close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Grundlovsdagstabu

Det var landbrugsexporten til England der trak Danmark med ind i Det Europæiske Fællesskab "EF", som man misvisende oversatte "Den stadig tættere Union".

Så vidt jeg kan finde ud af, har ingen af de mange grundlovsdagstalende politikere turdet nævne den i England forestående folkeafstemning der hælder imod udmelding ?

Der er ikke så meget at sige om den engelske afstemning, det var valgflæsk der bliv dinglet, vælgerne bed sig fast og nu risikerer politikerne at vælgerne "stemmer forkert"[1]

Den situation kender vi danskere alt til og lur mig om ikke tricket med sygeexamen vil blive forsøgt derovre.

EU har grundlovsrang I Danmark, danskerne har ved folkeafstemninger stemt ja til forskellige traktater[2] og alle disse afstemninger har været om et EU som "en trebenet taburet" hvor England, Tyskland og Frankrig sikrede stabiliteten.

Et EU med kun to ben på taburetten er ikke det EU vi stemte ja til.

Der er f.eks ingen tvivl om at det vil blive et langt mere omfattende EU.

England har i tide og utide nedlagt veto og hængt i bremsen, både økonomisk og politisk.

Skiftende danske regeringer har med rimeligt held har lukreret på Englands bagstræberiske holdninger til unionen, i den forstand at de slap for at tage slagsmålet derhjemme.

Uden England er der, så vidt jeg kan gennemskue, opbakning og appetit på både en EU hær, et EU føderalpoliti og mange andre unionsagtige ting.

Takket være det hovmodige spørgsmål regeringen spurgte os om sidst, er det faktisk svært at gennemskue om danskerne vil bryde sig om en så meget tættere union.

Takket være det relativt rungende "Nej" regeringen modtog, har vi som vælgere fortsat indflydelse på hvilke dele af grundloven vi erstatter med EU-union.

Men vores politikere havde altså ikke kønskirtler nok til at tage emnet op på Grundlovsdag.

Fortielse er naturligvis også en slags partsindlæg.

phk

[1] Mange glemmer i den forbindelse Harold Wilsons folkeafstemning in 1975, hvor ⅔ af vælgerne stemte for at blive i EU.

[2] Og, relevant her: Nej til en blanko-check til Folketinget i centrale EU spørgsmål.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Så vidt jeg kan finde ud af, har ingen af de mange grundlovsdagstalende politikere turdet nævne den i England forestående folkeafstemning der hælder imod udmelding ?

Eh?

http://www.altinget.dk/artikel/her-er-lars...
"Til Sankt Hans skal Storbritannien stemme om deres medlemskab af EU. Det kan blive en skelsættende begivenhed i europæisk historie, hvis briterne som det første land – siden Grønland i 1985 – melder sig ud af EU."

  • 5
  • 0

Et EU med kun to ben på taburetten er ikke det EU vi stemte ja til.

Der er f.eks ingen tvivl om at det vil blive et langt mere omfattende EU.

England har i tide og utide nedlagt veto og hængt i bremsen, både økonomisk og politisk.

Det bliver et andet EU ligegyldigt hvorvidt UK er med eller ej. Jeg mener klart at EU går i retning af et løsere samarbejde – uanset brexit. Det er ikke kun i UK at befolkningerne synes det er gået længere end fornuftigt. I Tyskland savner man D-marken og er kede af at betale for de dovne grækere. Franskmændene har Le Pen som vil hive Frankrig ud af EU (lad os nu se om hun mener det). I Østeuropa er der også en følelse at det er gået for langt og Scandinaverne er også valne.

Jeg har meget svært ved at se EU rykke endnu tættere sammen. Det vil nok nærmere gå den anden vej i en tid. Grundpillerne som arbejdskraftens og varers frie bevægelighed vil bestå, men de steder hvor det er gået får langt kommer der nok justeringer (SU, børnepenge, understøttelse, etc.). Eneste sted hvor jeg kan se en kontroversiel udvidelse er forsvarssamarbejdet såfremt Putin bliver ved med at rasle med sablen.

  • 5
  • 1