close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Fransk Atomkraft

Det franske atomkrafttilsyn, ASN, har altid haft ry for at være lidt for godmodige, grænsende til det tossegode.

Det er svært at måle den slags, det nærmeste man kommer er når man med sikkerhed kan sige at noget der er godkendt i Frankrig helt sikkert ikke ville blive godkendt i andre lande.

Retfærdigvis skal det siges at IAEA synes det går den rigtige vej.

Det kunne have noget at gøre med at ASN bad EDF om at lukke alle fire reaktorer på Tricastin forleden.

Tricastin er hjertet i det franske atomkrafteventyr, det 600 hektar store område indeholder både Frankrigs nye og gamle uranberigelsesfabrikker, fire atomreaktorer og en hemmelig militær "nuclear installation", med ialt ca. 5000 medarbejdere.

Oprindelig forsynede tre af de fire reaktorer udelukkende anlægget til uranberigelse, men et teknologiskifte fra gasdiffusion til centrifuger frigjorde to af reaktorene til at forsyne det franske elnet.

Illustration: Privatfoto

Problemet er at de relevante dele af området ligger seks meter under daglig vande i den kanaliserede halvdel af Rhone floden, beskyttet af et dige hvis præcise sammensætning og egenskaber der ikke er fuldstændig klarhed over.

At det franske atomkraftilsyn stadig ikke ligefrem er emsige er dog tydeligt i beslutningsnotatet.

Det er f.eks en regelændring fra Maj 2001 der efter 16 års slæben med tøfflerne endelig fører til en "umiddelbar nedlukning."

Det var først 10 år efter regelændringen der skete noget, kølvandet fra Fukushima kunne selv ikke Frankrig ignorere, og EDF blev beordret til at checke og redegøre for digets sikkerhed.

Det har taget fem år at finde ud af at en del af diget er "gravel" af ukendt beskaffenhed og at man ikke kan stole på at det holder til et jordskælv på 5.2 på richterskalaen.

Tab af køling på de fire reaktorer er naturligvis den primære bekymring og det fører til en INES 2 klassificering populært kaldet "tab af defense-in-depth", men også de mange andre "installationer" på området udgør en uacceptabel risiko, f.eks udslip af HF eller UF6 fra oparbejdningsanlæggene, eller kritikalitet i forskellige lagre af fissilt materiale hvor vandet kan virke som moderator.

Uden reaktorene til at drive centrifugerne i den nye Eurodif fabrik, vil hele frankrigs atomkraftæventyr langsomt komme til standsning og derfor behøver vi overhovedet ikke spekulere på hvad der kommer til at ske: Diget bliver lappet, erstattet, forstærket, redefineret eller hvad der nu skal til og det kommer ikke til at tage ret lang tid.

Men i det mindste kan IAEA og resten af verdenen nu notere sig at det franske atomkraftilsyn ikke altid sover i timen.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

"Uden reaktorene til at drive centrifugerne i den nye Eurodif fabrik, vil hele Frankrigs atomkrafteventyr langsomt komme til standsning "

Efter mange års søgning efter dårlig nyt fra Frankrigs atomenergi, der har medvirket til en global inspiration og hjælp til nabolandenes elforbrug, kommer denne dejlige nyhed fra Frankrig!

Problemet er bare, at berigningsanlæggene sagtens kan køre videre på strøm fra nettet, hvis der bliver småproblemer med kølevand. Det vil sikkert vare mange år før Frankrig begynder at købe brændsel i udlandet.

Den dårlige nyhed er, at den franske EPR- kæmpereaktor er ved at sat i gang i både Frankrig, Finland og Kina, hvor man er begyndt testningen af reaktoren. Spændende om den kommer op på 1700 MW.
Så der er stadig god baggrund for den globale CO2-udledning stiger som eksperterne forudser.

At indlægget er skrevet med hjælp fra Ringhals reaktorerne, kan vi se væk fra, selv om Sjælland er storforbrugere af svensk strøm.

  • 7
  • 23

franske EPR- kæmpereaktor er ved at sat i gang i både Frankrig, Finland og Kina, hvor man er begyndt testningen af reaktoren


Mja. Det er sådan set ikke mere end et par dage siden finske TVO meddelte endnu en forsinkelse.
https://cleantechnica.com/2017/10/10/openi...

Anlægget er dermed godt 10 år forsinket, og det er tvivlsomt om det var blevet til noget hvis ikke den finske ejer havde en særdeles stærk garanti fra den franske stat på hånden.

Problemet er bare, at berigningsanlæggene sagtens kan køre videre på strøm fra nettet, hvis der bliver småproblemer med kølevand.


Og hvad hvis strømmen fra nettet går? Anlæg der kræver aktiv køling klarer sig bare ikke ret godt når mennesker eller natur laver ravage (jvf Fukushima og Chernobyl - uden teknologi- eller anlægssammenligning iøvrigt).

Forestil dig voldsomme oversvømmelse a la dem central europa oplevede i 2013. Bare i Rhone
(https://en.wikipedia.org/wiki/2013_Europea...)

  • 15
  • 3