seiersen science

Gode råd til kommende studerende

I fredags havde jeg fornøjelsen af at deltage i et karrierepanel på Aarhus Universitet. Det foregik i forbindelse med årets studiepraktik, hvor 3.g.'ere bruger nogle dage på forelæsninger og øvelser på landets videregående uddannelser.

Vi var seks personer med forskellige grunduddannelser fra naturvidenskab (eller Science and Technology, som det hedder i disse moderne tider), og vi skulle dels fortælle om vores egen baggrund - studie og karrierevej - og dels give gode råd til de kommende universitetsstuderende.

Jeg valgte at give disse tre råd:

1. Skab netværk.

Lad være med bare at sidde derhjemme og læse. Mød din studiekammerater, engagér dig i foreninger og fredagsbarer, gå til arrangementer. Dit netværk kan være vejen til et bestemt job.

2. Vis initiativ.

Når man engang skal søge et job, betyder det noget, hvad man har brugt fritiden på. Et fritidsjob i Fakta eller et engagement som spejderleder er fint på CV'et, men det er heller ikke så specielt. Er man spejderleder, så sørg for at tage initiativ til nye projekter, til nye kurser, til rejser. Vær proaktiv, skab noget nyt, skil dig ud.

3. Læs noget, der er sjovt.

Når man starter på universitetet, ved man ikke, hvor man får job 5, 6, måske 8 år ude i fremtiden. Man kan have drømme og ambitioner, men intet er sikkert. Hvis man læser noget, man synes er sjovt, vil man også engagere sig i det, og det er forudsætningen for også at blive god sit fag. Og hvis man kan sine ting, skal man nok få et spændende job.

Hvilket råd vil du give en kommende universitetsstuderende?

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mit råd er at få børn mens nu læser.

Får du dine børn under uddannelse, har tid og fleksibilitet mens børnene er små. Det er billigere på den længere bane, da man som studerende kan få hel eller delvis friplads i institutionerne. Er man færdig og har arbejde, skal man oftes betale fuld plads.

Når man læser har man ingen penge men god tid, når man arbejder har man penge men ingen tid.

Jeg har et 1 år igen på uddannelsen, og har fået 2 børn mens jeg læser. Det har jeg ikke fortrudt et øjeblik.

Det at kunne gennemføre en uddannelse og have fået børn, viser og man er gjort af et hvis stof overfor en kommende arbejdsgiver, samt så tænker de ikke "gad vide hvornår han/hun skal have børn"......

 • 0
 • 0

Det råd ville være fint for et par år siden, men med de stadig strammere krav om gennemførsel på normeret tid og arbejdsuger, der er normeret til over 40 timer om ugen i undervisningsperioderne, så holder det ikke længere. Nu er rådet snarere: Bliv færdig med dit studium, inden du fylder 25, og få så dine børn, mens du har arbejde på maks. 37,5 timer pr. uge.

 • 0
 • 0

Mit råd må være:

Glem det jobfis. Livet er mere end en vej til det rigtige job. Nyd studetiden. Engager dig med et studiearbejde eller projekter fordi du ikke kan lade være, ellers lad vær!

Bliv dygtig til det der betyder noget for dig, husk at gå i fredagsbaren eller lav noget andet med dine studiekammerater, ikke fordi de en dag kan anbefale dig til et job, men fordi det er livet. Lev det og nyd det!

 • 1
 • 1

Studiegruppe. Min søn valgte forkert (og stod stort set for alle afleveringer), men måtte ikke gå op faget. Altså spildte han tid, og kunne ikke tage sin bachelor som planlagt. Lidt sure lærepenge!

Bliv tutor- min søn kender så sine russer, og ved hvem, der nu skal indgå i studiegruppen. :-)

Find et studiejob om muligt, det giver god erfaring (og ekstra penge) med henblik på det pulveriserende arbejdsmarked og kan også skabe netværk- fredagsbar er forresten også gode. Så vær social, selv it-nørder er det. :-D

Mvh og god studielyst

Tine- stolt mor

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten