close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Game, Set & Match

Et "seismisk event" i Nordkorea her til morgen er efter alt at dømme den prøvesprængning der melder NK officielt ind i klubben af lande USA tager seriøst.

Over det eneste års tid har NK vist os billeder af alle relevante teknologier til at bygge en troværdig nuclear deterent og idag har de vist os at den virker.

Vi har set billeder af carbon-carbon composite næsekegler til reentry-vehicles, før og efter flyvning.

Vi har set billeder af kevlar/composite brændstoftanke.

Vi har set billeder af raketmotorer med fast brændstof.

Vi har set billeder af implosions-atombomber.

Senest har vi set billeder af two-trins brintbomber på vej in in reentry-vehicles.

Det ligner at alle andre bruger billederne uden bekymringer så her er en fyr der er stolt af sin Teller-Ulam brintbombe og ved at fylde den ind i næsekeglen til en ICBM:

Illustration: Privatfoto

Den cylinderformede del på "taburetten" er "Arming&Fusing".

De 9 kabler fra A&F til atombomben er detonatorkablerne til den kugleskal af sprængstof der skal komprimere det fissile materiale til der opnås kritikalitet.

I den bagerste del af atombomben befinder "primary", en implosions-atombombe og i den forreste del en mængde lette atomer, formodentlig Lithium &Deuterium, der komprimeres til de fusionerer, af fotonerne (røngten/gamma) fra atombomben.

Den lille sorte dims der stikker skråt bagud er en lille partikel-accelerator der sender neutroner ind i atombomben på det meget kritiske tidspunkt hvor fissionen skal startes.

Der er intet der tyder på at primary er et "boosted" design, det ville kræve noget blikkenslagerarbejde til at sende brint ind i midten af primary lige før man skal bruge den.

Det er bemærkelsesværdigt hvor primitivt og dermed usikkert det hele er, f.eks ender alle detonatorkablerne i et og samme runde multistik, hvilket i princippet betyder at et lynnedslag kunne detonere bomben med nukleart yield.

Karakteristisk for første generations atombomber. heller ikke skyggen af noget der blot minder om Permissive Action Links, Weak Links/Strong Links, Trajectory Lockout eller nogen form for beskyttelse mod mekaniske angreb.

Det kunne selvfølgelig altsammen være teater-rekvisitter, men det er der egentlig ikke nogen af dem der ligner når man kigger ordentligt efter.

Men en "eksplosion" på 6.3 på Richterskalaen, midt i NK's test-bjerg, præcis klokken XX:30:00, 8 minutter senere efterfulgt af et "kollaps" på 4.1 på richterskalen lyver ikke.

Nordkorea har nu en brintbombe i en eller anden form.

Hvis man tager de forskellige regeringsproklamationer for gode varer, mestrer NK nu implosion, levitation, composite og to-trin/Teller-Ulam, hvilket vil sige at de nu kan bygge en vilkårlig stor atombombe, hvis de har materialer til det.

Ordet "stor" har en dobbelt betydning her, for de designs vi ser på billederne er store og klodsede, ligner noget fra USA i starten af 1950'erne, hvilket på ingen måde virker beroligende mht. performance[1]

Størrelsen og vægten sætter en begrænsning på hvor langt NK kan skyde deres bomber væk med deres ligeledes lidt antikke raketdesigns, men det er kun et spørgsmål om at teste, måle og optimere, hvilket de tydeligvis er i fuld gang med.

Nordkorea har ovenikøbet den meget store fordel frem for USA og Soviet i 1950'erne, at de ved at det kan lade sig gøre.

En realistisk risikovurdering er derfor at Nordkorea, her og nu, kan sende en 1 MegaTon brintbombe imod enhver storby indenfor nogle tusinde kilometers radius.

Det betyder at USAs hjemland ikke er i umiddelbar risiko, men det er til gengæld Sydkorea, Kina, Japan, Rusland, Pakistan, muligvis Indien samt et stort antal mindre væsentlige lande som ikke nødvendigvis vil blive gengældt med atomvåben.

Jeg kan ikke forestille mig noget øjeblik i verdenshistorien, hvor flere regeringer har bedt en stille bøn til fordel for USAs præsidents mentale sundhed.

phk

[1] Det eneste lyspunkt er at NK ikke kan bygge neutronbomber (endnu), de er nemlig bittesmå brintbomber i meget tynde indpakninger.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Jeg kan ikke forestille mig noget øjeblik i verdenshistorien, hvor flere regeringer har bedt en stille bøn til fordel for USAs præsidents mentale sundhed.

Umiddelbart vil jeg nu være mere nervøs for den mentale sundhed af Kim Jong-un.

  • 9
  • 4

Umiddelbart vil jeg nu være mere nervøs for den mentale sundhed af Kim Jong-un.

Hvorfor ?

Fyren har vist sig at være snedig og dygtig nok til at gennemføre sit eget "manhattan-projekt", uanset hvad resten af verden har gjort for at stoppe det, således at han nu har sikret sit land og styre imod væbnede overfald fra USA og/eller andre, således at, hvis historien er nogen rettesnor (se f.eks Israel, Indien og Pakistan) USA nu vil begynde at tale civiliseret og diplomatisk til ham.

forudsat Trump ikke gør noget idiotisk.

Nordkoreas atombombeprogram er ikke en gal mands værk.

En desparat mand måske, men ikke en gal mand.

  • 14
  • 12

For en gangs skyld er jeg ikke enig med dig.

Hvis han var en fornuftig mand så stopper legen nu da han som du skriver har opnået at blive taget alvorligt.

Men jeg tror desværre at vi har snakker om en meget syg mand (magtsyg som minimum) og ingen magtsyg mand har i verdenshistorien formået at stoppe sig selv og sige "nu har jeg vist fået nok".

Derfor er det naturlige næste skridt at sikre sig at han kan levere en sådan bombe midt i USA.
Og derefter bliver det et ønske om bevise at man ikke er bange for USA hvilket nemmest gøres ved at overgå dem.

Så jeg tror desværre ikke at vi ser en opbremsning foreløbigt fra NK medmindre at nogle andre trækker i nødbremsen.

  • 9
  • 1