Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Hjælp!

Kære Alle

For en del måneder siden skrev jeg om nogle udfordringer omkring produktionsteknik af balluten og materialevalg. Jeg har af forskellige årsager ikke været så aktiv på denne udfordring i et stykke tid, men nu begynder fokus at vende tilbage.

Pt, når vi med Nexø I & II flyver, så forbliver vi i atmosfæren, hvilket bevirker at balluten ikke udsættes for nogen varmepåvirkning, idet vi aldrig kommer op over systemets terminalhastighed i atmosfæren. Men når vi snart går i gang med Spica-flyvningerne, så kommer vi op i højder som bevirker at raketten vil opnå en fart på flere gange lydens hastighed, inden den rammer atmosfæren, og dermed vil der komme en varmepåvirkning af materiellet som gør, at man skal tænke sig godt om i forhold materialevalg til eksempelvis balluten.

Illustration: Mads Stenfatt

Nomex med Kaptonfolie. Foto: Mads Stenfatt

I forhold til denne udfordring med materialevalg til balluten, så har jeg for nogle dage siden fået et af de dersens åndssvage indfald, som er så pinligt åbenlyse, at det gør ondt.

Vores udgangspunkt har hidtil været, at Nomex er noget tyndt sjasket noget, og at vi derfor skal påføre et ekstra lag af "noget andet", som er lufttæt.

Illustration: Mads Stenfatt

Nomex i en tynd udgave. Foto: Mads Stenfatt

Vi har i de foreløbige tests benyttet bævernylon, som har fungeret fint også uden kapton.

SÅ... Hvad nu hvis vi leger - hold godt fast - at Nomex fås i forskellige kvaliteter? Eller at der måske findes materialer med lignende egenskaber, men fra en anden producent, og dermed med et andet markedsnavn? Så vil vi kunne nøjes med ét lag, ligesom med bævernylon. Dermed vil produktionen være nemmere og fejlmulighederne færre. What's not to like?

Så nu vil jeg spørge jer

Kære læsere, Vil I hjælpe mig med en søgning? Jeg skal bruge noget Nomex-ish stof som er varmebestandigt op til 3-400 C, og som er lige så lufttæt som bævernylon eller bedre. Det må ikke koste noget og skal være til at sy i med en standard symaskine.

Mangler jeg noget?

Illustration: Jev Olsen

Nexø balluten, som den tog sig ud i Copenhagen Air Experience. Foto: Jev Olsen

Og vinderen er...

Nå ja!

Hvis ikke I har set det i vores nyhedsbrev (skriv jer op hér), så trækker vi hver måned lod blandt vores månedlige støtter om en gave fra værkstedet eller en ting fra merchandisebutikken. I denne måned var det Casper Mønster fra Randers, som vandt en t-shirt med vores logo.

Tillykke til denne måneds vinder: Casper Mønster

Alle der støtter os med et månedligt bidrag - uanset størrelse - deltager automatisk i lodtrækningen, og vi tildeler hvert støttemedlem et lod per måned de har støttet os. Er du endnu ikke støttemedlem, så kan du skrive dig op lige her: copsub.com/support-us/

Herlev Bibliotek

Hov!

jeg glemte også at fortælle om Herlev Bibliotek!

Illustration: Mads Stenfatt

Mange gæster på Herlev bibliotek nåede at prøve Tycho Deep Space. Foto: Mads Stenfatt

CS deltog nemlig i et arrangement i mandags, hvor vi var flere derude, inklusiv Kristian Von Bengtson, som holdt et foredrag.

Illustration: Mads Stenfatt

Kristian Von Bengtson på Herlev Bibliotek. Foto: Mads Stenfatt

Aftenens hovedforedrag var dog nok det, som Andreas Mogensen stod for.

Vi fik til gengæld overleveret det print, som han havde haft med på ISS, og blev fotograferet med i Cupula.

Illustration: Mads Stenfatt

Andreas Mogensen medbragte en gave til os. Foto: Mads Stenfatt

Det er naturligvis en gave som vi er meget glade for at have modtaget.

Sidst på aftenen blev TDS besigtiget. Rygtet går på at VonB har lavet en rumkapsel der er er mere behagelig end det de voksne laver :-)

Illustration: Mads Stenfatt

To rumfartsorganisationer mødes. Foto: CMN

Snart skal Nexø I flyve, hold op hvor jeg glæder mig!

Ad astra,

Mads

MadsStenfatt
er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog. Mads er ansvarlig for udviklingen af faldskærmssystemerne.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Min kone væver og hun har haft haft de mere klassiske tråde i væven: hør, uld, bomuld, silke men også bambuspinde, kevlar, kobbertråd og svejsetråd.
Så mit forslag er helt banalt, at I selv laver en produktion.
Det kan foregå på to måder:

1: I bestiller stoffet ude i byen.
2: I køber en vævemaskine og laver stoffet selv.

I vil blive overrasket over hvor billigt, I kan lave stoffet, hvis I selv har maskinen. Og I vil blive overrasket over, hvor billig en vævemaskine af lidt ældre model er. Så hvis jeg skulle stå for projektet, ville jeg først undersøge, om stoffet kan laves "hjemme".

Den der i Europa sandsynligvis har fingeren mest på pulsen ang. korte væve produktioner, er Sytze Roos. Han har styr på både garner, hvor man kan få vævet op og sandsynligvis også hvor der er maskiner til salg. Han har værksted i Holland og hus i Småland, så han kommer jævnligt forbi Amager. Kontakt ham og I vil finde en løsning.

 • 4
 • 0

Sakset direkte fra Wiki, under Meta-Aramids

Aromatic polyamides were first introduced in commercial applications in the early 1960s, with a meta-aramid fiber produced by DuPont as HT-1 and then under the trade name Nomex.[2] This fiber, which handles similarly to normal textile apparel fibers, is characterized by its excellent resistance to heat, as it neither melts nor ignites in normal levels of oxygen. It is used extensively in the production of protective apparel, air filtration, thermal and electrical insulation as well as a substitute for asbestos. Meta-aramid is also produced in the Netherlands and Japan by Teijin under the trade name Conex,[2] in Korea by Toray under the trade name Arawin, in China by Yantai Tayho under the trade name New Star, by SRO Group (China) under the trade name X-Fiper, and a variant of meta-aramid in France by Kermel under the trade name Kermel.

Mvh

 • 5
 • 0

Jeg glemte at fortælle om vores arrangement på Herlev Bibliotek.
Jeg har lavet et nyt afsnit i bunden af bloggen...

 • 2
 • 1

Nej, det er ikke tidskrævende (specielt ikke hvis man har en maskine).
Du får netop 100% styr på kvaliteten ved at gøre det selv.
At lave stof er på ingen måde raketvidenskab!

Selv hvis det skulle væves op i hånden bruger I ikke større mængder end det uden problemer kan gøres af en enkelt væver. Men I jeres tilfælde skal der sandsynligvis bruges en stærk mand eller et tungt slagbord for at så trådene tilstrækkeligt tæt sammen. Der får maskinen en fordel.

Normalt gennemresearcher i de ting I giver Jer i kast med. Og her er åbenlyst et område I ikke mestre. Så jeg gentager gerne min opfordring til at ringe til Sytse (han taler dansk) så kan han give Jer et præcist billede af hvad I skal gøre for at lave stoffet selv. Når først maskinen er på plads og sat op kan du lave alt, alt for meget stof meget, meget hurtigt i præcis den kvalitet du har brug for. Jeg har simpelthen svært ved at se at i kan købe jer til noget der er billigere og bedre.

 • 3
 • 0

Prisen på købt stof kontra indkøb af maskiner med justering, optaget plads, indkøb af materialer man ikke kender kvaliteten på, lære at væve og skulle stole på output af det hele, er ikke det værd. Når man indkøber stof følger der specs med, her skal du selv gætte, teste og håbe. Brug tiden på de materialer der allerede er på markedet. Testing her er allerede krævende nok.

 • 5
 • 0

Hva med et Brandtæppe fra IKEA.
Det er i glasfiber. Koster ingen ting. Er rimeligt lufttæt og kan syes.

Dog lidt usikker på vægten og styrken?

 • 1
 • 0

Det er i glasfiber. Koster ingen ting. Er rimeligt lufttæt og kan syes.


Jeg fik fat i en forhandler af glasbaserede tekstiler. De frarådede mig direkte at benytte deres produkter af hensyn til styrke. Derudover skal det ikke være i de "små" stykker, jeg skal bruge materialerne. Hvert stykke skal som minimum være 2 meter langt i Nexø-udgaven, og formentlig omkring 3 meter i Spica-udgaven. Jeg har ikke regnet det til ende endnu. Det kommer an på hvilke materialer jeg får tilgængelige, og dermed hvordan produktionsmulighederne ser ud.

 • 1
 • 0

... er det ikke ´bare´ at google ´aramid cloth´ /´aramid fabric´ ? der dukker hurtigt stof i forskellige tætheder og kvaliteter op

 • 1
 • 0

@Mikkel Møller
Jeg er naturligvis helt enig i din argumentation: Det er den konklusionen man når, når man har gennemresearchet et område, og har valgt at købe ekspertisen.

En af de ting der fascinerer mig ved raketklubben er: at de gennemresearcher området før de tager en beslutning. Men som Mads' overskrift mere end antyder mangler de viden på tekstilområdet. De har ikke nogen, der kan gennemgå hvilke garner, der er blevet brugt til faldskærmsstofferne på diverse nedfaldende rumkapsler. Hvilke maskiner der har vævet dem. Hvilken udvikling der er sket fra med materialerne fra 1960'ene til i dag. Derfor bliver det til regnestykker der summer og ikke tilvalg og fravalg pga. analyse.

Mht. til garner er et godt bud, at Roblon (http://www.roblon.com) har de garner, der skal bruges, ellers ved de, hvem der har dem. De har sandsynligvis nogle stumpruller stående, som de vil handle til rimelige penge. (Og hvis de ikke ved det, er jeg som sagt sikker på, at Sytze ved det). Derefter mangler I bare nogle der kan væve stoffet.

Her mangler de en der har nogenlunde følgende profil: Uddannet væver på en af håndarbejdsskolerne. (Dame på 62 uddannet på Skals håndarbejdsskole i '79!) Denne profil ligger bare så langt fra hvor mange af raketbyggerne selv kommer fra, at det virker som om at opgaven er uoverskuelig. Hvad den altså ikke er for en, der er vant til at væve.

Rent teknisk er der ikke noget i vejen for at det kan væves i hånden, men a.h.t. tiden er der sandsynligvis bedst at få en maskine til at gøre det.

 • 2
 • 0

Er det hele balluten er behøver at være modstandsdygtig imod varme? Jeg tænker på det stof man laver røgdykkerdragter af. Det er relativt tykt, men hvis man kan nøjes med at bruge det f.eks. langs med kanter og så bruge noget andet udenom?

Alternativt kunne man forstille sig at du laminerede Nomex'en med et lag aluminniumsfolie. Folien vil givetvis sprække, men det betyder ikke så meget, blot sprækkerne ikke ligger for tæt.

 • 1
 • 0

Hvad med det her? :

http://www.ebay.com/itm/BLACK-NOMEX-ARAMID...

Jeg aner ingenting om dette emne, men det her stof lyder både stærkt og varme bestandigt. Hvis det samtidigt også er vandafvisende, kan man måske antage at det også er relativt tætvævet? Man kunne måske anmode dem om at fremsende en prøve.

Det kan også være at det er for tykt/tungt?

Som sagt har jeg ingen erfaring på området faldt bare over det her.

 • 1
 • 0

Hvad med det her?


Tak Niels, det ligner noget i den retning som jeg havde tænkt, materialemæssigt. Jeg fandt en gul-brun-noget-noget farve i stedet, som jeg har bestilt en prøve af. Det blive spændende at sætte ild til den, og se hvad den klarer :-)

 • 4
 • 0

Jeg har i øvrigt modtaget den første af flere vareprøver i dag, takket været jeres input.

Tak for hjælpen!

 • 2
 • 0

Wow - intet mindre.
I dag modtog jeg endnu en vareprøve fra et af jeres forslag, og jeg tror vi har ramt plet. Det er tættere og stærkere end bævernylon, og min køkken-flammekaster skal meget tæt på for at brænde hul. I weekenden tester jeg det under mere kontrollerede forhold i HAB, men alt tyder på at vi nu har det materiale der skal til for at bygge Den Store Ballute(TM).

Tak for hjælpen!

 • 2
 • 0