ETF engineer the future

Googles overbevisende augmented reality

Som splinterny blogger på ing.dk og Engineer the Future glæder jeg mig vildt meget til at dele oplevelser fra min midlertidige base i Silicon Valley!

Jeg er 25 år gammel og burde egentligt være i gang med specialet på DTU – jeg fik dog mulighed for at tilbringe et halvt år på Innovation Center Denmark som en del af Science and Technology-gruppen, der kort sagt laver samarbejde mellem danske og amerikanske forskningsinstitutioner: an offer you can’t refuse.

Bloggen her kommer i høj grad til at handle om livet herovre. Ud over at lave spændende opgaver om uddannelsessamarbejder (pt. arbejder jeg på, at finde succes-historier om amerikanske studerende på danske professionshøjskoler), får man som intern på Innovation Center Denmark også lov til at komme med rundt, hver gang nogle på centeret har arrangeret en spændende tur. Og med lidt god vilje kan man sagtens argumentere for, at de fleste ture i lokalområdet her, er yderst relevante!

Three (D) to Tango

Således var jeg tidligere på ugen med hos Google, da vi havde besøg af en håndfuld midtjyske iværksættere. Iværksætterne er på et halvanden uges besøg, hvor de får en masse træning i præsentationer, funding, at finde deres kerneydelser og at blive helt skarpe på, hvilke unikke ydelser deres start-ups tilbyder kunderne. Det var mit første besøg på Google, og alene de pangfarvede cykler og synet af en sevlkørende bil, var nærmest det hele værd.

Illustration: Privatfoto

Vi fik et oplæg om Project Tango – udviklingsafdelingens nyeste projekt der kan lave live 3D-mapping. Tango stammer fra udviklingsgruppen ATAP, en gruppe pirater der, som de selv forklarer – undskyld sproget – ”try to do epic shit”. Tango består af et device der er lidt mindre, tykkere og tungere end en iPad, og selvfølgelig software, der kan kontrollere devicens almindelige kamera, fish-eye kamera og infrarøde dybdesensor. Tilsammen kan devicen registrere og tegne omgivelserne på en virkelig overbevisende måde.

Jeg er allerede kæmpefan, så nu får I del i begejstringen!

Men vi har da set lignende kamerakombinationer før, ikke? Jo, det har vi måske, men Tango adskiller sig ved at huske dine bevægelser rundt i rummet, og sætte optagelserne sammen i realtid, så den løbende danner et virtuelt kort over rummet, bygningen, ja hele byer kan trackes. Så godt nok minder Tango hverken om katte eller Argentina, men tager du den med på en lille dans gennem gaden, kan du bagefter genoplive detaljer på turen, som det almindelige øje hurtigt glemmer.

Hvordan virker det så?

Hidtil har mapping og gaming for det meste foregået i 2D. Man bevæger sig på et plan, kan godt nok dreje og zoome ind og ud, men mediet er stadig skærmen, der forbliver statisk foran dig. Forskellige programmer har sikkert kunne kombinere billeder til 3D-tegninger, men her går det altså virkeligt nemt. Prøv at kaste et blik på videoen herunder, og læg mærke til hvordan ruten bliver tracket, ikke bare med GPS på et kort som Maps eller Endomondo, men i tre dimensioner.

Omkring 30 sekunder inde i videoen, ses hvordan en trappe bliver tegnet. Det foregår ved, at kameraet registrerer en række punkter i billedet, hjørner på gelænderet, trappetrin og farveovergange, og så fastholder den disse, samtidigt med at man bevæger sig rundt om dem. Når man bevæger sig op ad trappen, vil punkterne forsvinde nedad, mens nye dukker op, og det er sådan Tango tracker den tredje dimension.

Vi fik lov at teste et par spille-apps på besøget og det var simpelthen helt vildt sejt. En af dem var en by a la SimCity, hvor vi kunne kigge rundt i byen, "gå" tættere på bilerne der kørte rundt, dreje devicen og kigge over bjergkammen ved siden af, osv. Jeg kom helt til at tænke på devicen som et lille vindue ind til en anden verden, næsten som i Det Gyldne Kompas, hvor der skæres huller ind til parallel-universer. Ret fedt. Prøv at se nedenstående video fra omkring 4:30 for at få et indblik.

Man kan måske forestille sig Google Earth som en slags forlægger for Tango. Her kan man scrolle med musen ind og ud, og kommer helt ned på gadeniveau. Med Tango er der bare ikke nogen mus: hvis du vil tættere på, må du også fysisk bevæge dig fremad, og vil du til højre, må du dreje dig mod højre.

Dit eget private mind palace

Der er allerede kommet en række apps, for eksempel Space Sketchr, der gør det muligt, at tegne i 3D. Jeg kan ikke lade være med at tænke på BBC-serien Sherlock Holmes, hvor Sherlock har sit private mind palace, hvor han gemmer og husker ting (pas på – der er en spoiler). Med Tango kan alle få sit eget virtuelle mind-palace, hvor man kan gå rundt mellem noter og måske på et tidspunkt også kunne gemme dokumenter, kort, reoler med billeder og så videre.

En anden ny mulighed er en app til supermarkeder, hvor Tango tilfører noget augmented reality på et indlæst kort over en butik. På den måde guides du hen til lige det, du mangler, samtidigt med, at du får informationer om tilbudsvarer – du måske eller måske ikke har brug for. Tjek det ud.

Indtil videre bliver Tango kun solgt til udviklere og primært i USA, men derudover er der også en række internationale samarbejdspartnere – f.eks. universitetet ETH Zurich, der har kortlagt byen ved at cykle rundt med Tango på cykelhjelmen.

Hvad forestiller du dig, teknologien kan bruges til? Og er der mon forskningsgrupper eller virksomheder i Danmark, der laver noget af det samme eller bruger Tango? Giv endelig lyd.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er ihvertfald et kæmpe potentiale i virtuelle møder. Hvis feks der kunne indføres en standard for mødelokaler så kan man med den her slags teknologi mødes virtuelt i det rum og have møder og præsentationer. Ideen værende at man frit kan bevæge sig rundt i lokalet, vise prototyper osv. alt imens der stadig vil være en solid stol at sidde på og et bord hvor man kan sætte sin (virkelige) kaffekop. Bare pas på man ikke kommer til at forsøge at drikke af de andres kaffekop...

  • 0
  • 0

Dejligt med dig Kristina i USA!

Så får vi de gode nyheder direkte serveret.

Hilsen Christian Drivsholm Teknologisk Institut

  • 0
  • 0

Eksemplet med brugen af en app med augmented reality i en butik, hvor jeg på en skærm skal guides frem og hele tiden gøres opmærksom på yderligere muligheder, promoveringer af varer, som jeg ikke har behov for eller hele tiden at skulle kompenseres for min ringere korttidshukommelse, fordi jeg gør mig afhængig af konstante notifikationer - og ikke træner min hjerne i det, bidrager ikke nødvendigvis med værdi i mine øjne. Augmented reality har mildt sagt et strejf af tidens narcissisme og tendens til at være sig selv sine egne behov nok.

Tag eksempelvis noget så rutinemæssigt som anvendelsen af en GPS - eksempelvis hvor man guides frem af sin telefon. Som tidligere orienteringsløber har jeg oparbejdet en evne til at se én gang på et kort og så bevæge mig hen mod et mål. Jeg indlæser et visuelt kort i min hukommelse og navigerer i det "rum", og hvor jeg ikke hele tiden skal lytte til en ruteguide eller kaste et blik på skærmen for at se, hvor jeg er. På samme måde kan man træne sin hukommelse til at huske ting i stedet for at blive push'et frem som en robot, der modtager instruktioner.

Augmented eller udvidet virkelighed kan meget vel vise sig at være ekstremt indskrænkende, fordi man i sin færden og sin perceptionsproces hele tiden dikteres andres fortolkningsregime, og ud over, at man ved at følge instruktionerne blindt risikerer at gøre sin hjerne til en meget slap og let påvirkelig muskel, så vil den konstante strøm af notifikationer sandsynligvis få en til over tid at tvivle på ens egne ræsonnementer, når man bombarderes med det, der dybest set er andres ræsonnementer eller fortolkninger. Konflikter mellem de to fortolkningssæt vil sikkert få mange til at tvivle på deres egen dømmekraft.

Jeg ser bestemt muligheder inden for augmented reality, f.eks. i forbindelse med reparation af komplekse og kritisk vigtige tekniske installationer, hvor man nøje skal følge eksempelvis en manual. Scenariet med potentialet i en mødesituation er jeg ikke overbevist om.

Ser man på billedet af cykelparkeringen ovenfor hos Google, signalerer det så overblik eller overskud, signalerer det ordenssans eller selvdisciplin, eller signaliserer det hensyntagen til andre? Eller signalerer det selvtilstrækkelighed og dybest set narcissisme, hvor ens eget behov for lige at gøre det, som er lettest for én selv, bliver det toneangivende og den enerådende regel for adfærd? (Netop cykelparkeringen er i øvrigt i mine øjne lidt af et sindbillede på netop Google, hvor man fægter rund på en masse indsatsområder uden at lave noget helt godt eller helt færdigt. Bevares, den livsstil har mange, det er blot ikke én, som jeg ser nogen kvalitet ved.)

Når jeg cykler rundt har jeg bestemt ikke brug for Google Project Tango. Jeg lærer en rute at kende og nyder at bruge mine sanser til selv at opdage, se på mennesker og steder og blive ramt af oplevelser i den virkelige verden. Alt andet ville være en indskrænkning for mig.

Jeg forstår sagtens begejstringen for nye teknologiske muligheder - og jeg har bestemt også en brod af den, men her savner jeg altså lidt orienteringsevne og retningssans ud over den totale benovelse. Hvilket i øvrigt slet ikke er det samme som at kunne se potentialer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten