phloggen

Den gik ikke Grandberg...

Jeg skrev for en måneds tid siden om linieafløbet i vores garage som skulle pacificeres, og helst på en termisk forsvarlig måde.

Planen var at høvle en stolpe af genbrugsplast til så den passede, i parantes bemærket en ide som jeg selv kom op med, men det kan ikke lade sig gøre.

Det mest iriterende er at det vidste jeg faktisk godt allerede, jeg havde bare ikke gennemskuet at det var relevant her.

I støbte og extruerede emner vil afkølingen per definition foregå fra overfladen og ind mod midten og afhængig af materialets temperaturkoefficient kan det medføre alt fra svindrevner til explosionsklare indre spændinger.

Et af de mest ekstreme eksempler på dette fænomen er "Prince Rupert's Drops" som dannes når man drypper flydende glas ned i koldt vand.

For plasticstolpen er det ligeledes "skindet" der holder indmaden på plads og derfor bøjede stolpen som en flitsbue da den ene side blev barberet for at få den til at passe i linieafløbet:

Illustration: Privatfoto

Resultatet bliver nok at vi bare støber linieafløbet til med beton og lever med kuldebroen.

Til gengæld er de første stikkontakter dukket op og det ser godt ud:

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

For plasticstolpen er det ligeledes "skindet" der holder indmaden på plads og derfor bøjede stolpen som en flitsbue da den ene side blev barberet for at få den til at passe i linieafløbet:

Er det så ikke bare et spørgsmål om at høvle lige meget af på begge sider?

 • 5
 • 0

Når du vælger et ukendt sammensat materiale så er oplevelser som denne ting du må påregne. Naturligvis kan du få støbt eller extrueredet plast emner som du kan bearbejde nøjagtig men så skal du ikke regne med at prisen holdes nær genbrugsplast. Hvis man ikke kunne styre egenskaberne i plast så ville man ikke kunne støbe så nøjagtige emner som man gør, bare tænk på LEGO klodsen. Så problemet er nok ikke plast men at der er købt et for billigt og ikke mindst et emne med ukendte egenskaber. Så Enten køb et plastemne hvor du kender egenskaberne eller brug træ( Jerntræ f.eks) eller simplethen støbe det til.

 • 5
 • 0

Den går ikke, Granberg er et udtryk, der opstod i juli 1857, da den svenske ballonskipper Victor Granberg måtte hoppe ned på taget af Hofteatret under en mislykket ballonopstigning.

Det er nu stort set alle materialer, der er dannet ved varme behandling som opfører sig som du beskriver at din plaststolpe gør det. En oplevelse jeg har udsat en del af mine elever for er, at lave et vinkelprofil på en meters længde af en 30x30 massiv aluminium stang og se hvorledes og se hvorledes vinklen blev vind og skæv. En lignende oplevelse kan man opleve ved at skære 100 millimeter af den ene side af en 10mm stålplade med en skærebrænder. Pladen krummer mod den side hvorfra man har fjernet strimlen. Ved et snit på 2 meters længde er krumingen ret synlig Skal man bevare retheden skal man skære 50mm af hver side ;)

 • 4
 • 0

Phk's lyst til at fejlcitere/parafrasere er ligefrem proportional med fejlens størrelse?;-). Vil ikke bryde reglerne så jeg skal ikke kunne sige om det bare er en plat joke eller det er opfattelsen at vi er godt på vej mod en Trumpistisk-stat.

 • 2
 • 3

Vil du kunne få en kurvet plast profil ved brug af thermoplast emne. Men plast kan nu nemt bringes tilbage med lidt magt, så tror ik lige bøjningen er et problem.... Blot bank den ned i slissen. Men termisk ekspanition eller sammentrækning gennem året kan derimod give problemer. Så spørgsmålet er om det er smart den er massive.

 • 1
 • 0

...finde en plast der har mindre elle samme udvidelseskoefficient som beton. Eller et hult profil som Rune foreslår....et plast terassebædt måske...det er nok det nemmeste at få fat i.

Forøvrigt "Slidsen" når vi nu er i "stavetråden" :)

 • 0
 • 1

Jeg gik ellers ud fra at det ekstra jord-ben, var standard

Det er jo det gode ved standarder. Der er så mange at vælge immellem :) Danmark har stærkt hjulpet af LK stædigt holdt fast i vores egen, mens det meste af EU har valgt schuko. Gæt hvem der betaler mest for vores stikkontakter? Når vi køber hvidevarer er de også med Schuko stik og når du sælger huset får du en K2 for manglende jord på dit køleskab med mindre du har skiftet stik eller sat en adapter på.

 • 5
 • 0

Er der krav om, at man kun må installere en af standarderne i samme bolig?

Uanset om der er eller ej, vil du ikke kunne få et normalt rundt LK-standard/ikke-Schuko stik ind pga. jord-"flangerne" der stikker ud i kontakten!

Jeg har lige været i London med mine 2 teenage drenge og jeg/vi var lige ved at gå i panik, da vi ramlede ind i en Schuko-kontakt. Heldigvis kunne jeg konverterer mig ud af det! :-D

 • 1
 • 0

Georg gearløs forslag: En tur gennem kompostkværven med plastikstolpen, eller granuler den på anden freativ vis. (dynamit er desværre både upraktisk og svært at fremskaffe) Læg granulatet i renden i små lag, der får en tur med varmepistolen. Metoden må testes forinden, og den færdige overflade må lukkes, evt med et kompositbrædt der fuges i siderne. Mvh Elektrikeren.

 • 0
 • 0

Uanset om der er eller ej, vil du ikke kunne få et normalt rundt LK-standard/ikke-Schuko stik ind pga. jord-"flangerne" der stikker ud i kontakten!

Så smid det skidt ud og erstat med Schuko stik. Det går fint i alle danske stik foruden det også virker i resten af EU.

Jeg har lige tjekket og jeg har ikke et eneste kabel i brug med LK jord. Men jeg har fire adaptere så at mikrobølgeovn, vaskemaskine, opvaskemaskine og elkedel får jordkontakt. Der synes ikke at være nogen ulempe ved at skifte husets installationer til Schuko.

 • 3
 • 0

Det ser ud til at det er et Cat5 / Cat6 stik der er ved siden af. Er det en type hvor man sætter stikket i skråt nedefra?

 • 1
 • 0

Et af de mest ekstreme eksempler på dette fænomen er "Prince Rupert's Drops" som dannes når man drypper flydende glas ned i koldt vand.

Så problemet er nok ikke plast men at der er købt et for billigt og ikke mindst et emne med ukendte egenskaber.

Georg gearløs forslag: En tur gennem kompostkværven med plastikstolpen, eller granuler den på anden freativ vis. (dynamit er desværre både upraktisk og svært at fremskaffe) Læg granulatet i renden i små lag, der får en tur med varmepistolen.

Vil opvarmning efterfulgt af tilpas langsom afkøling ikke kunne eliminere eller minimere spændingerne i støbte/ekstruderede plastemner?

Enten som en integreret del af fremstillingsprocessen (jvf Jesper Jepsen) eller efterfølgende (jvf René Engelund).

 • 0
 • 0

Jeg synes det er en pæn serie kontakter du har valgt.

Ja. Det er en af de pænere Schuko-kontakter, og alligevel er den efter min mening unødig voldsom. Jeg tror at det er grunden! til at LK klarer sig OK i markedet. Nu er jeg så også af den opfattelse, at det i en række tilfælde, giver god mening at have en stikkontakt, og ikke bare et stik :-)

/Gert, som fint lever med at skifte det ene stik om året, der ca. kræves for at sikre jordforbindelse på mine husholdningsapparater.

 • 1
 • 1

En stang flamingo er nem at bearbejde og med få riller kan der stadig løbe lidt vand i afløbet. Flamingokulger eller lecanødder kan du pakke ind i fiberdug, og hvis du VIL støbe en hård klump kan du bruge Perlite.

PS. Mit flækkede kompositterrassebrædt slår en lige så flot bue :-)

 • 0
 • 0

Schuko er et godt valg.

Andreas Bach Aaen (ABÅ) nævnte tidligere, at hverken grossister eller elektrikere er klar til håndtere Schuko-kontakter. Hvad sagde din elektriker om Schuko?

Det næste problem ABÅ oplevede var, at når han fik håndværkere på besøg, kunne de ikke koble deres LK-stik til nogen steder. En billig adapter kan vel løse problemet (den burde være billigere end en Schuko->LK-adapter til kr 49, som i øvrigt ikke kan tages af igen)?

En anden har nævnt at Schuko-propper sidder alt for godt fast i kontakten, og kontakten kommer til at sidde løs med tiden. Hvad er dit indtryk af din installation? Bliver kontakterne siddende?

Og så må jeg få gjort noget ved det, og få installeret en Schuko stikdåse (e.l) i værkstedet. Der hvor man virkelig har brug for det.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten