close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Hjælp!

Kære Alle

For en del måneder siden skrev jeg om nogle udfordringer omkring produktionsteknik af balluten og materialevalg. Jeg har af forskellige årsager ikke været så aktiv på denne udfordring i et stykke tid, men nu begynder fokus at vende tilbage.

Pt, når vi med Nexø I & II flyver, så forbliver vi i atmosfæren, hvilket bevirker at balluten ikke udsættes for nogen varmepåvirkning, idet vi aldrig kommer op over systemets terminalhastighed i atmosfæren. Men når vi snart går i gang med Spica-flyvningerne, så kommer vi op i højder som bevirker at raketten vil opnå en fart på flere gange lydens hastighed, inden den rammer atmosfæren, og dermed vil der komme en varmepåvirkning af materiellet som gør, at man skal tænke sig godt om i forhold materialevalg til eksempelvis balluten.

Illustration: Mads Stenfatt

Nomex med Kaptonfolie. Foto: Mads Stenfatt

I forhold til denne udfordring med materialevalg til balluten, så har jeg for nogle dage siden fået et af de dersens åndssvage indfald, som er så pinligt åbenlyse, at det gør ondt.

Vores udgangspunkt har hidtil været, at Nomex er noget tyndt sjasket noget, og at vi derfor skal påføre et ekstra lag af "noget andet", som er lufttæt.

Illustration: Mads Stenfatt

Nomex i en tynd udgave. Foto: Mads Stenfatt

Vi har i de foreløbige tests benyttet bævernylon, som har fungeret fint også uden kapton.

SÅ... Hvad nu hvis vi leger - hold godt fast - at Nomex fås i forskellige kvaliteter? Eller at der måske findes materialer med lignende egenskaber, men fra en anden producent, og dermed med et andet markedsnavn? Så vil vi kunne nøjes med ét lag, ligesom med bævernylon. Dermed vil produktionen være nemmere og fejlmulighederne færre. What's not to like?

Så nu vil jeg spørge jer

Kære læsere, Vil I hjælpe mig med en søgning? Jeg skal bruge noget Nomex-ish stof som er varmebestandigt op til 3-400 C, og som er lige så lufttæt som bævernylon eller bedre. Det må ikke koste noget og skal være til at sy i med en standard symaskine.

Mangler jeg noget?

Illustration: Jev Olsen

Nexø balluten, som den tog sig ud i Copenhagen Air Experience. Foto: Jev Olsen

Og vinderen er...

Nå ja!

Hvis ikke I har set det i vores nyhedsbrev (skriv jer op hér), så trækker vi hver måned lod blandt vores månedlige støtter om en gave fra værkstedet eller en ting fra merchandisebutikken. I denne måned var det Casper Mønster fra Randers, som vandt en t-shirt med vores logo.

Tillykke til denne måneds vinder: Casper Mønster

Alle der støtter os med et månedligt bidrag - uanset størrelse - deltager automatisk i lodtrækningen, og vi tildeler hvert støttemedlem et lod per måned de har støttet os. Er du endnu ikke støttemedlem, så kan du skrive dig op lige her: copsub.com/support-us/

Herlev Bibliotek

Hov!

jeg glemte også at fortælle om Herlev Bibliotek!

Illustration: Mads Stenfatt

Mange gæster på Herlev bibliotek nåede at prøve Tycho Deep Space. Foto: Mads Stenfatt

CS deltog nemlig i et arrangement i mandags, hvor vi var flere derude, inklusiv Kristian Von Bengtson, som holdt et foredrag.

Illustration: Mads Stenfatt

Kristian Von Bengtson på Herlev Bibliotek. Foto: Mads Stenfatt

Aftenens hovedforedrag var dog nok det, som Andreas Mogensen stod for.

Vi fik til gengæld overleveret det print, som han havde haft med på ISS, og blev fotograferet med i Cupula.

Illustration: Mads Stenfatt

Andreas Mogensen medbragte en gave til os. Foto: Mads Stenfatt

Det er naturligvis en gave som vi er meget glade for at have modtaget.

Sidst på aftenen blev TDS besigtiget. Rygtet går på at VonB har lavet en rumkapsel der er er mere behagelig end det de voksne laver :-)

Illustration: Mads Stenfatt

To rumfartsorganisationer mødes. Foto: CMN

Snart skal Nexø I flyve, hold op hvor jeg glæder mig!

Ad astra,

Mads

Mads Stenfatt
er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog. Mads er ansvarlig for udviklingen af faldskærmssystemerne.

Min kone væver og hun har haft haft de mere klassiske tråde i væven: hør, uld, bomuld, silke men også bambuspinde, kevlar, kobbertråd og svejsetråd.
Så mit forslag er helt banalt, at I selv laver en produktion.
Det kan foregå på to måder:

1: I bestiller stoffet ude i byen.
2: I køber en vævemaskine og laver stoffet selv.

I vil blive overrasket over hvor billigt, I kan lave stoffet, hvis I selv har maskinen. Og I vil blive overrasket over, hvor billig en vævemaskine af lidt ældre model er. Så hvis jeg skulle stå for projektet, ville jeg først undersøge, om stoffet kan laves "hjemme".

Den der i Europa sandsynligvis har fingeren mest på pulsen ang. korte væve produktioner, er Sytze Roos. Han har styr på både garner, hvor man kan få vævet op og sandsynligvis også hvor der er maskiner til salg. Han har værksted i Holland og hus i Småland, så han kommer jævnligt forbi Amager. Kontakt ham og I vil finde en løsning.

  • 4
  • 0

Sakset direkte fra Wiki, under Meta-Aramids

Aromatic polyamides were first introduced in commercial applications in the early 1960s, with a meta-aramid fiber produced by DuPont as HT-1 and then under the trade name Nomex.[2] This fiber, which handles similarly to normal textile apparel fibers, is characterized by its excellent resistance to heat, as it neither melts nor ignites in normal levels of oxygen. It is used extensively in the production of protective apparel, air filtration, thermal and electrical insulation as well as a substitute for asbestos. Meta-aramid is also produced in the Netherlands and Japan by Teijin under the trade name Conex,[2] in Korea by Toray under the trade name Arawin, in China by Yantai Tayho under the trade name New Star, by SRO Group (China) under the trade name X-Fiper, and a variant of meta-aramid in France by Kermel under the trade name Kermel.

Mvh

  • 5
  • 0