close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Høringssvar til Slagelse Kommune

Jeg har just sendt følgende til Slagelse Kommune vedr. deres lokalplanforslag 1158:

I relation med den "Invelox" vindturbine der er indtegnet i lokalplanforslag 1158 er der nogle naturlove som synes ignoreret eller tilsidesat.

Jeg tillader mig at henvise til en debattråd på Ingeniørens hjemmeside hvor forskellige læsere med forstand på de relevante naturlove regner på hvad man kan forvente:

    https://ing.dk/192920

Der er 100% enighed om at den aldrig kommer til at producere 3 MegaWatt, eller noget der kommer i nærheden af det.

Det bliver naturligvis ikke første gang en privat investor bliver snydt til at hælde en masse penge i "en fantastisk opfindelse" og det bliver heller ikke sidste gang.

Det er heldigvis ikke kommunens og byrådets problem hvad private investorer spilder penge på, men kommunale lokalplaner må så vidt jeg ved ikke stride imod eller ophæve naturlovene og derfor vil jeg påpege nogle nødvendige ændringer i lokalplanforslag 1158.

Hvis man har vind med f.eks 3 MegaWatt bevægelsesenergi kan man ikke udnytte alle 3 MegaWatt, der skal nødvendigvis være noget bevægelsesenergi tilbage til at flytte luften videre med.

Naturlovene siger at man maksimalt kan udnytte ca. halvdelen af energien i vinden, så hvis el-produktionen f.eks skal være 3 MegaWatt, skal der 5-6 MegaWatt vindenergi ind.

De to til tre overskydende MegaWatt kommer i Invelox konstruktionen ud som blæsevejr ved jordoverfladen og det er der ikke taget hensyn til i lokalplansforslaget.

Hvis man f.eks kigger på visualiseringen på side 64, vil skråvejen over til Kodakhuset (til venstre i billedet) konstant er udsat for noget der svinger imellem kraftig blæst i magsvejr og vindstyrker over orkan i stormvejr.

Beplantning af arealet mellem denne vej og Invelox konstruktionen vil ikke kunne lade sig gøre og bør under ingen omstændigheder udføres med partikulat som f.eks grus, sand eller skærver, lige som det siger sig selv at bygningens endevæg hvor luften kommer ud ikke kan beklædes.

Selve turbinen i Inveloxkonstruktionen vil formodentlig støje nogenlunde som med motorene på en JumboJet og denne støj kan ikke afskærmes i udblæsningsretningen, hvis turbinen skal kunne fungere.

Forfatteren af lokalplansforslaget omtaler dette som "ikke væsentlige støjkilder". Den tekst bør tilrettes og der bør for anstændighedens skyld laves en skitseagtig modelberegning af dette støjfelt, således at naboerne får et retvisende billede af lokalplanens virkninger.

Endelig er der dimensioneringen af indsugningen og udblæsningen på Invelox konstruktionen.

Hvis de meget omtalte 3 MegaWatt skal blive til virkelighed skal åbningen i tårnet der "fanger" vindenergien kunne få fat i mindst fem MegaWatt vindenergi.

Det afhænger af bla. højden over terrænet og den lokale geografi hvor stort et areal det kræver og der findes gode computermodeller til at regne på det.

Da vindmølleproducenter har ikke for vane at gøre vingerne på vindmøller længere end de behøver kan vi dog bruge de ca. 600 kvadratmeter som en 3 MegaWatt konventionel vindmølle overstryger med sine 45 meter lange vinger som udgangspunkt.

Hvis Invelox konstruktionen maksimalt må have en højde på 50 meter, og kun fanger vind på den øverste halvdel af denne højde, skal diameteren af dens tårn derfor være noget i stil med 600m² / 25m = 24 meter, hvilket er væsentlig mere end der er skitseret i lokalplanen.

Almindelige mennesker kan med fordel tænke på det som en håndboldbane på højkant.

I praksis vil det dog kræve endnu mere, fordi vinden stiger kraftigt med højden og Invelox konstruktionen kun får fat i den nederste halvdel af det vindfelt den konventionelle vindmølle har adgang til.

For så vidt udblæsningsåbningen i "gavlen" af Invelox konstruktionen, ved enhver der har brugt en cykelpumpe at det kræver energi at klemme luft sammen. Hvis man skal hive energi ud af luften skal den have mulighed for at udvide sig.

Optimalt skal udblæsningsåbningen være ca. 40-50% større ind indgangs- åbningen, altså halvanden håndboldbane på højkant. Det synes skitserne af bygningen også at undervurdere.

Lokalplanen kan naturligvis vedtages som skitseret, men det følger af naturlovene at en Invelox konstruktion der holder sig indenfor disse rammer, ikke vil kunne producere noget der blot minder om de omtalte energimængder.

Rettelse/fodnote: En 3 MegaWatt vindmølle afstryger 6000 kvadratmeter, erstat "håndboldbane" med "fodboldbane" i ovenstående. Selv hvis Invelox er ti gange bedre til at udnytte vindenergien end en normal vindmølle skal tårnet stadig være 24m tykt.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Igen savner ing.dk en funktion til at kunne "like" et blogindlæg :-)

Sagligt, velformuleret, relevant, nødvendigt. Tak!

  • 61
  • 0