Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

HATV test, video.

Til folk der kan se det skønne i raketter kan jeg varmt anbefale Sonny Windstrup skønne video opsamling på Vimeo.

http://www.vimeo.com/3585147

Vi gør brug af en stribe forskellige kamera - vi har to high def, og ved denne test tre high speed kamera.

High speed kamera er så givtige ved den her type aktiviteter at jeg næsten ikke kan få armene ned - vi kan optage med framerates fra 300 til 1200 fps, og gøre det i halve timer ad gangen. Selvom opløsningen er er væsentligt lavere end vores almindelige kamera er det altid high speeden der giver det virkeligt erotisk ophidsende materiale. Læg oven dette at de ikke er dyre ( 5 - 7 tusind )

På skibet hvor vi bygger bruges for tiden til optagelser af børne programmet "VOLT" et high speed kamera til 250 tusind. Det bruges typisk ved 1000 fps, og kan kun optage i et sekund. Dog i fuld opløsning til TV. Det tager lang tid at hente materielet ud, og kræver nogle dygtige nørder at betjene. Ved samme framerate kræver det meget mere lys. Godnat, om vi så fik det forærende kunne vi ikke bruge det.

Nyd det.

Peter Madsen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når du skriver at i har kameraer der kan det og til den pris, så vil jeg da meget gerne vide lidt om hvilke det er og hvor man får fat i sådan noget? Jeg har altid ønsket mig et high-speed kamera og det der lyder præcist som noget for mig...

 • 0
 • 0

Især de første 04:09. :-)

Har prøvet at downloade hele videoen flere gange på 2 forskellige pc'er. Desværre stopper den altid ved ovennævnte tid.

Det ville være interesseant at kunne se alle 4:41.

Iøvrigt tak og hilsener Kurt

 • 0
 • 0

Mon ikke i kunne få et sælgerjob ved Casio ;-) Jeg har brugt dagen på at google på det kamera og køber et i morgen. Jeg arbejder også med ild (dog på en mindre himmelstræbende måde (stenovne.dk)) og kan udmærket se fidusen på jeres filmklip. Den fuldstændigt kontrollerede turbulens i forbrændingen, som gentager sig som perler på en snor ser man ikke i realtime.

 • 0
 • 0

Lars,

Nu valgte jeg for ikke at reklamere her på ingeniøren ikke at at skrive hvilket kameramærke vi bruger. Men jo du vil kunne se meget smukt hvis du filmer ild enter hurtigt eller langsomt. Mange ting bliver meget smukke i highspeed.

Chokbølgerne i strålen er også synlige i normalhastighed, men svingninger i dem - der vidner om svingninger i motorens brandtryk er normlet ikke synlige.

At komme med et High speed kamera kan godt være en effektiv måde at blive inviteret til test på...!

Lad mig høre hvis der opdages en efterfølger til den model vi kører med. Det kan jo kun blive vildere.

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Kære Peter, hvis man ikke kan fortælle om, hvad man opdager af fede ting og også sætte navn på, så ville disse sider bliver langt mere kedelige (hvad du og Kristian retter gevaldigt op på må jeg tilføje :-) I min søgen faldt jeg over denne http://www.komplett.dk/k/ki.aspx?sku=37902... som har højere opløsning og kun lidt lavere hastighed, men anmeldelserne ser ikke for gode ud.

For mit vedkommende drejer det sig om at kunne se hvor og hvordan opblandingen af ilt og gasser sker. Jeg skal jo ikke have fremdrift, men en ren forbrænding med så lidt overskudsluft som muligt. En god feature for mig ville være en arbejdstemperatur på op til 1000 grader C. da min forbrænding jo sker "indendørs" i ovnen, men det er nok lidt rigeligt forlangt ;-)

Stor respekt for jeres ambitioner og arbejdsmetode, som man vel også kan kalde "KISS princippet" (Keep it Simpel Stupid) hvilket jeg også selv arbejder efter.

 • 0
 • 0

Læste et sted lidt brok over co2 m.v. Lidt hurtig hovedregning siger mig, at det i har brændt af på 28 sek. kan jeg holde varmen ved i et gammelt utæt hus i 17,5 døgn. Det kan altså ikke hidse mig op ;-) Skal det komme an på det, efterisolerer jeg gerne for at holde jeres co2kvote oppe.

 • 0
 • 0

Fantastisk....ser ikke ud som om den "ødelagte" dyse har den store betydning for effekten??

Næh... Det ser ud til at kanten af dysen separerer omkring 14sek inde i afprøvningen, men det er ikke synligt på målingen. Har dysekanten mon kun betydning i boostfasen?

 • 0
 • 0

Har dysekanten mon kun betydning i boostfasen?

Hvad er "boostfasen"?

Længden af dyseklokken skal ideelt være således, at udstødningsgassens tryk er faldet til det omgivende tryk ved dyseåbningen; hverken mere eller mindre. Dvs. at i større højde ønskes længere dyseklokke. Man har benyttet variable dyseklokker, men almindeligvis benytter man en kompromislængde.

 • 0
 • 0

Hvad er "boostfasen"?

Nu kan jeg ikke lige finde målingerne igen, men man kunne se at der blev leveret betydeligt mere kraft i starten af testen.

Jeg er med på at klokkernes optimale længde afhænger af det omgivende lufttryk, men det burde jo alligevel kunne ses på målingerne når klokkekanten smelter af.

 • 0
 • 0

grunden til at trykket falder pludselig er at testen er liggende, og der på det tidspunkt kommer gas og ikke flydende lattergas ind, når vi flyver "rigtigt" står den jo op og der kommer mere power på i kortere tid, samt flyve farten køler alting ned, en statisk test er en rigtig hård stress test rent temperatur og kølingsmessigt også.

 • 0
 • 0

grunden til at trykket falder pludselig er at testen er liggende, og der på det tidspunkt kommer gas og ikke flydende lattergas ind, når vi flyver "rigtigt" står den jo op og der kommer mere power på i kortere tid, samt flyve farten køler alting ned, en statisk test er en rigtig hård stress test rent temperatur og kølingsmessigt også.

Ok. Men det forklarer stadig ikke hvorfor at man (på målingen) ikke kan se en ændring i trykkraften da det yderste af dysen smelter af...

 • 0
 • 0

Ok. Men det forklarer stadig ikke hvorfor at man (på målingen) ikke kan se en ændring i trykkraften da det yderste af dysen smelter af...

Hvis dyseklokken var lidt for lang med kanten, og måske tilpas uden kanten, vil man ikke se nogen forskel ved en statisk test. Når raketten ligger stille, får man ikke noget uønsket drag, selvom klokken er lidt for lang til det omgivende tryk.

Det er en pumpefri hybridrakets natur at falde i trykkraft. Tanktrykket falder, fordi temperaturen falder voldsomt under dræningen. Dermed falder indløbet til kammeret og dermed forbrændingen og kammertrykket. Der kommer ofte også lidt isdannelse i injektoren.

Den samlede ydelse bliver stort set den samme.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten