En udmærket præsentation - bortset fra at den første video med kongerne er på grænsen til at blive så "populær", at det bliver svært at genkende praktiske netværk, selv om jeg har arbejdet med OSI modellen og industrielle feltbussystemer i ca. 30 år.
I dag kan et hvert barn tilslutte sin computer trådløst til internettet og tænker ikke på hvordan det egentligt kan lade sig gøre.
Men virker det mod forventning ikke, ja så er fanden løs, og evnen til, samt motivationen for at kunne gennemføre en systematisk fejlfinding er minimal.
Det er vel netop ét af de store problemer ved at integrere automationsverdenen og moderne IT. Hvor automationsverdenen traditionelt har været baseret på simple, effektive løsninger, som var til at overse og debugge, er moderne IT tilsyneladende bygget efter princippet: Hvorfor gøre noget simpelt, når det kan gøres kompliceret? Det betyder, at selv de dygtigste ikke kan overskue systemerne, hvilket f.eks. har resulteret i vel i størrelsesordenen 500-1000 sikkerhedshuller i Windows XP - jeg holdt op med at tælle, da antallet passerede 300 for mange år siden. Et andet eksempel er Microsoft .Net. Her virkede den serielle port i version 2.0 - bortset fra en "unhandled exception", hvis man trak stikket til en USB-seriel converter ud under drift. Først turde de ikke rette fejlen, da de vidste, at det var en hvepserede på trods af, at de selv har opfundet USB porten - eller måske netop derfor :-) Da de endelig vovede, resulterede det i, at ingen senere versioner af .Net har virket godt nok til industrielt brug (mister bytes). Hvordan kan man lukke nogen, der har så lidt overblik over, hvad de laver, ind i automationsverdenen, hvor selv korte stop kan koste millioner, og kan man f.eks. acceptere, at HMI'en (WM_PAINT beskeder) nedprioriteres, hvis computeren har travlt, så man i kritiske situationer eller ved fejl kan miste controllen over anlægget - noget der efter min mening aldrig nogensinde må ske?
"Keep it simple", pålidelighed og sikkerhed bliver de nye store udfordringer i automationsbranchen.