close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Gule D-vitaminer

Jeg er sikker på, at et eller andet sted ligger der en gammel glemt forbindelse imellem den stort set kroniske D-vitaminmangel danskerne lider af og malernes overraskelse over at skulle "male med farver".

I mange gamle skifter promoverer embedslæger og overlæger, specielt fra Finsens Instituttet, hvide vægge som "hygieiniske".

Det er utvivlsomt sandt nok, men som med meget anden renlighed har det totalt taget overhånd, i en sådan grad at børns væsentligtste helbredsproblem ikke er D-vitaminmangel, men et utrænet imunforsvar.

Igen og igen hører vi folk i byggebranchen blive overraskede over at se farver, køkkener er hvide, vægge er hvide, badeværelser er hvide og hvis de ikke er hvide er de i gråtoner, eller af rustfrit stål.

Vores hus bliver også hvidt, mange steder, men ikke alle.

Jeg vil ikke afsløre alle farverne, men hjørneværelset mod syd-vest bliver vores "solstrålerum":

Illustration: Privatfoto

Det virker ret overvældende lige nu, fordi loftsisoleringen allerede er gul og sprøjtemalingen også har tonet gulvet ret gult.

En af de ting folk med helhvide huse går glip af er den nemme navngivning velvalgte farver muliggør.

Her i huset har vi f.eks "den hvide stue" og "den blå stue" og lur mig om ikke vores ny hus ender med at have "det gule værelse".

phk

PS: Hvis en læser skulle have brug for seks dåser hver med lidt under en halv liter vægmaling, i seks forskellige gule nuancer, kan jeg kontaktes pr. email.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Er det så underligt at hvidt er det langt mest udbredte?
1. Det er ofte det eneste der er tilladt i lejeboliger
2. Det er nemmest at møblere og nemmest i forhold til kunst der skal hænge på vægen
3. Det er ikke i samme omfang udsat for skiftende mode og forskellig smag

Derfor er Hvidt det naturlige valg for nybyg af kontorer eller hvis den første bruger ikke er kendt. Og derfor skræmmer det færrest antal købere væk i boligannoncer. Derfor vælger mange hvidt som højest opnåelige fællesnævner.

Du regner formentlig med at skulle bæres ud af dit nye hus, men hvis du forventede at det var muligt at I skulle flytte i løbet af de næste 3-5 år ville det være en potentielt rigtig dyr ide at male med en farve som næste køber formentlig ikke deler din holdning til.

Peter

P.S. Moden er så også på hvids side for tiden har jeg ladet mig fortælle...

  • 7
  • 1

Det siges også at den blå farve, som man køkkener har(havde), holder fluer væk

  • 3
  • 0