opfinderbloggen blog

Hætten sikrer godbidder til de glade hunde

Illustration: Privatfoto

Det startede med, at Carlo’s kone kom hjem fra hundetræning og var træt at gennembidte madtuber med godbidder, der flød ud i lommen. Han gik i værkstedet og opfandt en hætte til tuben. Den er markedet på licensaftale med TRIXIE Heimtierbedarf GmbH & Co. KG

Lige når du hører det, er det måske ikke sådan, at du er nødt til at holde fast for ikke at falde ned af stolen. Men Carlo Lybech fra Brørup kan sidde og nyde, at hans opfindelse er i handel i mange lande gennem den tyske virksomhed Trixie Heimtierbedarf GmbH & Co. KG (Trixie). De har blandt andet et stort sortiment af hundemad på tube.

Opfinderrådgivningen har hjulpet Carlo med at få en licensaftale i stand med tyskerne der, som de siger, aldrig ville have lavet aftalen, hvis ikke de troede på hans hætte med prop, der beskytter madtuber mod at blive bidt over af glade hunde på træningsbanen.

”Det er en unik og innovativ opfindelse med nyhedsværdi,” siger Trixies head of product management Anette Borgmann og fortsætter: "Leverpostej og snacks på tube er et stort marked for os. Hætten er et vigtigt produkt i vores snack-sortiment til hunde. Det har været et problem, at hunde bider tuberne over ved blikket i bar iver, også for sikkerheden og hygiejnen, men den nye tubenschutz løser problemerne”.

Carlo Lybech er værkfører på en mindre maskinfabrik i Skanderborg, som er vant til at løse særlige opgaver for kunderne. Så det med at udvikle en løsning, finde de rette materialer og lave prototyper med håndværktøj og maskiner er ikke uvant for ham.

Der gik heller ikke lang tid fra Fru Berit havde klaget sin nød over de gennembidte tuber ved aftensmaden, til Carlo var godt i gang med prototyperne af hætten. Berit testede prototyperne til træning med familiens Formel 1 labrador Nico, der nu hurtigt og sikkert kunne få godbidder i præmie for at gennemføre øvelserne på banen. Det gav øjeblikkelig efterspørgsel fra de andre aktive hundeejere i nabolaget.

Ikke andre der har fundet på det

”Det fik mig til at tænke, at det kunne være, at jeg havde ramt noget, der kunne blive til noget. Jeg ledte rundt på internettet og kunne ikke finde nogen hætter eller andet, der løste problemet med tuberne”, siger Carlo Lybech.

Han betalte sig fra en dialogsøgning hos Patent- og Varemærkestyrelsen, og de anbefalede ham at tage kontakt til Opfinderrådgivningen for hjælp til den videre færd. Ikke mindst at finde en interesseret virksomhed til at producere, markedsføre og sælge produktet på en licensaftale.

”Det er ikke raketvidenskab at bore et hul i et stykke plastik og finde den prop, der passer godt til formålet. Men der er ikke andre, der har fundet på det”, siger Carlo Lybech beskedent om sin opfindelse, der dog kræver fagkendskab og forstand på brugervenlighed og design.

Det lyder enkelt, men kan få stor betydning

Trixie medgiver, at det synes ganske oplagt, at der er brug for beskyttelse mod hundetænder på tuberne.

”Det kan umiddelbart lyde som en lille ganske indlysende idé, men den løser en række beskrevne problemer på en innovativ måde. Når du træner hunden, er der to-tre sekunder til at give den godbidden efter øvelsen, og det kan du for eksempel nå på grund af den smarte prop”, siger Anette Borgmann.

Der var lidt justeringer i færdiggørelsen af hætten med at forkorte længden på proppen og få leverpostejen til at flyde gnidningsfrit og hurtigt ud af tuben, ellers er der ikke langt fra Carlo’s prototype til det endelige produkt.

Hættens runde form gør i øvrigt, at hundene falder til ro, forklarer Carlo, fordi de begynder at slikke på den, når de får godbidden, som når de dier hos mor. Det er ikke tilsigtet, men en ekstra gevinst.

Carlo tog selv kontakt til Trixie i Tyskland. Han er ikke så dreven til tysk, så han skrev på engelsk, om de måske havde en medarbejder, der kunne tale dansk med ham. Det førte til et opkald fra en dansktalende medarbejder få dage efter.

Dialogen førte til et møde hos virksomheden i Tarp med fruen, en hemmeligholdelsesaftale og finpudset prototype i hånden. Interessen steg, og med hjælp fra Opfinderrådgivningen blev indholdet i licensaftalen forhandlet over flere omgange.

Trixie lagde ud med at foreslå, at Carlo selv skulle producere låget og sælge via dem. Det ville han ikke, men så var der jo licensmuligheden at arbejde med.

”Det er en fantastisk service i samfundet, at vi har Opfinderrådgivningen. Det her havde ellers været en for stor mundfuld for mig med mange skud i tågen. I Opfinderrådgivningen har du et sted, hvor du kan få tilkendegivelse på din idé’s muligheder, før du begynder at bruge penge på nyhedsøgning og beskyttelse og kan få hjælp til licensaftalen”, siger Carlo Lybech.

Trixie har markeder i omkring 70 lande. Tubehætten er kommet godt fra start i efteråret 2015 på hylderne i Grækenland, Østrig, Italien og Tyskland. England, Serbien og andre lande er på vej.

”Vi tror på, at den kan få et godt marked. Vi har lavet indpakningen sådan, at hætten både kan stå i et display ved siden af madtuberne, men også hænge på rad og række på væggen. Grundlæggende ville vi ikke lave en licensaftale eller investere i produktudviklingen, hvis vi ikke troede på det”, siger Anette Borgmann. Og Carlo? Han har da fået smag for mere opfinderi til de firbenede og er i gang med noget nyt til hundelivet, som fortjener en bedre løsning. Han skal bare lige finde en virksomhed, som kan være interesseret.

Anette Borgmann om licensaftaler

”Vi har flere licensaftaler med forskellige former for licenshavere. Blandt dem er private personer men også virksomheder. Det er ikke usædvanligt for os, men heller ikke vores "daily bread and business".

Trixie kører en Product Management afdeling med seks produktchefer og to designere, der arbejder med udvikling, forbedring og markedsundersøgelser. Vi kender nogle stabile udviklere, der ofte henvender sig til os med deres nye ideer. De er kilde til de fleste licensaftaler om nye produkter”.

Dette er Opfinderrådgivningens blog som ordningen bruger til at formidle historier og budskaber omkring opfindere, opfindelser, idéudvikling og opfinderi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten