Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Grønlandsbloggen

Glædelig jul fra Grønlandsbloggen

I dag er der lige akkurat 29 dage, til min ansættelse på DTU ophører. Det betyder enden på et spændende Ph.D.-projekt og forhåbentlig endnu mere spændende forskning forude.

Selvom der har været for travlt med afhandling til, at jeg har kunne være aktiv på bloggen (og det beklager jeg!), så skal der være plads til en julehilsen.

Juullimi pilluaritsi!

Når nu jeg ikke har haft tid til at videreformidle fortællinger om Grønland, så kan jeg jo passende henvise til andre, som gør. Uniavisen på Københavns Universitet har en interessant og relevant julekalender om den 110 år gamle forskningsstation Arktisk Station. Arktisk Station ligger på Disko ud for Grønlands vestkyst. Den er i dag ejet og drevet af Københavns Universitet, som i de senere år har skabt et stærkt fokus på forskningsstationen gennem klimaforskning på Center for Permafrost (CENPERM), hvor jeg har det privilegium at være til daglig.

I sidste måned udkom regeringens nye strategi for forskning og uddannelse vedrørende Arktis. Et af de hotte emner i strategien er muligheden for at skabe en ny forskningshub, altså et centrum for forskning, i Grønland. På nuværende tidspunkt er der ikke afsat penge til et sådan projekt, og der er bred uenighed om, hvor denne hub skulle placeres, hvis den skulle blive en realitet. Selvom der ikke er afsat penge til projektet, så synes jeg det er et godt udgangspunkt at fremsætte så konkrete ideer. Som jeg har skrevet før, så tror jeg på at polarforskningen er et område, hvor Grønland og Danmark kan få mest muligt ud af hinanden.

For nylig fik jeg i samarbejde med kolleger på CENPERM publiceret et studie gjort muligt netop gennem aktiviteterne ved Arktisk Station. Studiet handler om den store elv, Røde Elv, der løber øst for Arktisk Station og byen Qeqertarsuaq. Vi var interesserede i at undersøge, om gletsjeren på toppen af Disko bidrager med mikroorganismer til Røde Elv og til Diskofjorden. Det viser sig, at omkring en fjerdedel af mikroorganismerne i fjorden lige ud for Røde Elv kommer fra elven. Hvad jeg synes var mest interessant var, at mikroorganismer fra gletsjeren kun kan detekteres lige der, hvor vandet fra gletsjer-kilden kommer ind i elven, men er ”usynlige” nedstrøms i elven. Ude i fjorden er de pludselig en stor del af det mikrobielle samfund. Hvis man vil vide mere skal man endelig slå sig løs med artiklen, som er publiceret i open access, eller dukke op til mit Ph.D.-forsvar engang til foråret.

Tak fordi I læste med i år og rigtig glædelig jul!

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tusind tak for en rigtig god blog, Avi.

Det har været utrolig spændende at opdage din blog herinde, og den refleksion du kommer med, og giver anledning til, når det kommer til grønlandske forhold. Det ansporer til en lødig og saglig debat, som der så stærkt er brug for i den forandring og udvikling vi gerne vil forårsage.

Personligt har det været meget inspirerende for mig, at følge din blog, med tanke på min egen grønlandske baggrund og studier på DTU.

Det er altid fedt, når dygtige unge grønlændere får muligheden for at synliggøre sig selv, og bryde nogle af alle de trælse fordomme, vi desværre nogle gange stadig skal kæmpe med. Jeg er sikker på, at det også har betydet noget for mange andre end mig.

Hav en rigtig glædelig jul, og et rigtig godt nytår :-)

 • 3
 • 0

Tak for en god blog, og god jul.

Bonuslink til en video fra #nukiga
https://www.facebook.com/nukiga/videos/179...

Svend: Ingen af de pt. anerkendte klassifikationer af sprog angiver et slægtskab mellem finsk og grønlandsk. Så det kan jo være du har opdaget noget nyt :)

PS: Det Grønlandske Hus i Aarhus har en lille parlør skulle nogen ønske at læse en julehilsen.
http://www.groenlandskehus.dk/information/...

"Glædelig jul

Kære Aviaja

Glædelig jul og godt nytår i Danmark

Med Venlig hilsen Chresten"

 • 3
 • 0

Herude fra det fjerne Nordgrønland skal der også lyde en tak for en interessant blog med flere spændende emner indenfor såvel som udenfor den akademiske verden.
Naturligvis er akademiske rammer og præmisser betydningsfulde for Grønlands udvikling - og derfor interessante for hele samfundet/samfundene - men det er i sameksistensen med realiteterne "on location" der gør det til mere end teorier og ophøjet fnidder.

Med venlig hilsen og glædelig jul

 • 4
 • 0

Hele artiklen handler om at nu skal danske skatteydere bon'es for at nogle grønlændere kan dyrke deres ynglingshobby. Forskningen kaster jo ingen arbejdspladser af sig.

 • 0
 • 8

Sikke en glæde med alle de skønne julehilsner. Rigtig mange tak alle sammen.

Der er ingen sproglig kobling mellem kalaallisut og finsk, udover det faktum at begge sprog skulle være særligt udfordrende at lære.

Tak for links til Nukiga (mere om dette næste år!) og parlør. Hvis man synes, det er sjovt med sprog, så har den meget populære sprog-app Memrise også grønlandsk.

Tak for din kommentar Peter. De fleste forskere i Grønland er danskere og udlændinge. Meget forskning, min egen inklusive, er betalt af private virksomheder og fonde. Der er både arbejdspladser og afledte værdier i forskning.

Hav en skøn jul alle sammen og et rigtig godt nytår!

Jeg glæder mig til at kunne byde på en masse spændende læsning næste år, så jeg forhåbentlig kan overbevise jer om fortsat at læse med. Tak fordi I har været med så langt.

/Aviaja

 • 8
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten