observatoriet på sardinien blog

(Hemi)sfærisk projektion

Jeg behandlede tidligere konstruktionen af planetariets kuppelformede skærm - men der skal naturligvis også projiceres et billede op på skærmen - og skærmens belægning eller maling skal have den rette beskaffenhed til projektionen.

Der er grundlæggende to måder at opnå hemisfærisk projektion på. Den første - og dyreste - kræver, at man monterer et fiskeøjeobjektiv på sin projektor og placerer projektoren meget tæt på centrum af kuplens tænkte grundflade. I dette tilfælde tager man blot en cirkulær projektion af himmelen og lader optikken gøre arbejdet.

Den anden metode er billigere, men fordrer en temmeligt nøjagtig geometrisk placering af komponenterne. Her lader man en computer "prewarpe" (altså koordinattransformere) billedet, som man herefter reflekterer i et kugleformet spejl ved kuplens ene side. Det vigtige her er, at billedet skal være i fokus ved det kugleformede spejl. For at det kan lade sig gøre, må spejlet enten være forholdsvist stort, eller projektoren kunne fokusere på kort afstand.

Illustration: Privatfoto

60 cm bredt butiksspejl (en halv hemisfære), der skal anvendes til planetarium-projektionen.

Den næste udfordring er det projicerede billedes lysforhold - når man overvejer, at baggrunden for stjerner og øvrige himmellegemer gerne skal være kulsort, giver det næsten sig selv, at projektoren skal kunne levere en fantastisk god kontrast, mindst 1:2000 og gerne langt bedre.

En måde at modvirke evt. kontrastproblemer på er ved ikke at anvende højglans hvid maling til skærmen, men i stedet en mat, grålig hvid, der sikrer, at den sorte farve kommer til at fremstå mere autentisk.

Projektorens lysstyrke må samtidig være tilstrækkelig til at oplyse en kuppel på 7 meter i diameter (ikke så stort et problem, som man skulle tro, så længe planetariet kan mørklægges fuldstændigt), og billedopløsningen god nok til, at billedet ikke kommer til at fremstå tydeligt pixeleret, gerne Full HD (1920 x 1080 pix^2).

Jeg har travlt med at skaffe en projektor, der opfylder ovennævnte krav, for jeg har lovet IDA at opstille et planetarium hos dem på Kalvebod Brygge i forbindelse med Kulturnatten d. 11. oktober.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja, han er ikke til at komme uden om - det er også ham, der har lavet koordinattransformationen til Stellarium...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten