Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.
steens kælderlab

GDS PAN/TILT mekanisme til et videokamera

I disse arbejd-hjemmefra-tider er vi en del mennesker der bruger tid foran kameraet på teams møder. Det gælder også mig, og så er det jo fint at jeg kan bruge det kamera setup jeg bruger til at lave Youtube videoer.

Men ikke alle møder er lige interessante og jeg har bemærket en tendens til at jeg falder mere og mere sammen i stolen efterhånden som dagens møder skrider frem. Det gør at jeg løbende er nødt til at justere kameraet nedad hvilket har synliggjort et problem med mit kamerasetup: Det er besværligt at justere kameravinklen.

Krumbøjet af Weltschmerz efter en hel dags møder er det en næsten uoverstigelig anstrengelse, at rette sig op og række armen frem mod kameraet, og var det ikke slemt nok, så er mit kamera monteret på et alt for slattent kamerastativ så det har en tendens til at tippe over når jeg piller ved det.

Det er et problem som skriger på en overkompliceret teknisk løsning, så det er præcis hvad jeg har lavet: En fjernstyret PAN/TILT mekanisme – med lidt ekstra features:

Illustration: Steen Garbers Enevoldsen

Dimsen er designet i Fusion 360 og jeg ville prøve at eksperimentere med at lave mine egne lejer, så jeg har designet lejerne omkring de 6mm plastickugler man bruger til airsoft pistoler. Den mekaniske kraft leveres af et par billige 28-BYJ48 unipolære stepper motorer, og hjernen i foretagenet er en Arduino Nano.

Til at kontrollere PAN/TILT bevægelserne bruger jeg en gimbal fra en gammel R/C fjernstyring, der elektrisk blot består af to potentiometre.

Illustration: Steen Garbers Enevoldsen

Resistansen er proportional med ‘stick deflection’ og koblet som spændingsdelere til et par analoge inputs på Arduinoen er det en smal sag at oversætte til antal steps på motorerne.

Kigger vi på min controller kan man se mulighed for at kontrollere kameraets zoom. Det gøres med en IR LED der emulerer de relevante IR koder for mit Sony kamera.

Illustration: Steen Garbers Enevoldsen

De nummererede knapper bruges til at vælge mellem prædefinerede scener i OBS som er det program jeg bruger til at lave youtube videoer.

Se en gennemgang og demo af herlighederne i denne video:

Steen Garbers Enevoldsen er civilingeniør, nørd og rodehoved.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har et Blackmagic Declink kort i PC'en som er forbundet til det ene kamera med HDMI. Et Elgato CamLink USB kort som er forbundet også med HDMI til det andet kamera, og så et webcam med USB. Der er minimal latency, og vigtigst er det ens mellem alle kilder.

  • 3
  • 0

Steen, du nævner, at du bruger en almindelig M6-maskinskrue til dit kamera-mount. I så fald tror jeg, du ødelægger gevindet: De fleste af den slags er 1/4"-gevind.

Du har sikkert ret, Jakob. Jeg går efter HDEHIS [1] princippet i denne slags projekter. Det er naturligvis på helt egen risiko, men jeg kan i hvert fald sige, at en M6 tilsyneladende passer fint (omend lidt løst) i hullet, så til mit formål tager jeg chancen :)

[1] Hvad Du End Har I Skuffen

  • 1
  • 0

[...] jeg kan i hvert fald sige, at en M6 tilsyneladende passer fint (omend lidt løst) i hullet, så til mit formål tager jeg chancen :)

Av for den. Jeg tænker, at før du bliver overfaldet af samtlige ing.dk's læsere fra M-retningen, der i vildskab kunne finde på at henvise til billeder som dette, må jeg hellere sende dig en bolt fra min egen rodekasse. Den er ganske vist rundhovedet og med lige kærv... men den har det rigtige gevind og kan afkortes med en nedstryger. Måske får du brug for at 3D-printe en ny kontramøtrik med det rigtige gevind...

1 stk. bolt [1] hermed på vej til Birkerød med gammeldags post!

Ærbødigst, Jakob

[brace for impact]

[1]: Bolt? Eller er det en maskinskrue? Eller sætskrue? Og hvad var det nu, forskellen var?

[/brace for impact]

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten