Teknologi 4.0 bloghoved

Haves: Andedamsdiskussioner. Savnes: Politiske teknologivisioner

Senest om ni måneder skal danskerne til stemmeurnerne, når der er Folketingsvalg. Jeg er stærk tilhænger af demokratiet, men personligt er jeg træt af andedamsdiskussioner, politisk mudderkastning og symbolpolitik, der ikke fører til en krone yderligere i samfundsmæssig vækst, velfærd eller velstand. Jeg savner kort sagt politiske visioner med luft under vingerne, modigt udsyn og lang horisont.

Ja til politisk mod

Derfor denne opfordring: hvis du, kære kandidat, savner en mærkesag, så er her et forslag. Fokusér på at Danmarks bliver et højautomatiseret land. Læg kræfter i at sikre fremkomsten af flere produktive, innovative og kreative industrijobs! Skab bedre muligheder for at få robot- og automationsteknologi ud at virke i de mindre og mellemstore fremstillingsvirksomheder, Danmark i dag er så rig på.

Vil du blive valgt på den mærkesag? Jeg håber det! Vil de kommende generationer takke dig for din mærkesag? Utvivlsomt!

Danmark er et højomkostningsland, og selv om der p.t. glædeligvis er højkonjunktur på de fleste af de markeder, vi handler med, så er det ingen naturlov at danske arbejdspladser forbliver eller kommer af sig selv. Finanskrisen for 10 år siden viste med al grum tydelighed, hvordan man på ingen tid kan skifte fra glohed optimisme til kulsort pessimisme og gå fra høj beskæftigelse til høj ledighed.

Nye vilkår – nye krav

Skal vi derfor polstre vores vækstmuligheder, forudsætter det at vi er klar til fremtiden. Vi taler meget om Industri 4.0. Men vi glemmer måske at Industri 4.0. stiller helt nye krav til kompetencer, fleksibilitet og værdikæde. Det kræver omstilling, investeringer og fordrer at forskningsresultater i højere grad fører til erhvervsrettet samarbejde og vækst i dansk erhvervsliv.

For nyligt slog en OECD-rapport fast at verden langt fra er så teknologibegejstret som skåltaler og overskrifter kunne foranledige en til at tro. OECDs nye rapport dokumenter at virksomheder rundt om på kloden i dag investerer mindre i ny teknologi, end de gjorde før finanskrisen. Det til trods for at relativt nye begreber Industri 4.0., disruption og big data i dag fylder mange avisspalter. Men Danmark er vel duksen i den forbindelse? Vi er vel helt fremme i teknologiinvesteringsbussen. Nej. Vi er ingen undtagelse!

Se til Norge

Vi underinvesterer også herhjemme, og tilmed er Danmark i slæbesporet når det gælder teknisk forskning. Det fremgår i rapporten Danmark som Science & Engineering-region, der udkom tidligere på året.

Hvis du, kære kandidat, vil have konkret inspiration til dit første lov- eller beslutningsforslag, så vend blikket mod Norge. Nordmændene kan nemlig noget særligt, når det gælder langsigtede politiske rammevilkår og teknologiinvesteringer.

Et bredt politisk flertal i det norske Storting har bevilget en ekstra milliard til teknisk forskning i vort nordiske broderland. Norges ”teknologimilliard” bør inspirere alle Folketingets medlemmer til at virke for en tilsvarende udbredelse af teknisk og digital forskning fra uddannelsesinstitutioner til fabriksgulv.

Den første danske kandidat med en valgplakat, der hylder robotter og automation får ihvertilfald min stemme!

Casper Hansen er civilingeniør og adm. direktør i rådgivningsvirksomheden Technicon. Han arbejder med bl.a hyperfleksible automationsplatforme i EU-projektet RAMPup og i MADE. Han blogger om, hvordan ny teknologi og Industri 4.0 vil påvirke produktioner og forretningsmodeller.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Men med samfundsbrillerne på så burde politikerfokus ligge på automation i hjemmet. Hvor er den robot der tilbereder et frisk måltid mad, rydder op, lægger tøj på plads, køber ind, tager mod varer, reparerer cykel og efterser bilen, passer haven, osv.?

Hans Rosling havde på et tidspunkt en forelæsning der hyldede vaskemaskinen som frigjorde store mængder tid i hjemmet - hvad er der egentlig sket siden?

I dag kan man købe en robot selv slår græsset, og en robot der selv kan støvsuge en tom flade. Tillykke, det er nu blevet let at renholde en stue der ikke er nogen der bor i, eller en græsørken udenfor. Hvad med en robot der kan vedligeholde en spændende have?

Hvis vi havde den slags robotter, så kunne de nok også hjælpe med medicinsk laboratoriearbejde, produktion, osv.

  • 4
  • 0

Den offentlige debat er domineret af Taledelirister, Verbaljunkies og certificerede Båthorn, der holder "disputeringsøvelser" i bedste Ludvig Holberg stil.

Ordstyreren sætter et emne til debat, trykker den intervievede på maven - og så kører der en jævn strøm af oratorisk vellyd indtil ordstyreren trykker på maven igen, og så er indslaget "i kassen" uden anstrengelser.

Intet konkret kommer ud af disse seancer, og jeg synes, at danske journalister skulle tage sig sammen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten