projekt globalt bloghoved

Går godt i Sydafrika med at forberede VM i fodbold i 2010

Den gode nyhed til danske fodbold-fans er, at finanskrisen ikke risikere at give problemer for at få infrastrukturen på plads til åbningen af VM i fodbold i 2010. Det er ellers en enorm opgave, Sydafrika er i gang med ved at bygge fem nye fodboldstadiums og at upgrade fem andre stadiums. Ingeniørens udsendte i Sydafrika kan rapportere, at det går godt med forberedelserne af dette kæmpe begivenhed.

Illustration: Privatfoto

Budget for dette er ca. 320 millarder kroner svarende til 16 Øresundsbroer. Dette er naturligvis en kæmpeudgift for et land, hvor en masse mennesker stadigvæk lever i fattigdom. Landets stærke finansminister Trevor Manuel siger, at landet er villig til at øge landets udlandsgæld, hvilket kan blive nødvendigt eftersom landets valuta (Rand) de senere måneder har tabt i værdi.

Den 11. juni 2010 spilles de to første kampe på henholdsvis det nye Green Point stadium i Cape Town og på Soccer City i Johannesburg - på den sidste med 95.000 sæder vil finalen også blive spillet.

Fifa har lige haft den inspektions-delegation I Sydafrika, som har meldt tilbge til FIFA' ledelse af forberedelserne skrider planmæssigt frem. De beretter at det går godt med at bygge stadiums. Et andet nøgleproblem er transporten mellem de 9 byer, som kommer til at huse VM turneringen. Det er værd at huske, at Sydafrika er et kæmpemæssigt land med sine 600.000 km2 svarende til 14 gange Danmarks størrelse. Desværre har Sydafrika ikke et fungerende tog-system, så der er planer om at købe 1.400 nye busser.

Problemer i Sydafrika

En anden factor er de politiske ændringer, hvor det regerende parti, ANC, har skiftet ledelse til den populitiske Jacob Zuma, som forventes at vinde præsidentvalget næste år. Hvor Zumas overtagelse af ledelsen i Sydafrika ellers har ført til mange udskiftninger, så har han valgt at beholde finansminister Trevor Manuel på posten.

Det værste problem er sikkerheden, eftersom Sydafrika er en af de lande i verden med størst voldelig kriminalitet. Dette ses tydeligt når jeg kører i disse dage kører rundt i Pretoria og Johannesburg området. Alle private huse er fyldt med jern-gitre og ståltråd, som var det små fængsler. En vigtig forklaring på dette er, at Sydafrika sammen med Brasilien har et af de mest ulige fordeling af indkomster i verden. Det kan males med den såkaldte Geni koefficient, hvor Sydafrika har ca. 0,6 (Gini coefficient ligger mellem 0 og 1, jo tættere på 1, jo mere ulige er et samfund).

Da Sydafrika i maj 2005 vandt værtsskabet for VM, var der fest og dansk i gaderne i hele landet. Hvis landet kan klare at dæmpe kriminaliteten under turneringen, er der god grund til at tro på at der vil blive fest i gaderne i 2010. Modsat hvad jeg beskrev i tidligere Blog fra mit besøg i Zimbabwe.

Du er velkommen i Gruppen U-land her på ing.dk hjemmesiden. Vi vil gerne have flere medlemmer.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten