close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Højttalerselvbyg - kan det svare sig? Kan det lykkes - for alvor?

Dengang jeg for alvor beskæftigede mig med selvbyg - for højttalernes vedkommende var det i 70erne og et lille stykke ind i 80erne, med forstærkere ca. 10 år senere og frem til for et par år siden - var det fordi jeg ønskede noget, jeg ikke kunne få råd til på anden måde.

På højttalersiden blev det især til diverse hornkonstruktioner med Coral og Lowther fuldtoneenheder (PM2mk2). Husker jeg ret, var magneten en halv gang større...

Bl.a havde jeg ca 1974 og alt for mange år frem et sæt Super Ace horn, hvor fuldtoneenheden spillede op i en kegle af træ, der spredte lyden i alle retninger.

Vist var det det bedre, end hvad jeg fattige student havde kunnet købe mig til i færdig form, men sådan en hornkonstruktion kan i dag ikke få ørevoksen til at flyde tyndt. Og jeg blev aldrig rigtig tilfreds, hvad alskens eksperimenter med blødgøring af membranophæng og påvirkning af opbrydningsmønstre med salatolie og vaseline vidnede om.

Overgangen til traditionelle højttalere med tre enheder og delefilter var et kæmpefremskridt - pludselig var lyden skarpt aftegnet, tredimensionel og præcis.

En overgang - nu er vi i midtfirserne, med studiegæld og rigtig familie - klarede jeg mig så med en slags medbyg - mine Onken samlede jeg selv, men vi taler altså om "medbyg" af et helt færdigt byggesæt. Alstå ikke mange timer tilbragt med eksperimenter. Se http://ing.dk/artikel/88028-tilspilning-hvorfor

Senere, ca 1992, skrottede jeg inden jeg for alvor kom i gang et projekt med magnestathøjttalere. Som berettet om her: http://ing.dk/artikel/89905-magnestathoejttalere-velfortjent-i-skrotbunken

Kigger man på DIY marekedet i dag, så er ser det virkelig ud, som om selvbyggeriet generelt er i tilbagegang - og da især på højttalerfronten. Jeg starter med at gribe i egen barm: hele mit hjemmesetup - bortset fra højttalerne - er mere eller mindre hjemmegjort eller modificeret til ukendelighed. Men ikke højttalerne. Jeg ville aldrig kunne lave noget der bare tilnærmelsesvist kan konkurrere.

Har jeg ret i, at hvis man tager et kig på hele DIY-scenen, så er konklusionen, at der stadig er en vis gang i selvbyggeriet på elektronikfronten, hvor man stadig for (relativt) små penge kan bygge sig en seriøs forstærker?

Men på højttalersiden? Her ser det tilsyneladende helt anderledes ud.

Er det fordi det med tiden er blevet sværere selv at lave højttalere, der kan måle sig med de kommercielle konkurrenter?

Og hvis ja, hvorfor så det? Hvis du skulle bygge højtalere selv, hvad skulle det så være?

Kan billeder som disse vække nosalgiske minder/få værkstedet til at lokke?

Ole Thomsen

Jeg ved ikke om der er mere eller mindre højttalerselvbyg idag - men det er egentlig lidt sjovt det netop er hér i Ingeniøren dette bliver taget frem! For en del år siden lavede Ingeniøren et eksperiment sammen med Dansk Audio Teknik og en højttalerkonstruktør, for at se om nettet som forum kunne anspore til selvbyg, når man havde en fornuftig konstruktion, en fornuftig pris, et angivet sted at købe og ikke mindst adgang til konstuktøren i egen høje person. Se det var en succes! Som jeg hørte det fra Dansk Audio Teknik havde de aldrig nogensinde solgt så godt af et byggesæt!

Så hvis der er nogen, der synes vi skal have gang i den slags, så er der en kendt løsning!! ;-)

Personligt tror jeg også at højttaler er dén ting i anlægget, der er sværest at få et rigtig godt resultat ud af, uden at have et rimeligt højt vidensniveau om højttalerkonstruktion og adgang til måleopstillinger af rimelig kvalitet. Derfor behovet for professionel assistance...

  • 0
  • 0

Det skal måske lige tilføjes, at det der driver højttaler selvbyg markedet er, at det praktisk talt er umuligt at finde et par fornuftige 'fabrikshøjttalere' til under kr. 25.000.

  • 0
  • 0