Teknologi 4.0 bloghoved

Fremtiden er begyndt: Et kig i robotkrystalkuglen

Jeg drog i sidste uge til Tyskland for at kigge i en krystalkugle. Krystalkuglen befandt sig i München og hedder Automatica.

Med mere end 40.000 besøgende og omtrent 1.000 udstillere fra mere end 100 lande, er Automatica nemlig et internationalt omdrejningspunkt, når det gælder indblik i den robotteknologiske udvikling.

Automatica efterlod selvsagt mange indtryk. Set gennem mine øjne, var der især fire observationer, som jeg mener, at det er værd at fæstne sig ved.

Vi skal have SMV'erne med

  1. Danmark har en stærk position inden for automation og robotteknologi. Jeg blev atter bekræftet i, at vi herhjemme er langt fremme, når det handler om sofistikerede løsninger, kollaborative robotter og fleksibel automation.

Den hjemlige udfordring består at I at få robotteknologi bredt yderligere ud, så endnu flere mindre og mellemstore danske produktionsvirksomheder får vækst via industri 4.0. Vi er langt fremme, men vi skal sikre, at en endnu større del af fremstillingsvirksomhederne kommer med.

  1. Udbredelsen af kollaborative robotter accelererer. Stort set alle robotfabrikanter og mærker tilbyder i dag kollaborative robotter. Så det er ikke af den grund, øjenbrynene ryger i vejret. Nyudviklingen ligger især i den konvergens, som finder sted mellem de teknologiske platforme. Et bud på dette er lanceringen af Densos lille 6-aksede robot, der blot vejer 4 kilo.

Denso-robotten er især velegnet til at håndtere de finmotoriske og -sensoriske processer, der bl.a. relaterer sig til elektronikindustrien. Ved at udvikle en lille kollaborativ robot og samtidig koble den med den seneste droneteknologi, får vi en yderst mobil robot, der kan udføre helt nye typer opgaver på helt nye lokationer. Det løfter øjenbryn.

Kunstig intelligens vinder frem

  1. Kunstig intelligens integreres. Ved at robotter i stigende grad kobles med AI, kommer vi til at se nye måder at løse hidtil uløste udfordringer. Ved at forbinde neurale netværk, 3D vision og fleksibel automation vil fremtidens bin-picking-robotter blive mere avancerede, effektive og dermed udbredte.

  2. Værktøjskassen bliver mere avanceret. I takt med de kollaborative robotters udbredelse og den stigende konvergens, udvides værktøjskassen gevaldigt. Nye spændende griberløsninger med bl.a. nye vison- og force-torque-løsninger er blandt de sofistikerede hoveddriver, der markant kommer til at udvide fremstillingsindustriens produktionsapparat og de muligheder, som det medfører.

Fremtiden er begyndt, og den tegner lyst.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Casper Hansen er civilingeniør og adm. direktør i rådgivningsvirksomheden Technicon. Han arbejder med bl.a hyperfleksible automationsplatforme i EU-projektet RAMPup og i MADE. Han blogger om, hvordan ny teknologi og Industri 4.0 vil påvirke produktioner og forretningsmodeller.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten