kronikken blog

Gratis data vil skabe innovation og nytænkning

Illustration: Privatfoto

Allan J. Christensen er direktør i Niras

Alle aktører inden for geodata har lige fået en stor gave af staten - en gave, der på én og samme gang kan forbedre danske virksomheders konkurrenceevne, stimulere innovation og skabe en mere effektiv offentlig service. Det kræver bare, at vi tør tænke nyt.

Gaven blev åbnet, da finansministeren pr. 1. januar stillede en række offentlige grunddata gratis til rådighed for alle offentlige og private virksomheder. Det betyder, at eksempelvis landkort, virksomhedernes CVR-numre, Danmarks Højdemodel og matrikelkortet samt en række andre data nu kvit og frit kan bruges, kombineres og videreudvikles af alle spillere på markedet.

Som direktør for 80 geodata-specialister i Niras siger jeg oprigtigt tak for gaven - vi glæder os som små børn med nye legoklodser til at bygge nye produkter og skabe innovation, vækst og arbejdspladser. Ikke bare hos os, men i de mange små og mellemstore virksomheder landet over, der med de gratis grunddata som motor kan drive innovation og nytænkning fremad. Jeg ser tre konkrete eksempler på det store potentiale, der ligger i de gratis grunddata:

1) Klimasikring af bygninger - for boligejere, virksomheder og det offentlige: Ekstremregnen 2. juli 2011 i København viste med al tydelighed, at der er behov for at vide, hvor vandet løber hen ved ekstreme regnskyl. Ved at kombinere kort, Danmarks Højdemodel og en såkaldt hydrologisk simuleringsmodel kan vi vise, præcis hvilke bygninger der er truede, når regnen vælter ned.

Med det nye datagrundlag og de rigtige specialister på opgaven kan vi ikke bare klimasikre eksisterende bygninger, vi kan også inddrage klimasikring allerede i planlægningsfasen af nye bygninger og infrastruktur. Udvikling af nye geodataprodukter inden for klimasikring kan skabe sikkerhed og spare virksomheder, borgere og forsikringsselskaber for milliardbeløb.

2) 3D-modellering af bygninger, virksomheder eller hele byer: Når virksomheder skal placere hovedsæder, kommuner udarbejde lokalplaner eller entreprenører bygge nyt, er viden om bygningens placering i forhold til skygge og lys, naboer og andre elementer i 'site selection'-processen afgørende.

Ved at kombinere bygninger fra kortdata med Danmarks højdemodel har vi grundlaget for at levere både enkle og mere sofistikerede 3D-modeller af samtlige bygninger i Danmark. Vi udvikler i Niras 3D-bymodeller for både virksomheder og hele byer ved at forædle og udvikle de tilgængelige grunddata. Kort sagt kan 3D-modellering af bygninger skabe en helt ny måde at betragte byudvikling på.

3) Virksomhedskæder kan få et helt nyt værktøj til at planlægge nye butikker. Ved at integrere data fra CVR-registret med detaljerede kortdata får virksomhedskæder et fremragende planlægningsværktøj, der kan vise konkurrenternes placering og samtidig bruges til at vurdere afgørende elementer i processen, som lokalområdernes infrastruktur, parkeringsmuligheder og mulighed for varetransport.

Niras har ud over disse eksempler allerede en række andre idéer i støbeskeen, hvor vi integrerer de frie grunddata i nye produkter, og vi mærker hver dag, at en lang række af vores kunder allerede er opmærksomme på de muligheder for udvikling, vækst og nye produkter, som de gratis data giver.

Men vi ved også, at det for mange er ukendt land. Et land, hvor vi skal tænke nyt og se muligheder i forandringen. Jeg vil derfor opfordre både offentlige og private virksomheder til at komme i dialog med eksperter og rådgivere, så vi sammen kan udnytte potentialet i de frie grunddata. Der er store muligheder for at skabe fælles produktudvikling og dermed bidrage til den vækst, som vi alle efterspørger.

Emner : Projektering
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

.. Men alle disse anvendelser var vel mulige for et firma som Niras allerede før 1/1? Data var jo tilgængelige dengang også - eneste forskel nu er at de sponsoreres af staten som erhvervsstøtte?

  • 0
  • 0

Men for mindre virksomheder - eller private innovatører - er det mildt sagt hæmmende at skulle betale en mindre formue for et sæt data, som måske, måske ikke, kan bruges til det, man forestillede sig.

Så kald det erhvervsstøtte. Eller kald det "Staten giver de data, som skatteyderne har betalt for, tilbage til skatteyderne".

Sidstnævnte vinkel er den, man i udgangspunktet anlægger i USA; i Danmark pålægger vi de offentlige "virksomheder" at drive "indtægtsdækkende virksomhed", men igen - i mine øjne betyder det egentlig bare, at man skriver to regninger for den samme ydelse (i nogle tilfælde tre, fordi man da også lige pålægger dem, der indberetter de data, man videresælger, et gebyr for deres indberetning.)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten