Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Her er Danmarks VE-mål

De danske energipolitikere kan fortsat ikke enes om en ny energipolitisk aftale. Skulle de være i tvivl om, hvilke mål, de skal gå efter, kommer her en serviceoplysning. For en stor del af målsætningen er allerede fastlagt med EU's klima- og energipakke, som kom den 23. januar.

Klima og energipakken indeholder både mål for CO2 og for andelen af vedvarende energi. Lad os springe over CO2-målene i denne omgang og nøjes med at se på VE-andelen. Det samlede VE-mål for EU er 20 pct. i 2020, og for at nå dette mål skal Danmark bidrage med en VE-andel på 30 pct. i 2020, altså om 12 år. I 2005 var andelen af VE i Danmark 17,0 pct. ifølge EU's opgørelse. Det er ikke kun slutmålet, der er fastlagt i EU's forslag til VE-direktiv. Der er også en række delmål undervejs, som illustreret i figuren nedenfor. I 2011 skal VE-andelen være godt 20 pct, i 2013 skal den være ca. 21,5 pct, i 2015 er målet knap 23 pct. og i 2017 er målet ca. 25,5 pct.

Illustration: Privatfoto

Hvordan ser det så ud i dag? Ifølge Energistyrelsen statistik faldt VE-andelen fra 2005 til 2006. De konkrete procenter kan ikke helt sammenlignes med EU-tallene, da der er forskel i opgørelsesgrundlaget (EU regner i forhold til nettoenergiforbruget, mens Energistyrelsen regner i forhold til bruttoenergiforbruget), men tendensen er klar nok - der er ikke sket fremskridt i VE-andelen siden 2005, tværtimod. Det betyder, at vi allerede i dag er bagud i forhold til målsætningen, og det bliver hurtigt værre i de kommende år.

Det er værd at bemærke, at VE-andelen kan øges på to måder - både ved at bruge mere vedvarende energi i Danmark og ved at reducere det danske energiforbrug.

Sådan er målene - nu mangler vi blot de handlinger, der skal til for at vi kan leve op til dem. Er der grund til at tøve længere?

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er tragisk at vi har en flok politikere uden nosser. 90% af de folkevalgte tror borgerne er idioter. De tænker i meningsmålinger. Skattestoppet er en af de helt store katastrofer de har lavet. Vi putter groteske beløb i vores, allerede, overudstyrede boliger. De færreste vil investere i energiforbedringer der ikke kan ses.
En af de store muligheder ku være noget der ligner reklameindustriens strategi for at få os til at købe luksus. Et lille billigt indslag efter alle reklameblokke, der lige sir "klap nu lige hesten og tænk dig om, søg råd hos en uvildig bygningsingeniør, energivejleder osv" Det er vel klart nok at vi ikke kan ændre adfærd, når vi bombarderes med alt det lort i reklamer, boligprogrammer osv osv.
Så fingeren ud; OVE, vejledere, bankrådgivere, politikere og OS ALLE. Vi bestemmer selv hvem der får vores penge.

 • 0
 • 0

Jeg glemte lige: fingeren ud journalister. Jeres opgave er IKKE at få oplags- og seer/lyttertal op.
Jeres opgave er kraftstej.... at oplyse, være kritiske, ikke lade jer spise af med halve sandheder. Hvor er den faglige stolthed?

 • 0
 • 0

Skulle de være i tvivl om, hvilke mål, de skal gå efter, kommer her en serviceoplysning. For en stor del af målsætningen er allerede fastlagt med EU's klima- og energipakke, som kom den 23. januar.

 • det er muligt, at den 'kom'(?) Men mig bekendt drejer det sig da fortsat blot om et UDSPIL fra Kommissionen, som skal FORHANDLES med landende!(?)
 • 0
 • 0

Det er jo uomtvisteligt rigtigt, at det er et forslag til direktiv. Men det er lige så rigtigt, at de 20 pct. for hele EU er vedtaget, og at det nu handler om at få realiseret dette mål gemmen landevis mål. Og det er også tydeligt, at klima- og energiministeren betragter EU's forslag som fornuftigt, set med danske briller. Se blot hendes pressemeddelelse http://www.kemin.dk/Nyheder/pm-euenergi.htm fra 23. januar, hvor hun bl.a. siger: "Med kommissionens ambitiøse krav til Danmark vil Danmark stadig være helt i front. Jeg er tilfreds med, at Kommissionen skeler til, hvem der allerede har gjort noget på vedvarende energi. Danmark er klar til at løfte sin del af opgaven, til gavn for både miljø, klima og det erhvervsliv, der leverer fremtidens løsninger."

 • 0
 • 0

Der er sikkert naturgas i Nordsøen til mange års forbrug endnu, men på et tidspunkt slipper det jo op!
- Findes der nogen national plan for hvad man vil fylde i rørnetværket, når der ikke er mere gas?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten