Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Gore den, så Gore den

Al Gore er på banen igen, ikke som politiker denne gang men som fortaler for at gøre noget ved global opvarmning.

  Det er ikke en ny interesse han har fået, han var den første der startede høringer om det i senatet og helt tilbage i 1993 udkom hans bog "Earth in the balance" om emnet der ikke siden har været langt fra hans hjerte på noget tidspunkt.

  Da han tabte (eller hvad det nu præcis lige var der skete) presidentvalget i 2000 fandt hans kone hans lysbilleder til foredraget om gloabal opvarmning frem og sendte ham afsted igen.

  Han har nok heller ikke været nem at bo sammen med på tidspunkt.

  Han vil stadig ikke selv udtale sig om højesterets afgørelse af valget i 2000: "Der er ikke noget trin imellem en endelig afgørelse i Højesteret og en væbnet revolution her hos os".

  Lysbillederne er blevet lagt på computeren, grafikken opdateret men budskabet er stadig det samme: Vi kan ikke blive ved. 

  Ubalance

  Som læserbrevene i bagsidens omslag har vist de sidste par måneder, kan selv gamle hønisser falde i harnisk når det drejer sig om menneskeskabte klimaændringer og deres (eventuelle) betydning.

   Men uanset hvad man så mener om kuldioxid eller kernekraft, så er det ikke desto mindre klart for alle bare nogenlunde analytisk tænkende mennesker at der er noget galt med det store billede.

   Vi kan ikke fortsætte med at brænde mere og mere kulbrinte, blive flere og flere mennesker, grave mere og mere affald ned, fiske flere og flere have tomme osv osv.

   Jorden har en endelig størrelse og derfor kan kurverne ikke blive ved med at stige. Det er matematik på meget lavt niveau eller "roeregning", som vi kaldte det dengang jeg var dreng på det Sydvestsjællandske Bondeplateau.

   På et eller andet tidspunkt, så skal nogle ting laves om, om ikke andet så inden alle kineserne også skal have 14-18 gratisaviser om ugen ligesom vi kan se frem til her i Danmark hvis visionerne ellers holder.

   Alternativet er at de laver sig selv om, uden hensyntagen til kunst, literatur, poesi, arkitektur eller menneskeheden som sådan.

  Lad støjen begynde...

   En dokumentarfilm om hans foredrag blev vist på Sundance filmfestivallen, det lagde ingen i USA rigtig mærke til.

   I denne uge blev den vist uden for konkurrencen i Cannes og igår havde den premiere i Washington DC og Los Angeles.

  Det lagde de mærke til.

For os andre er det mere end almindeligt interessant at se hvorledes Al Gores film (og snart bog) bliver modtaget, for han er nok den eneste nulevende person der kan banke budskabet igennem i USA.

  USA er jo langt hen af vejen problemet: de bruger langt flere resourcer og skaber langt mere affald end noget andet folkefærd på planeten.

Hvad siger de så ?

   I den ene ende af skalaen har vi den petrokemiske industris lakajer og lejesvende som nu kører TV-reklamer der slutter med "Carbon dioxide: they call it pollution, we call it life."

   I den anden ende af skalaen har vi "træ-krammerne" der vejrer morgenluft og forventer at proletariatet nu overtager produktionsmidlerne for at nedlægge dem så vi alle kan vende tilbage til naturen og blive lykkelige sammen med moder jord.

   Circa midvejs har vi alle dem der har fortrudt at Gore ikke blev president og som nu begynder at håbe at han stiller op igen så de ikke er nød til at vælge imellem Hillary Clinton og John McCain næste gang.

  Stort set ingen presseomtale eller blog-indlæg undgår derfr at spekulere over dette ene store spørgsmål: stiller han op i 2008 eller gør han ikke ?

  Selv siger han kategorisk at han hverken ønsker det eller har planer om det. Men det "gennemskuer" alle som "han har dermed ikke sagt kategorisk nej". Overfortolkningerne hober sig op.

   Men fælles for dem alle er, at uanset at Al Gore i filmen og i de mange interviews der vælter ud i disse dage, fremstår som kompentent, intelligent, oplyst, vidende humoristisk, menneskelig og på alle mulige måder som det diametrale modstykke til "den anden idiot" så har de alle sammen meget svært ved rigtig at kunne lide ham.

   Folk der viser sig at have ret hver evig eneste gang er simpelthen umulige at elske.

  På den anden side elsker de et godt come-back ovre i USA, så måske Gore den alligevel...


   phk

   [An Inconvenient Truth](http://www.climatecrisis.net/) filmens hjemmeside.
   [ Hvis Al Gore havde vundet ville verden have set sådan ud (humor).](http://politicalhumor.about.com/od/algore/v/algoresnl.htm) 
  [ Interview med Al Gore i New York Magazine](http://www.newyorkmetro.com/news/politics/17065/index.html)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først