forskningsingeniøren bloghoved

Holder ph.d.-studerende juleferie?

På DTU har vi tvungne fridage mellem jul og nytår, så fra i dag og frem til d. 2. januar er der ingen arbejdsdage - i hvert fald ikke officielt. Så hvad gør de mange ph.d.-studerende, som er ansat på en treårig kontrakt til at lære at forske og fremkomme med nye og vigtige resultater i forskningens navn; Holder de en lang juleferie, eller sniger der sig arbejde ind før d. 2. januar?

De fleste ph.d.-studerende, jeg kender, holder en velfortjent juleferie, som enten er startet eller meget snart starter. Jeg selv er knap tre måneder inde i mit ph.d.-studium og er dels i gang med nogle afsluttende ting fra mit kandidatspeciale og dels i gang med den indledende fase af hovedemnet for min ph.d.

Der vil formentlig hverken være store fremskridt for den artikel, jeg er ved at skrive, eller for de indledende beregninger, jeg er startet på. Jeg tager iPad'en med på juleferie, og så kan det være, at jeg når igennem et par artikler undervejs.

Men om et år, når jeg er mere end en tredjedel igennem mit ph.d.-studium, kan det være, at situationen er en anden, og at presset føles større. Det forventes, at ph.d.-afhandlingen er baseret på mindst fem videnskabelige artikler (i internationale, peer-reviewed tidsskrifter), og man har jo ikke lyst til blot at bidrage til forskningen med kvantitet.

Så jeg vil i fred og ro nyde dette års juleferie, mens andre ph.d.-studerende måske har en lidt mindre afslappet jule"ferie".

Glædelig jul og godt nytår!

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er det "presset" der for dig afsted eller en ubændig trang ?

Peter Madsen

I julen eller til hverdag?

Min juleferie er om nævnt ganske arbejdsfri, så helt konkret kan jeg ikke forholde mig til julen. Men til hverdag er det primært lysten til og ønsket om at lære nye ting samt at hjælpe forskningen en smule videre, som for mig driver værket.

Derudover er der - på trods af de påstande om at "ph.d.-jobbet er et skånejob uden for det 'rigtige' arbejdsmarked", jeg har mødt - nogle konkrete krav; Væsentligst i form af forventningen om videnskabelige publikationer og derudover om præsentationer til konferencer, gruppemøder mv., deltagelse i/afholdelse af undervisning og lignende. Og disse driver også en del af værket.

Så det er en blanding af lyst og nysgerrighed samt pres og forventninger, som er drivkræfter for mig. Og jeg ville ikke være nogen af dem foruden: Uden naturlig interesse og nysgerrighed ville det blive en sur pligt, og uden pres og forventninger ville det blive diffust og ukonkret.

 • 0
 • 0

Hold du bare fri, men det er ikke realistisk at se på det som en øget indsats bare giver kvantitet. Hvis dit mål er at være simpel lønslave kan den opfattelse nok holde livet igennem, men hvis du vil nå frem til noget dur det ikke at holde sig tilbage.

Fritid skulle gerne være noget man bruger på at klare krop og sind ikke være "tid man slipper for arbejdet". I mine øjne er uddannelsen ikke et beskyttet værksted, men noget du får mulighed for udnytte helt frit uden et arbejdes betingelser om kommerciel duelighed. Så lysten til den luksusbuffet må man finde for sin egen skyld. Presset kan man også finde indefra.

 • 0
 • 0

Hvis dit mål er at være simpel lønslave kan den opfattelse nok holde livet igennem, men hvis du vil nå frem til noget dur det ikke at holde sig tilbage.

Hvad får dig til at tro, at mit mål er at være en simpel lønslave?:-) Mon så ikke jeg havde valgt et job med en højere løn end en ph.d.-stilling.

I mine øjne er uddannelsen ikke et beskyttet værksted, men noget du får mulighed for udnytte helt frit uden et arbejdes betingelser om kommerciel duelighed.

Helt enig; Jeg mener bestemt heller ikke, at et ph.d.-job er et beskyttet værksted - men det er der andre, som gør.

Presset kan man også finde indefra.

Enig, egne forventninger bidrager i høj grad også til det pres, man arbejder under. Det, jeg ville betone, var dog, at der også er udefra kommende faktorer, som lægger et pres, og som skaber forventninger til det arbejde, man laver.

 • 0
 • 0

Derudover er der - på trods af de påstande om at "ph.d.-jobbet er et skånejob uden for det 'rigtige' arbejdsmarked", jeg har mødt - nogle konkrete krav; Væsentligst i form af forventningen om videnskabelige publikationer og derudover om præsentationer til konferencer, gruppemøder mv., deltagelse i/afholdelse af undervisning og lignende. Og disse driver også en del af værket.

Det er korrekt, at Ph.D. jobbet er lavere lønnet, end mange jobs i det private arbejdsmarked. Men det er langtfra alle, der får større startløn end Ph.D. lønnen. Det afhænger jo af, hvad man forhandler sig til.

Trods det er lavere lønnet, syntes jeg dog at ordet "skånejob", er et forkert valg... Faktisk arbejder de fleste Ph.D. studerende hårdt, fordi de ønsker at opnå noget, og at lave en god afhandling.

Det typiske Ph.D. arbejde, er ikke et 37 timers job, men mere frit - forstået sådan, at den ugentlige arbejdstid, nemt er over de 37 timer. Og, at det er mere frit, forstås sådan, at man må tilrettelægge arbejdstiden, efter hvornår der er plads i laboratoriet...

Til gengæld, får de Ph.D. studerende lov til at arbejde med noget, som forskningsmæssigt er i front. Mens mange, der ansættes i erhvervslivet, ikke får et sådant job. (Men muligheden er større, hvis man er Ph.D.'er)

Jeg syntes selv, at mange af de jobs der gøres i erhvervslivet er spild af tid og resourcer. Så fornyligt, en virksomhed, der havde lavet ny hjemmeside. Den gamle fungerede udmærket. Spild af resourcer, og spild af tid. Sådan er det meste af erhvervslivets arbejde. Og en stor del, holdes kunstigt igang, ved at der til stadighed kræves nye versioner og opdateringer. Det er "absorbtion" af intelligent masse, til absolut intet formål. Selvom ikke alle Ph.D. opgaver, måske er i verdensmæssigt top-klasse, så mener jeg bestemt, at det er mere meningsfyldt, end at udvikle "bare en ny version" til erhvervslivet, af en eller anden hjemmeside, et program, eller et produkt, og hvor den nye version, sjældent er hverken bedre, eller med færre fejl end den forrige. Det meste som udvikles, er stort set spild af tid. Forskning - det er IKKE spild af tid. Lad os få noget mere forskning. Og det vil også være fint, hvis erhvervslivet sætter flere resourcer af på desideret forskning, fremfor at lave nye udgaver, og nye versioner, med "nyt look". Det er spild af udviklerarbejde. Sæt dem til at arbejde for forskere i stedet. Så forskerne ikke behøver at bruge tiden, på detaljer, når de forsker. Og sæt mange flere til at forske, fremfor udvikle.

 • 0
 • 0

Min søn holdt da jul hos os, og fortalte lidt om sit job. Det kan vi forholde os til, fremfor hans studie, der er meget græsk. Jeg håber da, han fik slappet af, så han kommer videre i sit studie, der så vidt, jeg har forstået det- er særdeles krævende, og nu måtte han ikke gå op i et fag pga for få point. Så har han også lært noget om krav til gruppearbejder på studiet, men qua sit job, ved han jo godt hvordan ervervslivet virker. Sååe. (Jeg hader selv gruppearbejde, men jeg arbejder udmærket sammen med folk!). Dyre lærepenge for ham, det er ½ års forsinkelse, men nu ved han hvordan, og da han er tutor, kan han vælge "sine russer", som partnere.

Apropos, der skal strammes op på SU, når nu de (få) kan være målrettede. Det forsår jeg så ikke, at man vil?! Nogen lærer ansvar tidligt, men at andre gør det sent, betyder vel ikke- at de skal straffes?

Nå, men sønnikken bliver så kandidat med forsinkelse. Han har ellers taget flest kandidatfag, og de obligatoriske. Og som han sagde: Hvis det var ham selv og det akademiske, han var gået ned på, så... Men nu var det andre, der var betydende. Hvad gør man så ved dét? Se sig bedre om, næste gang, og vælger de skarpeste? (han er selv skarp).

Men jeg kan godt være nervøs, på hans vegne, de har mange fag på kort tid, hvor er fordybelsen? Og sikkerheden for, at man om 6-7 år kan huske det første, man lærte? Bare metoden?

Medicinere- har det vist tilsvarende. Men dem forventer man ikke af, at de kan lave komplicerede diagnoser/kirugi. Hvad med alle andre?

Mvh Tine- nørdemor

 • 0
 • 0

At være naturvidenskabelig Ph.D. er at brænde så meget for sit emne at man "udsætter" sin indtræden på arbejdsmarkedet i hvertfald i tre år og sandsynligvis også mere

Bjarke er rigtig morsom (ironi kan forekomme) og udover lange arbejdsdage, relativt lav løn og måske en fremtid som videnskabelig nomade på jagt efter det næste Post Doc stipendie bliver alle Ph.D.'er i DK stemplet som nørder og naturvidenskabelige som übernørder

Det er så samtidigt med, at alle er rørende enige om at Danmark skal være et videnssamfund, der skal konkurrrere på forskning og innovation. I de fleste andre vestlige og asiatiske samfund har Ph.D. studiet meget høj status mens holdningen her hjemme mere er "nå ja, det er jo Staten, der har betalt for at du kan dyrke din interesse igennem din uddannelse"

Selvfølgelig holder Ph.D. studerende Juleferie og selvfølgelig er der nogen, der bare "liiiiiiige" skal ind og tjekke nogen resultater eller bruge en måleopstilling der ellers er kø ved. Der er ingen, der kan arbejde hele tiden og billedet af specielt Sydkoreas og Kinas lange skoledage som et forbillede krakelerer i takt med at flere og flere går ned med stress og psykiske sygdomme

 • 0
 • 0

Jeg kan sagtens forstå D.M. er interesseret i at forske :o)

For hans vedkommende er målet jo at finde sig selv, dark matter er jo det mystiske ukendte, der for tiden er fysikkens og astronomiens hellige gral :o)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten