Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Vores dna bloghoved

Græsrødderne går forrest i en verden fuld af DNA

Hampton og Michael, der er et par unge idealister med baggrund i IT og biologi, har sat sig for at gøre DNA analyse tilgængelig for alle. Det, der i min optik er særligt interessant ved de to ildsjæles tiltag er, at de ikke kun ønsker åbenhed omkring DNA sekvensdata, men i lige så høj grad omkring den biologiske informationen der tilhører den person, som får sit DNA sekvensbestemt.

Deres rationale er som følger: DNA sekvensen er i sig selv ikke særlig værdifuld. DNA sekvens har kun værdi, når den arkiveres sammen med information om personens karaktertræk og livsstil mv., som relaterer sig til den givne person. Og så skal der mange personer til for at skabe den nødvendige forståelse gennem statistiske analyser. Sandheden er, at det er utroligt lidt vi forstår af den meget store genetiske diversitet. Den indsigt kan næppe skabes bredt i en enkelt virksomhed eller alene ved offentligt finansieret tiltag. Rationalet er efter min mening helt korrekt.

Da jeg fik lavet min DNA sekvens havde min sekvens varianter på 3.438.281 positioner i forhold til reference-sekvensen. Men vi kender kun den biologiske signifikans af nogle få tusinde af disse varianter og så er den reference jeg har brugt ikke særlig relevant, da den ikke bygger på den "danske genetiske arv" (den danske reference sekvens er lavet og vil snart blive publiceret). Der er derfor brug for, at vi etablerer projekter over hele verden, hvor man afkoder så mange genomer som muligt, men også sikrer adgang til så megen information om karaktertræk som muligt - det sidste er det sværeste.

Hampton og Michael har derfor udviklet et innovativt koncept, hvor de har forhandlet gode priser for total DNA analyse hos de førende leverandører af DNA sekvensering. De bygger et cloud baseret system til at hoste personens DNA sekvens, som man så kan bruge til selv at analysere sit eget (og andres) DNA vha de softwareværktøjer, de vil udvikle og stille til rådighed. Ideen er så, at så mange som muligt skal vælge at gøre sin egen DNA sekvens tilgængelig for andre (man kan dog fravælge dette). Efterhånden som flere og flere DNA sekvenser bliver tilgængelige og flere og flere vil analysere de i Clouden værende DNA sekvenser, så vil forståelsen af vores genetiske kompleksitet stige. Tiltaget kan vel nærmest sammenlignes med crowdsourcing af DNA information og tilhørende information om karaktertræk. Initiativtagerne opfordrer andre til at udvikle software-værktøjer, som kan bruges af alle til at analysere DNA-sekvenserne.

Initiativet kommer som så ofte før i denne branche fra Silicon Valley, men Hampton og Michael inviterer alle fra hele verden til at deltage, også hvis man bare ønsker at kende sin egen genetiske arv. Du vil få tilsendt et rør, så du selv kan foretage et skrab fra mundhulen, som vil levere nok DNA til at foretage analysen. Men som så ofte før, så er enhver start svær. Det viste sig desværre, at det navn de havde valgt (GeneHub) var et beskyttet navn og samtidigt lykkedes det ikke at rejse den nødvendige startkapital på Kickstarter, hvilket ifølge dem selv skyldes at det er en svær historie at kommunikere og forstå værdien af. De har derfor valgt at trække sig midlertidigt ”for regrouping”, som de kalder det. Men de har fået stor omtale på de sociale medier, så interessen er der.

Jeg har talt med Hampton og Michael og optimismen fejler ikke noget. Hvem ved, måske det her bliver fremtidens sociale platform for DNA analyse, hvor man kan finde ”genetisk ligeværdige” og lære af hinanden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ellers en rigtig god ide. Vel hen af open-source inden for DNA. Håber de når videre med projektet så der kan starte en bølge af apps der benytter de fælles data.

  • 0
  • 0