close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Fra Giroblanket til herremandstiende på BNP

I gamle dage løb den overvejende del af alle betalinger for alt andet end dagligvarer igennem Post&telegrafvæsenets Girokontor.

Priserne var lave og undervejs scorede Girokontoret to rentedage som blev sendt videre til statskassen.

Det var i realiteten en lille, relativt flad "skat" på en meget stor del af landets BNP, som skæppede godt i statskassen og samtidig forhindrede Bankerne i at blive urimelige og grådige, for hvis alt andet svigtede kunne man altid få en postgirokonto.

Jeg har selv arbejdet på Girosystemet, efter privatiseringen men inden det faldt helt fra hinanden som konsekvens deraf, og derfor ved jeg hvor omfattende rolle det har spillet i den danske økonomi. En af de mest iøjnefaldende blanketter jeg så, flyttede forbavsende mange millioner fra en kreditforening til en anden.

De seneste finansministre vil gerne af med de fysiske penge: De er beskidte, besværlige, dyre i drift og kan ikke overvåges.

Men de har ingen planer om at staten skal levere et alternativ: Helliget vorde privatiseringens navn!

Inden længe har vi derfor en situation hvor alle betalinger i Danmark skal igennem enten Dankort, MobilePay eller en Bank, der alle tager sig godt og vel betalt derfor.

Det bliver i realiteten en skat på omkring 1% på en stor del af BNP, en skat som ikke havner i statskassen til fælles bedste, men i private lommer, heraf mange i den ene eller anden form for skattely.

Denne udvikling sker med Folketingets stiltiende medvirken og billigelse, uden offentlig debat.

Helt kararkteristisk for den liberalegoistiske verden vi lever i, vender denne skat den tunge ende nedaf, alene fordi den kan.

MobilePay tager f.eks 1% op til 500kr mens den del af købet der ligger over 500kr er gratis, således at overklassen får skatterabat når Irma har rødvinstilbud, mens dem der hutler sig igennem på SU eller timeløn, kommer til at betale 1% af hver og en pose havregryn og ris de hutler sig igennem på.

Er det virkelig hvordan vi synes Danmark skal virke ?

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

At kontanterne er under angreb fra stærke kræfter er efterhånden velkendt.

Men motivationen ligger et andet sted.

Så længe kontanter er i omløb, kan Draghi/EZB ikke rigtig omsætte deres drømme om negative renter. Folk er jo ikke dumme, hvem har lyst til at betale for at have pengene på ens egen konto.
Men hvis nu kontanterne var ude af spillet, er alt muligt. Eneste tilbageblivende mulighed er fysisk guld (hvilket allerede er forbudt i DK).

Det er vigtigt at beholde kontanter som eneste universelle betalingsmiddel. Ellers er vi udleveret til vilkårlige fantaster.
Desværre er bekvemmeligheden ved f.eks. Dankort større end bekymringen om kontantløsheden.

  • 28
  • 1