Galatheablog: I pressens søgelys

Hvordan er det egentlig for forskerne, at skulle arbejde på et skib, hvor pressen også er en betydelig del af besætningen - føler de sig overvågede eller kan de måske lige frem få noget ud af det?

Togtleder Minik Rosing mener, at de positive sider ved pressedækningen helt klart overskygger de negative.

"Det er eksempelvis positivt, at nogle viser interesse for forskningen, og hver gang nogen spørger til ens forskning, inspirerer det også til, at man overvejer det på en ny måde," siger han.

Pressen har også fået Nikolaj Blom fra Danmarks Tekniske Universitet, der indsamler polarhavenes DNA, til at tænke noget mere over projektet.

"Det har tvunget en til at være oppe på dubberne omkring ens forklaringer, og man har tænkt igennem en ekstra gang, hvad det er, vi gør og hvorfor."

Også projektleder Holger Lykke-Andersen, der har set nærmere på Holsteinsborg Dybet, har været glad for udfordringen i at skulle beskrive projektet for pressen.

"Det har været skægt at få mulighed for at forklare mig på en måde, så det kan forstås af alle, og ikke bare på vores normale indforståede jargon," siger geologen, der desuden er glad for at få mulighed for at fortælle om, hvad han og hans kolleger egentlig laver, i håb om at det vil skaffe flere studerende til faget.

De første uger på ekspeditionen skulle forskere og journalister ellers lige føle hinanden an. Pressen prøvede grænser af, og forskerne synes ikke interessen for projekterne var så stor, som de havde håbet på.

Men når alle skal leve sammen om bord på et skib som Vædderen, er det nødvendigt at løse sådanne konflikter hurtigt, og et møde mellem parterne ved Grønland, hvor der blev sat ord på, hvordan de to kulturer kunne samarbejde, gjorde tricket.

Og det lærte begge parter noget af, føler Lone Gram fra Danmarks Fiskeriundersøgelser, der leder det gennemgående projekt, der jagter Roseobachterbakterier.

"Siden mødet, synes jeg, at det er gået utrolig godt. Forholdet til journalisterne og fotograferne er blevet bedre, og forskerne er blevet bedre til at henvende sig til dem og sige "nu skal I høre," siger hun.

Med om bord er udover Ingeniøren også Jyllands Posten, Politiken, Berlingske Tidende, Undervisningsministeriet og et par tv-journalister - i alt elleve formidlere. Alligevel føler Lone Gram sig ikke generet af det store presseopbud.

"Jeg føler mig absolut ikke overvåget. Vi forskere er begejstrede for det, vi laver, og det er dejligt, at der hver dag er nogen, der vil høre om det," forklarer hun og tilføjer, at det er fantastisk sjovt at se, det hun formidler fortolket og på skrift.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten