Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Haveskur

Skruefundamentet har nu fået en overbygning:

Illustration: Hanne Munkholm Kamp

Det er Nynorms byggesæt "Falster" jeg har samlet, nu mangler der bare tag og dør.

Det her er den primære grund til at jeg valgte denne leverandør:

Illustration: Poul-Henning Kamp

Trækvaliteten er meget bedre end det skrammel som byggemarkederne tilbyder i deres byggesæt, både i snit (kernetræ, altsammen) og harpiksindhold.

Det var den også for ti år siden da vi byggede et anneks til sommerhuset.

Ti år senere fremstår tømmeret stadig som nyt. i sommer gav vi det træbeskyttelse fordi den brune farve var falmet, men det var egentlig ikke fordi træet var specielt udpint.

I begge projekter har vi strøget alle stykkerne med klar oliebaseret træbeskyttelse inden vi samlede dem. Ikke fordi træet specielt trænger, jeg har kun brugt ca. 8l til haveskuret, men fordi not & fer aldrig ser en pensel igen.

"Falster" kommer med en relativt tæt og spinkel bundramme der ikke egner sig til punktfundament. Jeg har lavet en ny af trykimpregneret og NTR-A mærket 4"x4".

Der medfølger 90x18mm gulvbrædder og det er sikkert fint til et lysthus, men til et redskabsskur foretrækker jeg 50x150mm trykimpregneret (NTR-AB).

Varmt anbefalet.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For efterhånden en del år siden, hørte jeg en ekspert i træ udtale sig om træbeskyttelse. Udendørstræ skal være kernetræ og så giver "træbeskyttelse" ikke træet længere levetid, men er kun for udseendes skyld.

  • 0
  • 0

Det er vist ikke helt så enkelt. For det første er det sjældent, at alt træ i et bræt er kernetræ (jeg ser sjældet mere end 80-90 %). Og for det andet er der brug for en overfladebeskyttelse, der beskytter mod solens UV-lys, som ellers hurtigt nedbryder træet. Om man så bruger maling, træbeskyttelse (maling med svampedræbende middel) eller noget helt andet (fx trætjære) betyder så mindre.

  • 9
  • 0

Først tak til PHK for en spændende, livlig og bredspektret blok.

Du oplyser at have købt en bjælkehytte som selvbyg, med planker af ”kernetræ”, som vist på foto.
Producenten af havehuset oplyser i sin brochure, at bjælkerne er fremstillet af kernetræ, primært af gran, som det anbefales at beskytte mod råd og svamp – hvordan?

Grantræ er kendt for at kunne holde i mere end 100 år, når det er lodret opsat og er velventileret (konstruktivt beskyttet). Omvendt vil grantræ der er monteret vandret, liggende i fugtigt miljø, have en erfaringsmæssig levetid på 8-15 år.

Det kritiske område for bjælkehuse er bygningshjørnerne, hvor bjælkerne er kæmmet sammen, og hvor nedbør kan tilledes / opsamles, med risiko for råd og svamp udbredende sig fra de vandrette flader i samlingerne.

Splintved i gran har en kort levetid, så hold lige øje med bygningshjørnerne. Udskiftning af råd- / svampenedbrudte bjælker er en endog meget stor udfordring.

Udover naivt at stole på producentens udsagn om at det er kernetræ, kan man selv kontrollere kernetræsandelen eller forekomsten af splintved i bjælkerne med kernetræsreagens. Nærmere oplysninger herom kan fås hos flg@teknologisk.dk

En forebyggende levetidsforlængelse af havehuset (konstruktiv træbeskyttelse) kan foretages ved lodret beklædning af bjælkeenderne (som i Sverige).

Eller man kan også sige, at i disse ”køb og smid væk tider” er en forventet levetid på 10 – 15 år for et haveskur, da meget godt!

PS. PHK. Beslutningsprocessen for havehuset synes ikke at have samme høje karat som for beboelsen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten