digiliv blog

HJÆLP! - LAN-flaskehals kvæler 100 Mbit-internet

Jeg har et problem, som jeg håber nogen her kan bidrage med at løse.

Jeg har netop fået en coax-internetforbindelse. Det betyder på papiret 100/25 Mbit/s. Først troede jeg, det vitterligt kun var på papiret, da jeg simpelthen ikke kunne måle højere end 30/20-25 Mbit/s uanset hvad.

Selvom det er langt bedre end på min tidligere adsl-linje, er det alligevel ikke særligt tilfredsstillende kun at opleve 30 pct's throughput ned.

Først skyndte jeg mig at sende en vred mail til min ISP, dernæst har jeg testet lidt på hjemmenettet og fundet frem til, at problemet - pinligt nok - ikke ligger hos ISP'en.

I forskellige rum har jeg en sund fordeling af ip-enheder såsom telefon, laptop, desktop, chromecast, server, printer, højttaler osv. Det meste i flertal.

Ledninger langs panelerne og huller i væggene fungerer ikke godt i mit tilfælde. Trækning af nye kabler i væggene er heller ikke - umiddelbart - en mulighed.

For at undgå den slags valgte jeg oprindeligt at binde hele ip-herligheden sammen med, hvad nogen kalder powerline ethernet. Altså enheder der sidder i stikkontakten og overfører ip-datapakker i strømkabler. Mine enheder er i udgangspunktet af gigabit-typen, har indbygget wifi og to ethernet-porte. Og enhederne har egentlig fungeret upåklageligt.

Hvorom alting er, så tyder alt på, at det er mine powerline ethernet-enheder, der er årsagen til, at jeg kun har 30 Mbit/s ned ud af de 100 Mbit/s, som kommer ind via kabel-stikket.

'Tyder alt på' vil sige, at jeg har målt hastigheden til over 100 Mbit/s ved at koble en laptop direkte til min egen router, som er forbundet til udstyret fra min ISP. Men når dataforbindelsen går via powerline-enhederne er hastigheden (kablet) kun lidt over de 30 Mbit/s og omkring 25 Mbit/s.

Links mellem powerline-enhederne rapporterer ellers et lille stykke over 100 Mbit/s i hastighed, men rygtet vil vide, at der er en del overhead forbundet med den slags trafik. Så ‘et lille stykke’ er ikke nok.

Når jeg i første omgang ikke mistænkte powerline-enhederne for at være problemet, hænger det sammen med, at min tidligere ADSL-forbindelse var på netop 30 Mbit/s ned. Så enhederne viste sig ikke som en flaskehals.

Nu til sagen

Men nu til sagen. Jeg har to coax-kabeludtag, som jeg kan slutte ISP-udstyret til. Det ene udtag er midt i stuen. Det bliver noget visuelt rod at anvende dette - ikke mindst fordi jeg insisterer på at have min egen router mellem mit LAN og ISP-kabel/router-modemet.

Det andet udtag er i soveværelset. Og her er det heller ikke en mulighed at flytte server, desktop, tv eller andet hen for at komme i nærheden af de forjættede 100 Mbit/s ned. En båndbredde, som alle enheder principielt også gerne skulle kunne nyde godt af.

Mellem soveværelset og kontoret befinder sig en væg, som der i princippet kunne bores et hul i og trækkes et ethernet-kabel gennem fra router til server/desktop/andet. Den pågældende væg giver imidlertid udtryk af at være 12 meter tyk og lavet af adamantium. Så hul-i-væggen ser jeg heller ikke som nogen oplagt eller køn mulighed.

Jeg har prøvet at rykke lidt rundt på powerline-ethernet-enhederne for at se, om andre stikudtag skulle hjælpe på hastigheden. Det lader ikke til at være tilfældet.

For øjeblikket trøster jeg mig med, at hvor der før var 30 Mbit/s-throughput i alt, så er der nu - formentlig - 30 Mbit/s throughput per powerline-opkoblingssted. Altså 30 Mbit til blandt andet server/desktop, andre 30 Mbit til Chromecast/højtaler/laptop og så fremdeles. Det er måske også godt nok.

Det eneste jeg kan komme på

Den eneste, jeg kan komme på for at fjerne min nuværende LAN-flaskehals uden at vælte en (muligvis bærende) væg, er en opsætning bestående af flere wifi-routere med 802.11ac.

Ifølge Wikipedia kan det give en trådløs hastighed på mindst 500 Mbit/s på et enkelt link.

Der er flere spørgsmål, der melder sig i forhold til 802.11ac-løsningen.

Dels er jeg i tvivl om, hvordan den reelle hastighed vil være, når adskillige wifi-enheder er koblet op til routerne. Dels aner jeg ikke, om det er muligt at linke eksempelvis 3 wifi-routere for at sikre netværksudbredelsen, uden at de samtidig æder hinandens båndbredde op.

Og endeligt så er det mere eller mindre et must, at routerne kan køre et open source-styresystem som OpenWRT, mens de er linket og understøtter 802.11ac.

Skulle nogen være i tvivl, så er dette et råb om hjælp. Så giv gerne et bud på, hvordan LAN-flaskehalsen kan knækkes, så alle enheder principielt kan nyde (tæt på) 100 Mbit/s uden hjemmets vægge bliver til schweizerost, og synlige ledninger sniger sig langs panelerne.

Emner : Networking
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det eneste der virkelig dur er naturligvis cat6 kabler. En borehammer laver et 10 mm hul i den væg uden større sværslag.

http://www.harald-nyborg.dk/p1616/mitsutom...

Du har nok prøvet med en almindelig slagboremaskine.

Med hensyn til 802.11ac så kan man opnå cirka 400 Mbit/s i faktisk overførselshastighed. Men det er i samme rum. Det er umuligt at sige hvor meget væggen dæmper da det afhænger af mængden af jern med mere.

Det er muligt at købe wifi range extendere. Typisk bruger man 2,4 GHz til range extender funktionen og så 5 GHz båndet til klienterne. Derfor er hastigheden også typisk begrænset til omkring 50-100 Mbit/s.

 • 5
 • 0

Baldur har fuldstændig ret, bor et hul i den rådne væg med et ordentligt stykke værktøj - og hvis du ikke selv har/vil have en boremaskine der dur til noget, så allier dig med en der har det.

Der findes ingen vægge der ikke kan bores huller i!

Træk et kabel (hvis man kun har en 100 Mbps switch kan Cat5 såmænd også gøre det, men der er stort set ingen prisforskel mere), så er den potte ude.

Og det er da klart at du får problemer med dit Lan-over-lysnet, da det jo ikke er switched, men god gammeldags CSMA/CD Ethernet.

Mht. WiFi range extendere, så nej, nej, og atter nej da de som regel skaber flere problemer end de løser - især i urbane områder.

 • 4
 • 0

Selv om jeg også må opfordre dig til at trække et kabel, forstår jeg dit ønske om at få det til at spille på trådløst netværk.

Nu er det lidt et sats - men Kviknet udlåner gerne to stk. trådløse Inteno-routere (med OpenWRT-varianten iopsys installeret) til dig, så du kan teste om du kan få det trådløse netværk til at levere en ordentlig hastighed. Kontakt mig hvis det har interesse.

Når det er sagt, så er du ikke den eneste, der oplever udfordringer med hastigheden på coax - så jeg vil anbefale dig at teste med kabel direkte i coax-routeren i prime time (dvs. kl. 20 - 22 om aftenen) hvis du ikke allerede har gjort dette, så du 100 % kan udelukke internetforbindelsen som fejlkilde.

 • 3
 • 1

Som Baldur er inde på, så burde det være muligt at lave hul i den væg, og det kan være det bliver nødvendigt. Men uden at kende layout af dit hus/lejlighed er det lidt svært at sige.

Min erfaring er at der er ret stor forskel på kvaliteten af wifi-udstyr. Jeg er ikke imponeret over den Netgear router, jeg fik leveret af YouSee (og Hiper bruger samme model) - der var ikke meget signal igennem fra kælder til 1. sal i min gamle villa. Til gengæld kan et enkelt Unifi wifi access point dække hele huset fra køkkenet (som ligger i stueplan, men i det ene hjørne af huset).

Husk at wifi signaler går i fugleflugtslinie fra acces-point/router til din computer/tablet/... Så det skal helst ikke være for meget på skrå gennem muren for at få en ordentlig forbindelse.

Og så kan kabler altså også gå gennem en døråbning, hvis man kan leve med synet og døren ikke skal kunne lukkes helt.

 • 0
 • 0

Du skal i hvert fald ikke satse på WiFi. Jeg kunne ikke afspille en HD YouTube video uden hakkeri før jeg udskiftede alle WiFi enheder (router, receiver) med high gain varianter (+5 dB eller bedre) og det var over en afstand på ca. syv meter med en eneste armeret betonmur imellem.

Næ, gør som d'herrer ovenfor anbefaler og smut i byggemarkedet i morgen og lej det nødvendige værktøj. Kabel i metermål + stik kan du fx. hos av-cables.dk, som jeg har brugt med tilfredshed.

 • 3
 • 0

Jeg kan varmt anbefale ubiquiti access points. Jeg har 3 i mit hus, de dækker hele huset og der er endda fuldt signal igennem yder væggene på huset, så der også er fuld internet dækning i vores have.. De koster lidt ekstra men de er helt klart pengene værd. De fås med og uden PoE. Klart anbefale PoE så man kan spare lidt på kable trækket. Jeg har koblet dem sammen med switch med PoE og controller fra samme producent så hele netværket er fuldt managed.

 • 6
 • 0

Rådet kan kun være, træk kabler. Jeg har trukket kabler rundt i huset. Med kabelkanaler kan det gøres ganske pænt.

Hvis du forsøger at køre powerline eller WiFi så husk at du deler den tilgængelige båndbredde med alle dine "naboer". Det gælder også powerline. Her får du også nemt problemer hvis enhederne sidder på forskellige faser. Derudover så er en 240 V lysnet med 'diverse' enheder i stikkontakterne noget stads m.h.t. udbredelse. Det koster båndbredde. Vær så opmærksom på at båndbredde og svartider ikke nødvendigvis hænger sammen. Det er en af grundene til at gamere stræber efter kablet net. Den forsinkelse der er i WiFi mener de gør en forskel. Hvis der er en lang svartid i din opkobling vil du godt kunne overføre store filer hurtigt, men sjældent små.

 • 1
 • 0

Jeg målte lige hurtigt hastighed på mit WLAN, ASUS RT-AC68U. 50Mb på 2.4Ghz og 100Mb på 5Ghz (some er min ISP båndbredde)

Det skal dog siges at jeg har oplevet AC netværket utroligt følsomt for etager, og murer generelt, så vi bruger 2.4Ghz båndet til alt bærebart, det er tilgængæld klippestabilt, vi har det midt i huset over tre etager. Jeg fandt powerlines ret følsomme over for hvilke sikringer, grupper og hvad der ellers blev trukket på netværket. Det er svært at slå et netværkskabel. Det er altså for det meste et spørgsmål om størrelsen på boremaskinen. Lej da bare en ordentlig en i det lokale byggemarked og lav det hul :)

 • 2
 • 0

Er også her særdeles tilfreds med mit EdgeRouter Lite + billig switch + Ubiquiti UAP-AC-LR setup. Styrken på 5 Ghz er markant bedre end de consumer-routere/APs jeg har prøvet. Alligevel er min arbejdsstation kablet, for Windows 10 trådløse drivere har jeg endnu ikke oplevet stabile på nogen enheder, og jævnlig frustation over at skulle genstarte er rigelig motivation til at trække selv det mest vanskelige kabel. ;)

 • 0
 • 0

Intet slå som sagt kabler, brug et skærmet Cat6 kabel. Desværre har lysstofrør, tråløse telefoner etc. med at sende støj ind på uskærmede kabler. Hvis du vil køre trådløst, så find ud af hvor meget støj der er på Wifi, f.eks. med iStumbler (til mac). Sædvanligvis er 2,4 GHz godt fyldt op i bymæssig bebyggelse og kanalerne her er så smalle, at 1 forbindelse går over 5 kanaler. På 5 GHz er kanalerne så brede, at 1 forbindelse kun optager 1 kanal og så er det meget mindre benyttet.

 • 0
 • 1

Du skal sørge for at dine enheder sidder i samme sikringsgruppe ellers får du en rigtig dårlig oplevelse. Men der i mod hvis de sidder i samme gruppe, kan det fungere rigtig fint.

Nu kender jeg ikke dit el layout i din bolig men med lidt held har du en stikkontakt i stuen der sidder på samme gruppe som dit soveværelse eller kontor.

Held & Lykke

Dennis

 • 2
 • 0

Hvis du virkelig har brug for mere end 30Mb/s saa bor et hul, men hvad bruger du 30Mb/s til?

Alt muligt. Jeg er det, som nogen kalder en cord-cutter, så der kan være flere streams igang samtidig og alt muligt andet. Og så fylder shadows of mordor med alle udvidelser (det var på tilbud på Steam ...) 50GB+, som jeg lige husker det. Det tager faktisk lidt tid at hente over 30 Mbit.

Når det er sagt, så kan det godt tænkes, at 30 Mbit generelt er nok. Og særligt hvis det er den faktiske ned-hastighed fra nettet per powerline-udtag.

 • 2
 • 0

Alt muligt. Jeg er det, som nogen kalder en cord-cutter, så der kan være flere streams igang samtidig og alt muligt andet. Og så fylder shadows of mordor med alle udvidelser (det var på tilbud på Steam ...) 50GB+, som jeg lige husker det. Det tager faktisk lidt tid at hente over 30 Mbit.

Når det er sagt, så kan det godt tænkes, at 30 Mbit generelt er nok. Og særligt hvis det er den faktiske ned-hastighed fra nettet per powerline-udtag.

Jakob Møllerhøj, jeg har tidligere brugt en powerline adaptor i en såkaldt "500 Mbit/s" udgave. Det var et ældre hus fra 1940'erne, og der virkede det faktisk ganske fint og kunne sagtens trække omkring 50-60 Mbit/s.

Må man spørge hvilken model powerline du bruger på nuværende tidspunkt? En af de nyere modeller med 1000 Mbit/s standarden og med 1 Gbit/s ethernetporte kunne muligvis være løsningen på din udfordringen, hvis du absolut vil undgå cat 6 ethernetkabler.

F.eks. denne model: http://www.dlink.com/dk/da/home-solutions/... Det kan ikke skade af afprøve produktet - vi taler om en omkostning på under 500 kroner.

Anmeldelse og test af produktet inkl afprøvning ude i virkeligheden: http://www.pcadvisor.co.uk/review/powerlin...

 • 0
 • 1

Intet slå som sagt kabler, brug et skærmet Cat6 kabel. Desværre har lysstofrør, tråløse telefoner etc. med at sende støj ind på uskærmede kabler.

Er det et reelt problem med støj på ethernet-kabler i en almindelig lejlighed? Vi taler jo ikke om 100 meter kabeltræk, men max 10-15 meter.

Min erfaring med skærmede kabler er, at det gør montering af stik m.v. meget mere bøvlet at foretage korrekt. Hvis skærmen jordes skal det i øvrigt sikres, at der er samme jordpotentiale i hver ende, da krybestrømme ellers kan tage livet af switchporten eller netværkskortet før tid.

IMHO er det spild af penge og gode kræfter at installere skærmet ethernet-kabel i en lejlighed, hvis formålet er IP-trafik (kan være det giver mening hvis man skal køre analoge protokoller over kablet).

Hvis man skal lave en simpel (og billig) gør-det-selv-installation til en lejlighed, bør man efter min mening bruge følgende:

Disse dele kan sættes op uden særlige kompetencer eller specialværktøj, og fejlraten er lille. Undgå at falde i den klassiske gør-det-selv-fælde, hvor man klipper stikkene af et patchkabel (så det kan gå gennem det ny-borede hul i væggen) og efterfølgende sætter nye stik på med en crimp-tang. Det ender sjældent godt, da stikket går løs over tid, har dårlig forbindelse etc. En fast installation eller et færdig-lavet pathckabel med støbte stik er altid at foretrække.

Hvide installationskabler kan i øvrigt limes fast på toppen af et fodpanel med en limpistol - det er oftest en diskret løsning, hvis væggen også er hvid.

Hvis man skal kable hele lejligheden bør man selvfølgelig lave en stjerne-struktur, hvor alle kabler ender centralt i en patchbox. Man kan også overveje at opgradere til dobbelt-kabler med tilhørende dobbelt-udtag, da merprisen og ekstra-arbejdet er minimalt, men hvis man ikke får brug for det, er det selvfølgelig spild af penge.

 • 2
 • 0

Hvis du bruger 5 GHz og til dels 2,4 GHz WiFi udstyr så løber signalet ikke "omring hjørner". Hvis du skal igennem en væg hvor der enten er armeringsjern, hønsenet eller Alucraft i så sker det ikke. Væggen virker som skærm. Du vil så være afhængig af signalet kan gå igennem andre åbninger og reflekteres rundt. Det er langt mindre effektivt.

 • 0
 • 0

Der skal ikke være nogen tvivl om at kabler er den bedste løsning, og regner du med at blive boende det hvor du bor i længere tid er det godt investeret.

Det sagt så hvis det ikke er en mulighed ser jeg kun to fornuftige løsninger for dig.

1) Køb Enterprise udstyr. Ubiquity som mange har anbefalet her er et eksempel på low end Enterprise men det er stadig lysår foran consumer grade udstyr. Men du mister muligheden for fx OpenWRT eller anden custom firmware. Og Ubiquity er ikke Super sjovt at sætte op hvis du skal bruge noget der ikke er dækket i deres GUI som er rimeligt begrænset.

2) Lav en point to point WiFi løsning med retningsbestemte antenner mellem dit coax stik og dit kontor og brug kabler udover lige det ene Link du bare ikke KAN kable.

 • 0
 • 0

Tak for info jeg vil egentlig helst helt undgå hul i væggen, men det kan være, det er den vej, det må gå.

Bor nu bare det hul i væggen - 8mm kan gøre det, og på den tid der er blevet brugt på snik-snak her kunne hele væggen være blevet konverteret til en svejtserost.

Jeg er så ikke nødvendigvis enig med Yoel om at man skal støtte LK, har selv brugt PDS udtag fra Roline, de fungerer glimrende, til en langt mindre uforskammet pris.

 • 1
 • 0

Bor nu bare det hul i væggen - 8mm kan gøre det, og på den tid der er blevet brugt på snik-snak her kunne hele væggen være blevet konverteret til en svejtserost.

Hvorfor dog ødelægge et spændende diskussionsemne med masser af tekniske facetter med en lavpraktisk, afprøvet løsning? ;-)

Jeg er så ikke nødvendigvis enig med Yoel om at man skal støtte LK, har selv brugt PDS udtag fra Roline, de fungerer glimrende, til en langt mindre uforskammet pris.

Enig i at LK har siddet alt for tungt på deres monopol - men desværre synes jeg, deres afbrydere og udtag m.v. har et pænt, minimalistisk design med en udpræget skandinavisk profil. Desværre, for det er dyrt, og jeg ville gerne bruge andre alternativer, især nu hvor det er blevet tilladt at anvende Schuko-stik i Danmark.

Når jeg anbefaler LK's dataudtag her er det fordi jeg ved, løsningen er nemt tilgængelig for folk, der ikke normalt installerer data-kabler, og desuden matcher den de eksisterende stikkontakter i boligen. Jeg kender ikke Roline selv, men det er sikkert et udmærket alternativ.

 • 2
 • 0

Er det et reelt problem med støj på ethernet-kabler i en almindelig lejlighed?

Nej, skærmede kabler er kun nødvendige i industri, i kabelbakker med mange andre kabler hvor der er risiko for krydstale eller hvis man ønsker at køre 10 Gbit/s. Jeg har aldrig hørt om problemer med cat 5e kabler i en bolig og sjældent hellere i kontorbygninger.

Man skal huske at gigabit ethernet kom til længe inden cat 6+ kablerne blev specificeret. Det er designet til at virke på cat 5e op til 100 meter mellem installationspaneler og med 5 meter patch kabel i hver ende.

I det aktuelle tilfælde vil jeg tilslutte mig forslaget om at lave en pæn permanent løsning med netværksudtag i paneler. Det virker til at spørgeren er bekymret for at et hul er grimt, men det er det kun hvis du efterlader hullet uden at afslutte opgaven ordentligt.

 • 1
 • 0

Nej, skærmede kabler er kun nødvendige i industri, i kabelbakker med mange andre kabler hvor der er risiko for krydstale eller hvis man ønsker at køre 10 Gbit/s. Jeg har aldrig hørt om problemer med cat 5e kabler i en bolig og sjældent hellere i kontorbygninger.

En lille anekdote fra tidernes morgen. Vi havde engang en sag med crosstalk på en række PDS-kabler i en større virksomhed - Fluke-testeren slog ud, når stikkene blev testet mens netværket var i drift. Det viste sig, at fejlen skyldtes tyske elektrikere: Alle kabler var lagt snorlige og pænt ved siden af hinanden i kabelbakken i meget lange træk. En hurtig test, hvor kabelbundterne blev klippet op og kablerne separeret, bekræftede hypotesen.

Ordnung muß sein - men ikke lige når det gælder lange PDS-kabler.

 • 2
 • 0

hvor stort er huset? m2? og antal rum med vægge? og hvor mange powerline enheder i dag? (lyder af mange?)

som test kunne man jo evt. prøve at reducere antallet af powerline enheder til kun 2 og se om det giver mere hastighed (og evt. bestille online en ny udgave af powerline til test (14 dages returret)). kunne man fx. nøjes med 2 powerline mellem soveværelse og kontor - og så udbrede wifi til resten af huset derfra. (og selvom wifi måske ikke er highspeed overalt - så bedre med et rum med highspeed end ingen - så kan man jo gå derind hvis man skal noget stort download, ol.)

man kan iøvrigt også få kasser til at samle kabel rod (og små routere, osv.) i så det kan se pænere ud i fx. en stue.

og ellers kable op ;-)

 • 0
 • 0

En lille anekdote fra tidernes morgen. Vi havde engang en sag med crosstalk på en række PDS-kabler i en større virksomhed - Fluke-testeren slog ud, når stikkene blev testet mens netværket var i drift. Det viste sig, at fejlen skyldtes tyske elektrikere: Alle kabler var lagt snorlige og pænt ved siden af hinanden i kabelbakken i meget lange træk. En hurtig test, hvor kabelbundterne blev klippet op og kablerne separeret, bekræftede hypotesen.

Det lyder godt nok mærkeligt, ikke at jeg betvivler dine observationer, men det har jeg altså aldrig oplevet.

For hele ideen med parsnoede balancerede kabler er jo faktisk at de er ret støjimmune, så det var ikke sådan at tyskerne havde brugt forkerte kabler - og ellers ville I da også have haft svare problemer med near end cross talk.

Og så ellers enig med Baldur, skærmede kabler er totalt overkill i et normalt miljø.

 • 0
 • 0

Og så ellers enig med Baldur, skærmede kabler er totalt overkill i et normalt miljø.

Skærmede installationer har deres helt eget sæt af problemstillinger, der gør, at man bør undgå dem medmindre man virkelig har behov for det. En jordsløjfe som virker som en fin antenne er nok det mest almindelige problem. De er svære at undgå hvis man ikke har 100% styr på alle kabler og enheder og hvordan de bliver forsynet med strøm osv. I praksis kræver det testudstyr og dokumentation der opdateres hver gang der ændres det mindste. Hvis det er muligt vil man nok hellere ty til en fiberforbindelse.

Man kan sagtens købe Cat6 kabler og bøvle med de noget mere stive kabler. Men det bliver installationen ikke Cat6 af. Krav til bøjningsradius samt afstande til metal i bygningen gør det i praksis kun muligt i nybyggeri.

Ca5e (UTP) kabler rækker fint til de fleste installationer. Det er langt vigtigere at kablerne under installation ikke udsætte for stress/kraftigt træk og ikke har skarpe knæk. Desuden bør man undgå kabelstrips, da disse oftest strammes for hårdt. Brug velcrostrips istedet, hvis der er behov for fastholdese.

Hvis man virkelig gerne vil have lavet en båndbreddebegrænser, skal man blot lave en lille rinkning ud af patchkablet, klemme rinkningen sammen og omvikle den med lysnetkabel på den anden led. Aflut arbejdet med et par knuder og gerne en håndfuld kabelstrips. Denne lille nydelige "anordning" kan let gemmes oppe under skrivebordet - ude af syne for enhver frustreret netværksmand...

 • 2
 • 0

Alt efter hvilken router du har, er det ikke sikkert at den med OpenWRT kan route med 100 Mbit/s. Grunden er at fx. Broadcom chipsets kun når fuld hastighed når man enabler hardware assisted routing. Hardware assisted routing er kun tilgængeligt når man bruger Broadcom's closed source firmware componenter.

Men som andre har skrevet: Træk noget Cat6. Det er det eneste der altid virker. Uden at dele med andre enheder/naboen (WiFi, Coax, Powerline).

 • 1
 • 0

Jeg havde lidt samme udfordring da vi flyttede ind i vores hus. Der var ikke trukket netkabler og trådløs er fint til mobile enheder (tlf og tables) men ikke til mere permanente enheder. Derfor ville jeg gerne have dedikeret kabel.

Heldigvis var vores hus så gammelt at der var trukket telefonstik (gode gamle fastnet telefoner) til alle værelser og stuen, helt fantastisk, da det viste sig at de også var trukket i rør op til loftet, så bevæbnet med 10-12 LEXCOM RJ45 udtag der passede i moteringsdåserne og en portion CAT6 kabel gik jeg igang med at trække nye kabler, telefonkablerne kunne meget belejligt genbruges som træk-tråde så det var faktisk overraskende nemt at skifte. LEXCOM udtag skal bare klikkes på kablet (ok, man skal lige placere lederne korrekt, men super nemt og stabilt). og i den anden ende valgte jeg (desværre) en løsning med at crimpe stik direkte på kabel og ind i en switch. Idag ville jeg nok have lavet et patchpanel istedet.

Hele operationen tog en weekend og så var der gigabit i hele hytten... jeg valgte alm. CAT6 UTP kabel da jeg ikke forventede de store problemer med støj, det har indtil videre ikke voldt problemer og har målt ca 6-700 Mbit mellem server og udstyr rundt i huset hvilket er rigeligt til mig (mon ikke også det er klienten der er begrænsningen for at jeg ikke kan komme længere op)

 • 2
 • 0

Jeg har 60/60 Mbit Internet hos Waoo via fiber. Jeg kører via kabler, men inde i stuen har jeg kun 2x antennekabel, og de er groet fast så jeg ikke kan udskifte det ene med et Cat6 kabel.

Efter at have prøvet powerline, som gebnerelt er dårligt, så købte jeg et par bokse til at køre Ethernet over antenne. Hvis man kører CATV, så væger de frekvenser over 850MHz, og hvis man kører SAT, så vælger de under. Kører klippestabilt, 100 Mbit/s uden pakketab.

Mit eneste problem er, at de har en ikke opgraderbar firmware der begrænser Multicast til 10 Mbit/s, hvilket ikke er nok til HD kanaler på Waoo. Så til Waoo bruger jeg 5GHz båndet, 2x OpenWRT routere. Eget VLAN/SSiD til streaming. Det kører fint. En bedre firmware til kabel-modemet ville dog være at foretrække. Har prøvet alt muligt, inkl. tunnelling, men don't fragment flaget gør at tunnels ikke virker, og der er ingen iptables kommandoer til at manipulere dette flag :-( Har set en har pillet i et kernel module for at fjerne don't fragment på alle multicast pakker, og så kan det køre over en tunnel.

Men den eneste rigtige løsning er kabler.

 • 1
 • 0

Vil sige som ALLE de andre, kablet net er det eneste der er stabilt. Men træk et tomrør, så kan du altid skifte til noget andet hvis der bliver brug for det. Fiber er også til at betale nu om dage.

Du kan bruge et kombineret 5-Ghz Wi-Fi det vil give dig mulighed for at have en enhed på med stemming i fuld HD, men igen det vil kun virke ordenligt med en enkelt enhed, og WIFI vil bliver forstyret, om ikke andet af din microown.

Men hvis du kan leve med et ustabilt net og ikke vil bore, så brug dine powerline kun til TV, der skulle lige være bådbrede nok. Trådløsnet der vil virke sådan nogenlunde til Internetet, også træk et kabel til server og andet hvor du nu kan stille dem. Du kan jo heldigt at dine gamle telefon kabler kan bruges, men hvis TDC har trukket kabler i tidernes morgen, og du kan leve med dem og deres kabelvej, så burde du kunne lave det samme selv med et kablel af højere kvalitet. Igen jeg vil trække et tom rør, i det mindste igennem vægen.

Og igen der kan laves hul i alle murer, og hvis det bliver 10 x 10 cm så får du plads til lidt flere kabler, og må pusse resten op. Der er ikke andre rigtige løsninger. Men man kan leve med meget også langsom og ustabilt netværk. Hvis man lyster det.

 • 1
 • 0

Vil nu heller bruge penge på et skærmet Cat5 end et Uskræmet Cat6. Et skæmet Cat5 kan, hvis afstanden er kort, bruges til 1 Gb, mens et uskærmet altid hiver et eller andet med sig hjem. Et Skærmet kabel er typisk også af en højere kvalitet.

VIl sige jeg oplever fejl med ikke skræmet kaber, end om det er kvaliteten elller kategorien af kabler. Men jeg har også lavet arbejde hvor de kabler der lå ikke altid var det optimale. Og her vil jeg sige at ikke skærmet kabler skal man bare holde sig fra. Hvis muligt, og det er jo et ny indkøb, så gør det.

Men hvorfor ikke bare købe det bedste, der findes endnu bedre kabler hvor du også kan føre TV og andet igenem. Og afstanden er jo ikke store, så det er ikke dette som korster penge.

Men jeg forstod på hele din artikkel at du ville undgå at bore et hul, ikke at det skulle være en billigt løsning ?

Dette skulle være et svar til Christian Nobel og Baldur om kabler ikke en ny kommentar, en fejl i IDA kommentar program :-)

 • 1
 • 3

Men hvorfor ikke bare købe det bedste

Jeg købte engang cat 7 kabler til et server setup i rack. Ikke fordi vi skulle bruge cat 7 men kablerne var ikke dyre så hvorfor ikke? Ja aldrig igen! De kabler er tykke som vandslanger og komplet umulige at arbejde med. De har også en slem tendens til at sætte sig fast i switche og netkort, så at man ikke kan få stikket til at give slip igen.

 • 2
 • 0

Vil nu heller bruge penge på et skærmet Cat5 end et Uskræmet Cat6. Et skæmet Cat5 kan, hvis afstanden er kort, bruges til 1 Gb, mens et uskærmet altid hiver et eller andet med sig hjem. Et Skærmet kabel er typisk også af en højere kvalitet.

Jeg ved ikke hvor du færdes, det må åbenbart være i ekstremt støjfyldte miljøer - bor du inde i en punktsvejser?

Nu har jeg efterhånden arbejdet med netværk i omkring 30 år, og har aldrig oplevet en (ikke industri) installation hvor der var behov for at benytte skærmede kabler.

Og som Ole Kaas så rigtig fremfører, så introducerer skærmning nogle helt andre og underholdende problemstillinger omkring jordsløjfer, som sagtens kan resultere i ka-puffet udstyr, og en over nallerne.

Så for lige at få det ned på jorden med en kedelig lavpraktisk tilgang - drop al den akademiseren, bor det rådne 8mm hul i væggen (vægge er til for at blive boret i!), træk Cat5/6 kabel, afhængig af hvad man kan få fat i, og så er den potte ude!

 • 0
 • 0

Og som Ole Kaas så rigtig fremfører, så introducerer skærmning nogle helt andre og underholdende problemstillinger omkring jordsløjfer, som sagtens kan resultere i ka-puffet udstyr, og en over nallerne.

Min netværksinstallation er lavet på Cat6 FTP, med skærmen tilsluttet i den ene ende kun(Switch-enden), som også er jordet. Jeg har alle 1000 Mbit til rådighed på alle kabler. 10 Kabeltræk mellem 15 og 35m. De enheder der kan jordes, bliver selvfølgelig jordet ved udtaget. Man skal selvfølgelig ikke have én over nallerne, omend det da giver én incitamentet til gøre noget ved det!

/Martin

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten