phloggen

Forudsigelse: Forudsigelser virker ikke

Det lader til at hjemsendt til sofaen har medarbejdere i såkaldte "tænketanke" ikke andet at lave end at forudsige hvordan vi bedst kommer ud af suppedasen.

Ikke forbavsende er "løsningerne" altid optimeret for tænketankens sponsorer/medlemmer eller hvem det nu er der betaler gildet.

De fokuserer alle på hvor hurtigt vi kan komme tilbage til "normale", eller i det mindste få ting til at se normale nok ud til at 1%'erne tjener penge igen.

Her er forudsigelse fra PHloggens tænketank: Ingen af de forudsigelser er relevante.

Hvis vi antager, og det er kun en antagelse, at vi får styr på covid19 i løbet af sommeren på den nordlige halvkugle, reducerer vi spørgsmålet til om det bliver 2020, 2021, 2022 eller senere.

Sommeren 2020 kan vi glemme alt om, det kræver et mirakel, f.eks at covid19 ikke tåler friske jordbær.

Ingen af de medikamenter vi har på hylderne i store mængder ser ud til at gøre noget fornuftigt og ingen af de pressehungrende fra bioindustrien har noget konkret at byde ind med før engang til efteråret.

Efter kliniske tests skal produktionen skaleres op, det er fint at Bill Gates bygger syv fabrikker allerede nu, men det er sådan set den nemme del, hvordan man opskalerer fra mikro- og milligram til tons er den svære del af opgaven, som vi kun kan håbe ikke indeholder for mange "Things I wont work with".

Hvis det hele går godt kan vi måske begynde at kvæle covid19 i første kvartal næste år med en ny vaccine eller kur.

Flokimunitet er der heller ikke noget der tyder på endnu, hverken i Wuhan eller andre steder, hvis det bliver løsningen hedder det sommeren 2022 - eller senere.

TV-føljetonen "Mette klarer ærterne" fortsætter derfor mindst til næste forår og der er ca. 50% chance for at den forlænges med endnu en sæson derefter.

Det er med andre ord tid til langsigtet planlægning - og vi har rigelig tid til at gøre det ordentligt.

Den kritisk begrænsede resource er ikke penge men "menneskelig kontakt med personer vi normalt ikke omgås."

Først når - hvis - tænketankene gør det til deres primære valuta, behøver vi bruge tid på deres forudsigelser.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Enig i at den begrænsende faktor er kontakt med folk, der omgås andre end os. Det gør teaterforestillinger, biografforestillinger, festivaler, koncerter m.m. til historiske minder - i hvert fald for en tid. Andre aktiviteter som besøg hos frisør, fodterapeut, tandlæge og andre, som ikke kan holde os på et (langt) kosteskafts afstand, skal gentænkes med handsker og åndedrætsværn medmindre smitterisikoen bliver anset for acceptabel.

Livet på cafeer og små (og store) steder med servering af fast og flydende har lange udsigter. Jeg har svært ved at visualisere forretningsmiddagen, hvor afstandskravet og den tilsigtede personlige kontakt mellem deltagerne ikke konflikter på ødelæggende vis.

Den begyndende åbning af skoler og institutioner for de yngste giver god mening i den forstand, at børn tilsyneladende ikke rammes hårdt, og at deres forældre i almindelighed er blandt de yngre årgange. Som pensionist, der deler hus med mine børnebørn og deres forældre giver det naturligvis anledning til overvejelser om mitigering af risici.

 • 9
 • 1

De prognoser, som vi alt overvejende præsenteres for, formuleres fortsat inden for nogle ret snævre kredse. Disse kredse skal til at spise kameler, og så skal de ud på møddingen.

Pengene skabes i øjeblikket og fortsat primært med det formål at holde priserne oppe på traditionelle kapitalværdier, fordi de snævre kredse af vane holder fast i priserne på deres aktiver som billede på mål for udvikling og vækst, dvs. pengeværdierne frem for realøkonomien og dens funktion som leverandør af basale livsnødvendigheder.

(de 300 milliarder som MF har kastet ud i det danske samfund, ECB og FEDs gigantopkøb på markedet pg gratis udlån af penge, amerikanske, tyske, japanske osv. giganthjælpepakker sigter primært på at holde kapitalværdierne oppe, helt uden om en mere konkret og relevant vurdering af, hvad det er for nogle realøkonomiske behov, de lokale befolkninger har i nærmeste fremtid)

Den måde, som pengene skabes på, afslører, at pengene ikke er nogen knap ressource, at det slet ikke er dem, der behøver at mangle og at mainstreamøkonomerne, de snævre kredses udvalgte profeter, www.altandetlige.dk (det er primært den finansielle sektor og store kapitalinteressser som aftager poderne fra de fagøkonomiske institutioner) har talt mod bedre vidende i ca. 90 år, for at tækkes den snævre kreds, som har levet af at lave pengene, hvor vi andre har måttet tjene dem. De har talt som om at pengene var en knap ressource, som man ikke bare lige har kunnet lave. Men det var udelukkende for at dække over, at det var markedet selv, den finansielle sektor, der lavede pengene som lån i de markedsværdier. Den snævre kreds levede af pengeskabelsen, den mest lukrative og mindst realøkonomisk produktive aktivitet af alle. https://www.google.dk/search?sxsrf=ALeKk00...

Ude i den store verden, fx i Spanien, hvor Podemos er del af den spanske regering, har man blik for en anden måde at anvende pengeskabelsen på. Det handler om borgerløn, eller basisindkomst:

https://elpais.com/economia/2020-04-06/la-...

https://elpais.com/economia/2020-03-17/tru...

(man kan oversætte dokumenterne med google translate) Der refereres bl.a. til de amerikanske støtteordninger, som også går ud på simpelt hen at sende penge ud direkte til borgeren. Men det, som man ser for sig, er at staterne indfører borgerløn, så der kommer en konstant og sikker efterspørgsel på de basale livsfornødenheder.

Hvis købekraften skabes hos mennesker med virkelige behov, så er det op til markedet at imødekomme det. Med borgerløn får markedet en realøkonomisk opgave, helt modsat den rolle, som de snævre kredse har givet markedet de sidste mange generationer.

De globale forsyningskæder ændrer sig og indskrænkes drastisk lige nu, og tilfredsstillelsen af de helt basale behov vil i højere grad komme til at afhænge af den lokale produktion frem over. Mad, bolig, tøj, sundhed. Resten er kultur, og den kommer af sig selv, når de basale behov er opfyldt uden alt for stort opbud af tid/ressourcer.

Landbruget, der forvalter 62% af det danske areal, vil se sig nødsaget til at ændre produktionsstrategi, dels fordi svin muligvis kan smittes og smitte med corona, dels fordi kødproduktionen i det hele taget kommer yderligere i miskredit/mister afsætningsværdi, men først og fremmest fordi jorden skal bruges til noget vigtigere, nemlig en mere varieret produktion af føde, afstand mellem mennesker og livsrum. (om svinene kan betale for soja fra den brasilianske regnskov og bruges som bytteobjekt for ting fra Kina fremadrettet, er et stort spørgsmål)

Vi er endnu næsten 6 millioner, og vore aktiver er os selv og den sandrevle, vi opholder os på, samt den smule vi kan bytte os til i fremtiden.

 • 19
 • 8

Nedgangen i forurening fra tranport, sparer titusindvis af menneskeliv. Øget hygieine, har allerede fået andre sygdomme til at dykke kraftigt. Afstandskravet på 2 m til andre, har fået luftbårne infektioner til at styrtdykke.

Men den største, positive afledte effekt, er de politiske.

Øget opmærksomhed på vigtigheden af ordenlige sundhedssystemer og hvem der i virkeligheden holder vores samfund igang. Suprice...Det er IKKE banksektoren og aktiehandlerne og især ikke 1% erne, som PHK så rammende kalder dem.

Selv USA, har opdaget at deres gigantiske forsvarsbudget ikke rigtigt batter i denne kamp, og at den Orange Tosse, ikke er den store leder.

 • 30
 • 3

Jeg håber virkeligt at muslimerne under ramadanen, som starter nu her efter påske. Visere deres samfundssind og ikke bliver smittet Corona virus.

Iran er blevet utroligt hårt ramt af coronavirus i Iran dør der hvert 10. minut en person af coronavirus

 • 1
 • 18

Jeg håber meget at det bliver en af de andre forudsigelser der kommer tættest på den kommende virkelighed! Ligemeget hvilken.

Ellers kommer hele den vestlige verden jo til at tilbringe år i et samfund som end ikke den mest rabiate religiøse fundamentalist (religion underordnet) kunne have drømt om: * Alle er tildækkede * Ingen sociale sammenkomster * Ingen utidig fysisk kontakt og disse frygtelige knus og kys er totalt no-go * Alle fremmede skal opfattes som trusler * etc

Så hvis vi fremover skal kunne påstå at vi lever i den frie verden bliver vi - altså politikerne - nødt til at finde denne hårfine balance hvor samfundet bliver normaliseret og folk bliver smittet efter tur uden at sundhedssystemet bliver lagt ned. Det er jo ikke kun antallet af døde der skal tages hensyn til, men også antallet af personer der bliver deprimerede / voldelige / sindssyge af indespærring.

Og det er til at finde denne balance politikerne har brug for folk der tænker over mulighederne.

 • 14
 • 0

Måske kan man endelig få bugt med aktiespekulanternes logik om, at de fortjener et ekstraordinært lavt skattetryk fordi de løber en risiko ved at investere deres penge. Den risiko blegner jo lidt ifht. smitterisikoen som sygeplejersker, pædagoger, sosuer og lærere nu skal acceptere.

 • 34
 • 3

Ja, finansloven for 2021 skal nok komme igennem med de fordlingsløfter osv. som vi alle kan se fornuften i. Men når vi kommer til finanslovsforhandlingerne 2022 så er jeg overbevist om at liberaisterne igen vil hyle op om at der skal skattelettelser til for at vi kan blive konkurrencedygtige. Glemt er så de milliarder som pt pumpes ud i kunstigt åndedræt.

 • 9
 • 4

De fokuserer alle på hvor hurtigt vi kan komme tilbage til "normale", eller i det mindste få ting til at se normale nok ud til at 1%'erne tjener penge igen.

Du glemmer at se på de lyse side af det, nu du har så meget imod 1%'erne

Krisen vil vende op og ned på hvem som tilhører denne gruppe.

 • 5
 • 16

Kære Pierre Debié Jeg er glad for at du spørger

Iran er blevet utroligt hårt ramt af coronavirus i Iran dør der hvert 10. minut en person af coronavirus Der bor flere hundrede kinesiske islamstuderende i Qom og Millioner af pilgrimme fra hele verden strømmer hvert år til byen.

De meget muslimske ledere lyver så vandet driver, om hvor alvorlig virussen er.

Det iranske styre afstår også stadig fra at tage passende skridt til at hindre spredningen af Corona virus, som ikke alene truer den iranske befolkning, men tillige mennesker i hele regionen.

Det meget muslimske Regime har også truet med at fængsle folk, som bringer nyheder om krisens reelle omfang. Hassan Nowrouzi, formand for parlamentets retskomité, udtalte den 26. februar, at de, der ”udspreder news om Corona virus” vil blive idømt mellem ét og tre års fængsel samt piskeslag. (Qom, hvor smitten brød ud i Iran, er en af shiamuslimernes helligste byer, med besøg af omkring tyve millioner pilgrimme, årlige.

Det er så sandt som det er sagt

 • 3
 • 15

Der bor flere hundrede kinesiske islamstuderende i Qom og Millioner af pilgrimme fra hele verden strømmer hvert år til byen. De meget muslimske ledere lyver så vandet driver, om hvor alvorlig virussen er. Det iranske styre afstår også stadig fra at tage passende skridt til at hindre spredningen af Corona virus, som ikke alene truer den iranske befolkning, men tillige mennesker i hele regionen.

Det meget muslimske Regime har også truet med at fængsle folk, som bringer nyheder om krisens reelle omfang. Hassan Nowrouzi, formand for parlamentets retskomité, udtalte den 26. februar, at de, der ”udspreder news om Corona virus” vil blive idømt mellem ét og tre års fængsel samt piskeslag. (Qom, hvor smitten brød ud i Iran, er en af shiamuslimernes helligste byer, med besøg af omkring tyve millioner pilgrimme, årlige.

Det er så sandt som det er sagt

 • 1
 • 13

Selv USA, har opdaget at deres gigantiske forsvarsbudget ikke rigtigt batter i denne kamp, og at den Orange Tosse, ikke er den store leder.

Det "morsomme" eller interessante i det mindste, er at den brede befolkning generelt bakker om om deres ledere i nationale krise tider, uanset hvor tåbeligt de ellers måtte have opført sig inden da.

Så lige nu passer din påstand ikke. Hvordan efterspillet kommer til at se ud, meningsmålingsmæssigt, bliver spændende. Jeg er sikker på at der er en hel masse forskere der har travlt med at analysere løs allerede nu omkring mekanikken vedr. meningsdannelse.

 • 3
 • 0

Max Tranekær, det er vist første gang jeg ser en politiker fra Dansk folkeparti bekymre sig så meget for et muslimsk land..... Iran har haft 3900 relaterede dødsfald. lande som Frankrig, Italien, Spanien og USA er langt hårdere ramt. Men det er ikke de lande du bekymre dig om, hvorfor ? Hvad er din agenda ???

 • 16
 • 1

Jesper Rosendal:

Max Tranekærs agenda er ganske transparent. Den handler om ved enhver mulighed han ser at dreje snakken over på mellemøstens og især islams dårligdomme. Og ved sjældne lejligheder også fortælle hvor fantastiske Putins Rusland er. Og det er sådan set hvad han har på menuen.

 • 14
 • 2

Undskyld, men vi skal jo igang med at bygge en økonomi op, som kan klare den næste pandemi.

Nej. Vi skal igang med at bygge et samfund op, der kan klare den næste pandemi!

Og det koster ikke penge? Hvor vil du hente pengene fra hvis der ikke er en økonomi at beskatte?

Husk på, at det dyk der sker i BNP lige nu, med et skattetryk på 50%, kommer staten til at mangle halvdelen af faldet i sine skatteindtægter.

De kompensationsordninger som politikerne kaster om sig med for tiden, er kun mulige fordi der er et økonomisk råderum, som stammer fra en forudgående god økonomi.

 • 7
 • 9

De kompensationsordninger som politikerne kaster om sig med for tiden, er kun mulige fordi der er et økonomisk råderum, som stammer fra en forudgående god økonomi.

Det, den gode økonomi bidrager med, er vist primært kreditværdighed, staten låner pengene til negative renter! Regningen kommer senere - og den vil dværgsætte selv Anker Jørgensens ødslen. Det var det morsomt, hvor hurtigt Venstres nuværende formand kom på banen med nye uddelinger; næppe til den tidligere formands underbukser. Gratis uddannelse og firdobbelt løn møder sin overmand - vil jeg tro: Coronaskatten?

 • 3
 • 3

Og det koster ikke penge? Hvor vil du hente pengene fra hvis der ikke er en økonomi at beskatte?

Nej det koster ressourcer, mad, vand (gerne rent), stål, træ, etc. Penge er en guldkalv som kun eksistere i vores fantasi, dog er 5% repræsenteret i form af metal og papir. Penge skabes i dag ud af ingenting, ved lån og der har aldrig været flere af dem. Værdiløse matadorpenge som kun har værdi grundet i vores TRO på dem, som enhver anden religion. https://commodity.com/debt-clock/

Og hvornår skifter Statens serum institut navn til Arabisk serum institut - det var dælme en god forretning, for de andre....

 • 7
 • 8

Hej PH

Ja, jeg ved godt følgende afviger lidt fra emnet, men alligevel.

I forbindelse med denne artikel på Videnskab.dk hvor man fortæller om hvordan virus og immunforsvar hænger sammen, der kommer jeg til at tænke på et enkelt spørgsmål. Det nævnes at personer med et ’fyldt’ immunforsvar bliver ramt hårdere end personer med ’nyt’ immunforsvar:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvorfor-...

Spørgsmål: Kan det tænkes at vores årlige tilbagevendende influenza vaccine ’fylder’ vores immunforsvar op, og derved giver Corona virus fordel. Kan der være en sammenhæng for dem som har fået Corona virus, og om de også har fået influenza vaccine mange gange?

Bare som udokumenteret eksempel uden statistisk belæg, kan jeg nævne at vi mistænker at både jeg og en bekendt, begge har haft Corona virus, vi har begge været sydpå på ski, og vi blev syge med et par ugers mellemrum. Jeg oplevede en mild influenza og han har ligget syg i mere end 3 uger. Jeg får ikke årlige vacciner – men det gør han. Som sagt; udokumenteret og uden statistisk belæg.

Med venlig hilsen

Martin

 • 3
 • 1

Vi har opnået R mindre end 1, at dømme efter sygehusindlæggelser, som er faldende. Med en lille ekstra indsats kan vi derfor udrydde coronavirus i Danmark. Derefter kan livet vende tilbage til det normale, dog med grænsekontrol.

Men desværre synes vore eksperter og politikere opsatte på at smitten skal spredes og flere skal dø.

 • 3
 • 14

Det nytter ikke at udrydde corona virus i DK alene, når vores omverden IKKE kan udrydde den. Så vil corona vende tilbage til DK og vi har ikke nogen immunitet.

Grænsekontrol mod corona er ren ønsketænkning. I og med man kan være en rask smittebærer, kan der kontrolleres nok så meget ved grænsen uden det hjælper. Desuden er der så det rent praktiske med at kontrollere nogle millioner mennesker der krydser de danske grænser, lufthavne mv. hvert år.

Det eneste der hjælper er, at virus muterer til et svagere niveau, så vi opnår en vis immunitet i vores krop. Nøjagtigt som der er sket med skoldkopper, mæslinger osv.

I den forrige tråd herom af PHK er der et par glimrende forklaringer om hvordan virus opfører sig. Jan

 • 4
 • 0

Grænsekontrol mod corona er ren ønsketænkning. I og med man kan være en rask smittebærer, kan der kontrolleres nok så meget ved grænsen uden det hjælper. Desuden er der så det rent praktiske med at kontrollere nogle millioner mennesker der krydser de danske grænser, lufthavne mv. hvert år.

Udrydder vi virus i Danmark, er vi nødt til at holde grænserne ekstremt lukket og teste alle som rejser ind og holde dem i karantæne.

Problemet med det er, at det er grænselukningerne der ødelægger økonomien mere end den indelandske nedlukning.

 • 5
 • 0

De fokuserer alle på hvor hurtigt vi kan komme tilbage til "normale", eller i det mindste få ting til at se normale nok ud til at 1%'erne tjener penge igen.

Det er næppe den fæle 1% gruppe (indtægtsmæssigt alle som tjener over 300.000/år) som er problemet. Dem som ikke tjener penge nu og som virkelig kommer galt afsted er alle andre end 1% gruppen. Dvs dem som før havde job som tjenere/bagage handlere/frisører/massører/stewardesser/musikere/skuespillere osv. Det er dem som det er vigtig for alle at de får noget at lave, ellers går samfundet efterfølgende helt ned med massiv arbejdsløshed. De fæle 1%'ere er inderligt ligegyldige. De sidder - som de fleste ingeniører - og arbejder hjemme til stort set samme løn som før.

 • 3
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten