smart produktion bloghoved blog

Gaming-software genskaber produktionslinjen digitalt

Dette indlæg er skrevet af fire 6. semesters-studerende på Medialogi-studiet på Aalborg Universitet: Anders Skaarup Johansen, Anna Harbo Søndergaard, Daniel Bruun Hansen og Mikkel Damgaard Vindum, som har udviklet applikationen.

AAU’s Smart Production Labs eksisterende MES-interface mangler information, der beskriver proces- og transportmodulernes rumlige forhold til hinanden.

Det skaber problemer når forskere og studerende skal lokalisere de forskellige proces- og transportmoduler. Hvert modul har sit eget ID, som kan bruges til at identificere modulet i MES-systemet, men det kan ikke visualisere den fysiske placering i produktionslinjen.

Det betyder, at det kan være udfordrende at lokalisere og rette fejl, som opstår ved modulerne. For en erfaren bruger af systemet kan det være simpelt nok at lokalisere de ønskede moduler, men da AAU’s Smart Production Lab giver mulighed for konstant udvikling, kan det blive en udfordring at have et opdateret overblik over produktionslinjen.

Udviklet i Unity

Vi har derfor udviklet en applikation, der kan vise denne information ved hjælp af grafiske elementer. Applikationen er udviklet i Unity engine, som normalt bliver anvendt til at udvikle spil. Unity er et godt værktøj til hurtigt at udvikle high-fidelity prototyper, da meget grundlæggende funktionalitet allerede eksisterer i Unitys mono-behavior class, som så kan udledes i ens egne C#- og Java-scripts.

Yderligere er det med de inbyggede compilers muligt at kompilere applikationen til de fleste platforme (android, iPhone, PC, Linux, Mac, Blackberry osv.) uden fundementalt at ændre koden. Dette giver mulighed for, at applikationen kan bruges på samtlige tablets og PC’er.

Denne applikation bruges til at bygge en digital produktionslinje, som passer med den fysiske produktionslinje og til at konceptualisere et nyt layout i forbindelse med en rekonfiguration af anlægget.

Illustration: AAU

Både kreativt og administrativt værktøj

Applikationen har to modes; View Mode og Edit Mode, som brugeren kan skifte imellem.

View Mode fjerner al unødvendig information og efterlader produktionslinjen centreret på skærmen.

I Edit Mode kan brugeren bygge en virtuel præsentation af den fysiske produktionslinje. Brugeren bruger en ‘drag and drop’-funktion til at placere proces- og transportmodulerne på arbejdsgitteret.

Når brugeren trykker på et modul, popper et konfigurationsværktøj op, der tillader rotation, bevægelse og sletning af modulet. Derudover er der navigationsfunktioner, som tillader brugeren at bevæge sig rundt i editoren med ’zoom’, ’move’ eller ’select’. Disse værktøjer giver brugeren mulighed for at tilpasse produktions linjen til at virke som en digital model af den fysiske produktions linje.

Den nuværende implementering gør det muligt at lave en virtuel repræsentation af produktionslinjen – uanset om målet skulle være at lave et overblik over den nuværede produktionslinje eller at forsøge at lave et nyt layout. Applikationen virker både som et kreativt værktøj og administrativt overblik.

Kan automatisk genskabe produktionslinjen

Den nuværende version af applikationen, som er en stand-alone version, er ikke koblet til AAU Smart Lab’s MES-system og bruges derfor kun til at give et virtuelt overblik over produktionslinjen, eller lave konceptuelle layouts.

Hvis applikationen får mulighed for at hente data fra MES-systemet, vil den kunne programmeres til at genskabe produktionslinjen automatisk og vise et realtidsoverblik over den aktive produktion samt placeringen af eksisterende proces- og transportmoduler.

Da applikationen kan bruges på forskellige platforme som Android og Windows, kan dette vises på en storskærm og visualisere data fra de forskellige moduler og produktionsordrer og dertil hjælpe med at lokalisere opståede fejl.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Ole Madsen er professor (Laurits Andersen-professorship) på Institut for Materialer og Produktion, Aalborg Universitet. Han forsker og underviser i robotter, automation og Industri 4.0. Han er den ene af tre skribenter på bloggen Smart Produktion.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

... der hvor det bliver rigtig spændende er også når vi kan lave større og større spændende projekter hvor vi har HW-in-loop med disse løsninger

En spændende og ret færdig løsning kommer også fra firmaet Realgames og hedder Factory I/O

 • 0
 • 0

Husker allerede for en del år siden at have set konfigurerbare produktionsliniesimuleringer med grafisk visning. De små digital arbejdere satte sig endda hen og tog en kop kaffe (eller var det en cigaret!) når de ikke var beskæftiget.

 • 0
 • 0

Synes det er lidt mærkeligt. MES systemer opsamler typisk data fra Scada/plc systemer .... Så det i vil er at lave en Scada ud fra MES data ??.

Hvorfor det?, i har jo Scada i kan bruge?? Og scada Kan køre på klienter , iPads og virtuelle maskiner ( you name it)

 • 0
 • 0

Hej Tomas,

MES systemet, der styrer vores Smart Lab, har brug for information om de transport- og procesmoduler, der indgår i opstillingen. Derudover skal MES-systemet have information om hvordan modulerne er placeret rumligt. Dette skal det bruge for at sende produkterne de rigtige steder hen.

Det er noget besværligt at indtaste disse data. Selv i vores lille anlæg kan det være svært at bevare overblikket, og at sikre vi har de rigtige data. Skal man ændre opstillingen ofte (som vi gør), er der behov for at gøre dette simplere.

Det er derfor vi igangsatte designet denne applikation. Det giver os mulighed for grafisk at vælge og placere modulerne. Dette kan så oversættes til noget MES systemet kan anvende.

Applikationen skal altså hjælpe os med at sætte vores MES systemet op efter vi har rekonfigureret vores produktionsetup (flyttet om på produktionsmodulerne). Det anvendes således ikke under selve driften af anlægget.

/Ole

 • 0
 • 0

Hej Helge,

Helt enig. Det kunne være interessant at integrere et konfigurationssystem, som det vi har beskrevet, med eet emuleringssystem som Factory I/O (tak for hintet). Vi har arbejdet en del med Experior fra Xcelgo A/S (se vores indlæg om virtuel idriftsættelse).

/Ole

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten