det forsvarligt i. For slet ikke at nævne stikkontakten til udgangen.

Så når jeg skal styre stærkstrøm nu om dage, så foregår det med en USB elspareskinne.

Hvis man sender 5V den rigtige vej ind på de to yderste ben af USB stikket, så trækker relæ'et. Nogle af dem bruger op imod 100mA så man skal lige have en BC547 imellem, men det er til at leve med.

I de skinner jeg har set endnu sidder der allerede en kontradiode over relæspolen, så det kan dårligt være nemmere.

Jeg plejer at brokke mig over moderne engangs-design indenfor elektronik hvor intet kan genbruges, læres noget af eller fuskes med, men USB-elspareskinner tager jeg hatten af for, dem har jeg drømt om i mange år...

Tak til Elsparefonden!

Er der nogen blandt læserne der fusker med den slags styring ?

phk

PS: Hvis nogen fra Elsparefonden læser det her: Kan vi lokke jer med til at lave en standard for DC forsyning så vi kan slippe for alle de der sorte klodser ?

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tja ... jeg har faktisk leget med tanken om at lave noget lign. til mit TV så f.eks. DVD'en slukkede samtidig med TV'et. Der er jo naturligvis ikke nogen USB udgang, men så kan dimsen jo blot registrere strømforbruget og tænde hvis TV'et begynder at bruge strøm. Sådan noget tror jeg egentlig man kunne man bruge en del steder .. f.eks kunne lampen eller udsugningen over loddekolben så tænde samtidig med loddekolben.

 • 0
 • 0

Når du skal ud at rejse, så skal du medbringe oplader til mobiltelefon, kamera, MP3-spiller, barbermaskine og hvad du ellers har af elektroniskudstyr. En standard kunne være dejligt!   Med venlig hilsen Gorm Vognsen Jensen   P.S. Relæet i min USB-skinne er begyndt at hænge, så efter 3 år ryger den snart ud. Det kan være den kan genbruges, men der er lidt for meget smidvæk over det. 

 • 0
 • 0

Jørgen, jeg mener at have hørt om sådan en "master" strømskinne hvor det netop var det ene udtags forbrug der styrede de andre.   Mht DC forsyning: Hvis det skal virke i praksis skal der ikke være nogen spæninger der skal justeres af brugeren.   Taget i betragtning hvor god man er blevet til switchmode forsyninger nu om dage kan jeg ikke se nogen mere robust løsning end at dimserne skal være tolerante over for indgangspænding så der kun skal bruges to tråde i forbindelsen til "superklodsen".   Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Ja ideen med USB spareskinnerne er da gode, men siden flere nyere computere står med strøm på usb porten hele tiden, er fidusen lige pludselig ikke så god længere, med mindre man lige stjæler en 5v ledning fra strømforsyningen, som jeg har gjort.   Men ved da mine forældre også har købt en sådan skinne, og de blev ganske skuffede over den, da den viste sig ikke at slukke med computeren - fordi computeren ikke slukker for strømmen til usb når computeren slukker. Nogle computere kan dog regulere dette fra BIOS, men har set flere hvor der ikke er noget at gøre - med mindre man finder en skævbider og lidt stik frem..  Er ikke sikker på hvor udbredt standby spænding på porten er, men Abit kan i hvert fald godt lide det.. 

 • 0
 • 0

Hurra for Ove. Hvorfor er jeg ike selv kommet på den ide. Det har irriteret mig længe at mine computere ikke kan efterlade USB'en spændingsløs ved slukning.

 • 0
 • 0

Ove Andersen skrev: Men ved da mine forældre også har købt en sådan skinne, og de blev ganske skuffede over den, da den viste sig ikke at slukke med computeren - fordi computeren ikke slukker for strømmen til usb når computeren slukker.Nogle computere kan dog regulere dette fra BIOS, men har set flere hvor der ikke er noget at gøre - med mindre man finder en skævbider og lidt stik frem..  På min PC sidder der en jumper på motherboardet som skal sættes afhængig af om man vil have strøm i USB-stikket når computeren er slukket eller ej.

 • 0
 • 0

Hej Svend   Jeg har tjekket jumpers, manualer, bios upgrades mm. På et motherboard kan man i Bios'en slå strømmen fra men den forbliver aktiv (øv).

 • 0
 • 0

Da jeg havde drivhus spekukerede jeg på engang at bruge en gammel IBM LX40 (Pre thinkpad IBM portable) til noget styring, men det her gør det jo meget nemmere..... så skalman kun styre de 5v og skinnen tager sig af stærkstrømmen......  Styring af vanding, ekstra lys, varme.....

 • 0
 • 0

Der findes en tilsvarende skinne i næsten samme indpakning, som tænder for 2,3,4 & 5te hul, når man belaster 1ste. hul med mere end 40 mA.   Lykkeligt brugte jeg den til at starte en ventilator i kælderen når kondens tørretumbleren var aktiv.   Men ak-og-ve: Efter 2-3 gange brug kom der røg ud af spareskinnen, som også var blevet mistænkelig brun under 1ste hul - den kunne ikke konsumere de 2KW !   Silvan byttede uden at kny - så nu ligger der en ny spareskinne og griner.   NB Michael - hvad betyder det, at "Spekukere på"

 • 0
 • 0

Niels Bach-Valeur: Jamen er da glad for at hjælpe :)   Alle de molex stik, og hvad du ellers har, består af 4 ledninger: 1 gul: 12 v 2 sorte: gnd (0) 1 rød: 5 v. Det er den røde og en af de sorte du skal have fat i. Jeg fandt en forlænger til et molex stik (harddisk stik) i en kasse, og klippede dette over, så jeg kunne komme til ledningerne. Så er det bare af med USB stikket, og forbinde den røde (er den i min skinne) med den røde, og den sorte med en af de sorte.. voila :)

 • 0
 • 0

Problemet med pc'er der konstant har strøm på USB stikkene kan også løses med en PS2 til USB adapter. Denne adapter tilsluttes f.eks. PS2 museindgang, og stikdåsens USB kabel dertil.

 • 0
 • 0

Da jeg købte strømspareskinnen til sønniokes værelse købte jeg samtidig et kort med ekstra USB porte, da jeg havde læst at faste usb port har kostant strømforsyning modsat USB på kort - og det virkede!:-)

ha en god dag

 • 0
 • 0

Jeg har også haft spekuleret i at kunne tænde for forskellige ting derhjemme vha serveren og usb strømskinner. Nogen, der ved om det er muligt via software at slukke og tænde for strømmen til enkelte usb porte? Ligesom når man i Windows bruger "Safely remove hardware" og tingene så slukker. Eller er det kun intelligent udstyr, der selv kan finde ud af ikke at bede om strøm længere?

 • 0
 • 0

Jep, Søren Hansen. Du kan godt få en skinne, hvor hver enkelt port er software styret. Kan bare ikke huske hvor jeg har set det henne lige nu..

 • 0
 • 0

Jeg har en APC AP7920 med 8 udtag der kan styres via webinterface, med tildeling af brugere til de enkelte eller flere udtag Den eneste ulempe er blot prisen, på ca 3500+moms fra ny.

 • 0
 • 0

Min idé var at plugge elspareskinnen i en usb port på pc'en og slukke og tænde for skinnen ved at slukke og tænde for strømmen til usb porten.

 • 0
 • 0

Man kan ikke umiddelbart tænde og slukke for strømmen i en computers parallel port, men det er meget simpelt at bruge parallelporten til at styre ting med.  Du skal bare have en transistor og et par modstande imellem for den kan ikke direkte trække de 100mA som relæ'et i USB skinnen har brug for.

 • 0
 • 0

Med hensyn til USB-elspareskinnen, så syntes jeg det er værd at bemærke at det først er inden for det sidste halve år at det er lykkedes mig at finde en af disse elskinner med en virkende jord-forbindelse! Hver gang jeg har set en af disse skinner med hul til jordbenet har der kun været dette hul, og ingen forbindelse mellem jordbenene, og slet ikke jordben på stikproppen. Personligt forstår jeg ikke hvordan elsparerådet overhovedet har kunnet støtte en elskinne beregnet til brug for computere UDEN jordforbindelse? 

 • 0
 • 0

PHK skrev Man kan ikke umiddelbart tænde og slukke for strømmen i en computers parallel port, men det er meget simpelt at bruge parallelporten til at styre ting med.  Du skal bare have en transistor og et par modstande imellem for den kan ikke direkte trække de 100mA som relæ'et i USB skinnen har brug for.

 • 0
 • 0

Det ser godt nok ud Morten og softwaren er "brugbar" - der mangler en indikator for de tændte "bits" og tilsyneladende er den manuelle styring "mærkelig" (det kan være en manual / brugsanvisning kan klarlægge hensigterne)  Prisen er 148 kr.  Og så er der {Pyh ha for et held} optokoblere til at beskytte LPT porten på motherboardet.  Så er der blot problemet med spændingsforsyningen 9 - 24 V (Brug computerens 12 V) samt 5 V til printets åben collector udgang, der skal drive skinnernes relæer.  MENPHK´s antydning af at man BARE, forekommer at være et "stjerneskud"  -  Det er SLET IKKE BARE.  

 • 0
 • 0

I denne uge (uge 35), har Netto tilbud på strømspareskinner, som ENTEN kan tilsluttes via USB, eller som registrerer, om der er strømforbrug gennem et af stikkene, og derefter tænder og slukker resten af stikkene:Billede fra reklamen  

 • 0
 • 0

Vi har nu haft USB spareskinner i over 10 år. Jeg har haft stor fornøjelse af dem, og bruger f.eks. en til min SMD "toaster" ovn, som bliver tændt og slukket af en arduino med LCD display. Efterhånden er de ved at være brugt til diverse elektronik projekter, og nu er de ved at være svære at opdrive. Tilsyneladende har USB spareskinnen "forladt" markedet indtil videre. Jeg har læst at de ikke bruges så meget mere på grund af mobiltelefoner, og at nogle typer har haft problemer. Dem der bruges i dag styres ud fra måling af effekt forbruget, og USB typerne, som kan styres med lavspænding, har forladt markedet.

Hvad skal os "gør det selv" folk nu gøre?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten