Toxblog bloghoved

Fremtidens modgifte mod slangebid (åbent PhD-forsvar d. 3. maj 2016)

Giftige slangebid er en konstant tilstedeværende fare i store dele af den tropiske verden. Hvert år bliver 5 millioner mennesker bidt, 150.000 mennesker dør, og omkring 400.000 tusinde mennesker får foretaget amputationer. Intravenøs administration af serumbaserede modgifte (som indeholder antistoffer fra produktionsdyr) er fortsat den primære behandlingsform mod slangebid. Desværre er disse modgifte forbundet med alvorlige bivirkninger i mennesker, netop fordi de kommer fra dyr. Netop dette problem har jeg arbejdet intensivt på at løse i løbet af de sidste to år, hvor jeg har været PhD-studerende.

Illustration: Privatfoto

Titlen på min PhD afhandling er Recombinant Antivenoms.

Tirsdag d. 3. maj er en stor mærkedag i min forskningsmæssige karriere. Her skal jeg nemlig forsvare min PhD-forskning inden for moderne modgifte mod slangebid. Til forskel fra eksisterende modgifte, der er baseret på antistoffer fra dyr (typisk heste), vil disse moderne modgifte være baseret på humane antistoffer. Humane antistoffer er (modsat hesteantistoffer) kompatible med det humane immunsystem. Dette betyder, at de vil give færre bivirkninger, samtidig med at man vil kunne bruge dem til at lave mere effektiv og billig modgift til slangebidsofre i den tredje verden.

Til mit PhD-forsvar vil jeg give en god introduktion til gift og slangebid, samtidig med at jeg vil præsentere de overvejelser og forsøg, jeg har haft og udført i mine bestræbelser på at bringe modgiftsforskningen ind i det 21. århundrede.

PhD-forsvaret er naturligvis åbent for alle, der er interesserede i at overvære det. Detaljerne findes her.

Andreas Laustsen er kemiingeniør, PhD og biotekentreprenør (Biosyntia, VenomAb, Chromologics, Antag Therapeutics, VenomAid Diagnostics og Bactolife). For tiden arbejder Andreas som Lektor på Danmarks Tekniske Universitet med bioteknologi-baserede modgifte mod slangebid. I 2014 blev han kåret som Danmarks Sejeste Ingeniør, i 2016 som en af Europas top 10 biotekentreprenører under 30 år og i 2017 som en af Europas "30 under 30" af Forbes og en af Europas top 35 innovatører under 35 af MIT Technology Review.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Rigtigt meget held og lykke med dit PhD forsvar som jeg er sikker på nok skal gå rigtigt godt! Kan gætte mig til at tiden går med forberedelse i disse dage. Håber du også lige får tid til at sniffe lidt sol nu mens den ikke gemmer sig bag skyerne.

Bliver der optaget video af foredraget?

  • 3
  • 0

Hej Klaus Det gik ganske fint! Fik i hvert fald en PhD titel i hus ;) Jeg er heldigvis i live i dag, omend jeg har haft dage, hvor jeg har haft det bedre. Mange tak for hilsnen! Mvh Andreas

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten