supermaterialer bloghoved

Hård mave : silkeorme der spiser grafen og nanorør, laver stærkere silke

Menneskers trang til at eksperimentere giver sommetider nogle ret morsomme og tankevækkende resultater. Kinesiske forskere fra det respekterede universitet, Tsinghua University, har fodret silkeorme med supermaterialerne grafen og kulstof nanorør. Edderkoppe- og andre slags silke er bemærkelsesværdigt stærke og har længe kunnet give kulstof-baserede (grafen/nanorør) kompositter kam til håret med kombinationen af lethed, styrke og elasticitet.

Så hvorfor ikke lave en hybrid? Silkeorme der får grafen og nanorør i maden, inkorporerer de små kulstof partikler i silken. Silken bliver betydeligt stærkere (næsten en faktor to) og endda elektrisk ledende. Kontrol-materialet havde en brudstyrke på 0.36 GPa, mens nanorør og grafen forstærket silke nåede op i nærheden af 0.60 GPa. Det skal siges at en del af kulstof materialet blev udskilt via silkeormenes ekskrement. Der kan man da tale om hård mave.

Illustration: Privatfoto

Man kan desværre kun se abstractet (kort beskrivelse af arbejdet) - http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.nanolett.6b03597. Forskere har også vist lignende resultater med edderkopper - men de er ikke så nemme at få overtalt til at masseproducere deres supermaterialer som silkeorme.

Såvidt jeg kan se, er silkeorme-studiet ikke særligt omfattende. Hvis man virkelig vil lave super-silke skal man nok prøve mange forskellige slags silke, silkeorme, føde, nanopartikler for at finde ud af hvordan man får mest "super" ud af supermaterialerne.... lige indtil silkeormenes beskyttelsesfront træder til og forhindrer den grove udnyttelse af de flittige smådyr.

Peter Bøggild er professor i nanoteknologi på DTU. På bloggen Supermaterialer skriver han om stort, småt og tusind gange mindre.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så nanostrukturer kan altså indgå i biologiske systemer. Formentlig ikke kun i outputtet silke.

  • 0
  • 0

Det må være muligt og interessant at måle den samlede mængde af nanopartikler i silke og ekskrementer ?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten