phloggen

Fremskridtet går ikke for vidt

Da Internettet lå i vuggen besluttede nogle fremsynede forskere at dokumenterne skulle skrives i et helt simpelt tekstformat således at de alle, til trods for forskellige computere kunne læse dem.

Det blev kimen til den serie af dokumenter der under navnet "Request For Comment" eller blot "RFC" beskrev og definerede hvad der over 30 år blev til Internettet som vi kender det.

Det er værd at erindre sig, at dengang var tekstbehandling noget utroligt lukket noget, enten foregik det med en Remmington Noiseless og karbonpapir, eller også på utroligt dyre dokumentbehandlingssytemer der ikke kunne forstå formater fra andre dokumentbehandlingssystemer.

Ikke engang antallet at bits i et tegn kunne man enes om, alt fra 5 til 10 blev brugt og langt mindre kunne datamedier udveksles.

Det er ikke nemt at skrive teknisk dokumentation hvis man kun har ASCII tabellen og lege med, men ikke desto mindre er det igennem fire tusinde RFC'er lykkedes at forklare alt fra IP pakkernes format til meget avancerede kryptografiske algoritmers anvendelse på en sådan måde at kun meget store firmaer har været i stand til at misforstå intentionen.

Sammenlign dette med CCITT/ITU der anvendte state of the art tekstbehandling således at deres standarder kunne trykkes som "rigtige bøger" og hvor man den dag i dag kæmper med at de gamle filer ligger i nu stort set ulæselige formater.

I dag har folketinget vedtaget at Danmarks statslige institutioner fra 2008 (eller takket være en heroisk indsats fra DF: "så hurtigt efter som det er teknisk muligt") skal skubbes ind i denne fantastiske fremtidsvision (årgang 1970) om elektroniske dokumenter alle kan få adgang til.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten