Giv rådet et råd

Jeg gætter på, at Videnskabsministeriets Råd for it-sikkerhed ikke er blandt de mest kendte offentlige råd. I starten af året skrev jeg en leder i Ingeniøren, med den letforståelige overskrift Luk rådet for it-sikkerhed.

Min hovedpointe var vist, at det var et tandløst og noget konservativt organ, som ikke var udstyret med magtbeføjelser eller rygrad til at gøre nogensomhelst forskel. Og uden vilje eller lyst til på nogen måde at præge den offentlige debat om konsekvenserne af it-teknologi i forbindelse med overvågning, digitalisering af forvaltningerne, strukturreformer, elektroniske patientjournaler og andre samfundsmæssige udviklinger.

På mange måder er det jo nemt at blot mene noget om et sådant råd. Bordet fanger imidlertid mere, når man som jeg, så efterfølgende bliver bedt om at lave et oplæg med forslag til rådets fremtidige arbejde. Det kommer jeg så til at levere ved dette arrangement i København på torsdag, den 1.september. Der er fri adgang til at høre undertegnede og andre og mere betydelige indlægsholdere aflevere deres råd til rådet.

Men nu vil jeg gerne have din hjælp. Har du et budskab, som jeg skal tage med til Rådet, så skriv det her. Kommer der forståelige bud, lover jeg at melde tilbage her i form af en lille stemningsrapport fra toppen af poppen af it-Danmark-mødet på onsdag.

Er du helt tom i hovedet, skyldes det måske, at du ikke mener, at der er brug for et råd. Så bør du måske blot foreslå, at det lukkes.

Ellers er her lidt inspiration i form af udsagn: - Et råd blot for Videnskabsministeriets skyld er spild af ressorcer. Lav et råd, der er borgernes vagthund.

 • Drop de gammeldags konstruktioner, pjece- og kampagnetankegangene og lav et informativt website med diskussioner, RSS-feeds og link til software, der kan beskytte min pc.

 • Stil nogle krav til butikkerne, så de trådløse routere bliver nemmere at opsætte sikkert.

 • Vend tommelfingeren nedad, når offentlige selvbetjeningsløsninger har dårlig sikkerhed.

 • Sig fra med teknisk ballast, når politikere kræver storstilede investeringer i it for at hindre terror.

Kom kort sagt med dine opfordringer til rådet, så tager jeg dem med. Men gør det nu!!

/kurt

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kræv af ISP'erne at de gør mere for sikkerheden. * Alle modem brugere skal være bag en central firewall, der blokerer alt indgående traffik og det meste udgående traffik. Folk med modem bruger ofte kun internettet en gang i mellem og ved måske ikke så meget om sikkerhed. De får ikke opdateret deres programmer da de skal betale pr. minut for opdateringen. Det er også meget få modem brugere der kører servere så der er ingen grund til at de kan kontaktes fra nettet. Firewallen skal være slået til per default. * Alt http traffik skal gennem en proxy server der kan blokere vira.

Hos Cybercity kan man købe "hacker smacker", der gør ovenstående. Det burde være default og inkluderet i prisen hos alle ISP'er.

 • 0
 • 0

Mit råd til Rådet. Lad være med at tale et sprog til borgerne der er Anders And værdigt: Slyngler, banditter, spioner og skurke optræder alle på siden om sikkerhed på nettet. Et er at skrive forståeligt, men niveauet kan altså blive FOR lavt!

Peter

 • 0
 • 0

Jeg har fået fem gode tilbagemeldinger - de tre af dem pr email - kwn@ing.dk. I er selvfølgelig også velkomne til at sende dem direkte pr. mail. Og det kan nås endnu. som sagt, skal jeg nok komme med en opsamling og tilbagemelding.

/kurt

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten